Hlavní obsah

Předseda volební komise v Bělorusku nesouhlasil s výsledky. Nyní je mrtvý

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Povolební protesty v Bělorusku už mají nejméně tři oficiální oběti. Běloruská média nově v souvislosti s tím informovaly o podezřelém úmrtí člena volební komise ve městě Vawkavysk.

Článek

Konstantin Šišmakov byl ředitelem Vojenského historického muzea v běloruském městě Vawkavysk. Během prezidentských voleb, které se odehrály 9. srpna a jejichž výsledky jsou považovány za zfalšované, byl členem jedné z volebních komisí, jež dohlížely na správný průběh.

Po sečtení hlasů Šišmakov odmítl podepsat protokol o volebních výsledcích a o šest dní později ve večerních hodinách zmizel. Jeho poslední komunikace podle webu Tut.by proběhla s manželkou, tu měl během telefonního hovoru informovat o tom, že je na cestě domů.

Jeho tělo bylo nalezeno v úterý asi 40 minut jízdy od Vawkavysku. V lese ho nalezly pátrací a záchranné jednotky tvořené dobrovolníky, píše agentura LETA a běloruská nezávislá média. Oficiální informace o příčině smrti chybí, píše ČTK. Není vyloučené, že šlo o sebevraždu kvůli výhrůžkám, které přišly v reakci na jeho odmítnutí podepsat protokol.

Zpráva budí podezření zejména kvůli rozsáhlému násilí ze strany policie, které následovalo po vypuknutí protestů. V zemi v průběhu minulých dní tak stoupl počet oficiálních stížností na použití síly proti zadrženým demonstrantům.

Zadržených lidí bylo přibližně 7000 a část již byla propuštěna. Během svého pobytu v zadržovacích centrech měli čelit násilí srovnatelnému s mučením. To potvrzují jednak samy oběti, ale i slova lékařů nebo psychologů, kteří se s demonstranty následně setkali. Sociální sítě obletělo svědectví jedné z žen, která v zařízení strávila jediný den.

Se svým příběhem přispěl i web Hrodna.life, ten informoval o tom, že jeden z jeho novinářů byl propuštěn z vězení se zlomenými pažemi. Během zadržení měl být novinář tvrdě bit a po čtvrtečním předčasném propuštění si stěžovat na bolest v rukou, následné lékařské vyšetření odhalilo zlomeniny.

Oficiální počet obětí, které si dění v Bělorusku vyžádalo, je nejistý. Po středečních nejnovějších informacích jde o minimálně čtyři, z toho tři měly zemřít přímo na následky násilného dění v ulicích.

Reklama

Doporučované