Hlavní obsah

Troufám si ve volbách porazit Babiše, říká předseda ODS Petr Fiala

Výzva Seznamu s Petrem Fialou: Nejen o ambicích šéfa ODS stát se příštím premiérem.Video: Martina Spěváčková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Šéf občanských demokratů Petr Fiala ve Výzvě Seznamu prohlásil, že jeho strana chce porazit Babiše ve volbách, ať je trestně stíhaný nebo ne. „Já vím, že změna může nastat pouze volbami, a k tomu musíme směřovat. Chci být tváří té změny, nebudeme dělat fake politiku,“ řekl Fiala.

Článek

Andrej Babiš má podle Fialy mnoho jiných problémů než je dotační kauza spojená s farmou Čapí hnízdo.

„My jsem nikdy nestavěli odmítání Andreje Babiše na Čapím hnízdě, to je jen jeden z problémů,“ řekl ve Výzvě Seznamu předseda ODS Petr Fiala. „Je tu naprosto neodpovědná politika, vidíme, jak se v době ekonomického růstu sestavuje rozpočet se 40miliardovým schodkem, to je téměř rozpočtový zločin. Andrej Babiš tady má střet zájmů, kumuluje obrovskou moc ekonomickou, politickou a mediální a ještě dělá politiku, která Česko nikam neposouvá.“

Blok? To je zatím předčasné

Září má být měsícem, kdy ODS, TOP 09, STAN a lidovci budou hledat společný program, kterým chtějí ve volbách konkurovat premiérovi Andreji Babišovi a jeho hnutí ANO. Fiala ale nechtěl být v této věci konkrétní. Jednoznačná domluva mezi zmíněnými stranami podle něj zatím neexistuje. Sám předseda občanských demokratů se nechtěl ani označit za lídra možného opozičního bloku.

„ODS chce být lídrem této změny a já chci být lídrem ODS,“ řekl Fiala s tím, že mluvit o bloku nebo o konkrétním spojení stran je zatím předčasné.

Podle něj má být o směřovaní případného bloku jasno kolem roku 2020.

Podle Fialy ve Sněmovně fakticky funguje spojení stran vládní koalice nejen s KSČM, ale i s SPD. Úkolem pro opoziční strany je porazit tuto stávající většinu. Na otázku, zda ve volbách ODS cílí na podobný zisk, jako má hnutí ANO, nechtěl Fiala odpovědět. „Potřebujeme dosáhnout dostatečné síly, abychom mohli provést potřebné změny,“ uvedl Fiala.

Reklama

Doporučované