Hlavní obsah
Online

Online: Opozice vyzvala Babiše, aby požádal Sněmovnu o vyjádření důvěry. Ten odmítl

Tisková konference po jednání vlády.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Podle návrhu auditní zprávy Evropské komise Babiš dál ovládá Agrofert a současně má jako předseda vlády vliv i na použití unijních peněz. České republice proto hrozí, že bude vracet do rozpočtu Evropské unie kolem 450 milionů korun dotací.

Článek

Předseda opoziční ODS Petr Fiala vyzval premiéra Andreje Babiše (ANO), aby požádal Sněmovnu o potvrzení důvěry vládě. Důvodem je návrh auditní zprávy Evropské komise (EK), podle níž je Babiš ve střetu zájmů. Babiš s tím nepočítá, v reakci zaslané ČTK napsal, že ODS může vyvolat hlasování o nedůvěře. Takovou schůzi pak premiér hodlá využít k informování o tom, jak zacházela s evropskými dotacemi minulé vlády.

Občanští demokraté v úterý navrhnou, aby Sněmovna situaci kolem Babiše projednala a zavázala vládu, ať zveřejní auditní zprávu EK, zastaví dotace bývalému Babišovu holdingu Agrofert a pověří přípravou odpovědi pro EK ministry, které do kabinetu nenavrhlo Babišovo hnutí ANO.

„Pokud chce pan předseda Fiala vyvolat hlasování o nedůvěře, ať to udělá. Využiji to k tomu, abych české občany seznámil s tím, kolik peněz nemohla Česká republika vyčerpat z evropských fondů kvůli nesrovnalostem za posledních patnáct let, tedy i v době, kdy vládla ODS. Na rozdíl od tradičních demokratických stran nezpůsobila za mého působení moje bývalá firma žádné vracení peněz,“ napsal Babiš ČTK.

„Informace ze zprávy Evropské komise o konfliktu zájmů pana Babiše jsou zdrcující,“ sdělil Fiala. „Veřejně vyzývám předsedu vlády, aby sám požádal o potvrzení důvěry v Poslanecké sněmovně. Je potřeba, aby bylo jasné, o čí důvěru se i v takovéto situaci v Poslanecké sněmovně předseda vlády opírá,“ doplnil.

Babiš vložil své firmy včetně Agrofertu kvůli zákonu o střetu zájmů v únoru 2017 do svěřenských fondů. Podle návrhu auditní zprávy EK, který v pátek zveřejnila média, má Babiš na Agrofert dál vliv a současně má jako předseda vlády vliv i na použití unijních peněz. České republice proto hrozí, že bude podle návrhu zprávy vracet do rozpočtu Evropské unie kolem 450 milionů korun dotací, které Agrofert čerpal.

Babiš už v pátek ve Sněmovně prohlásil, že žádné zákony neporušuje a Česká republika nic Bruselu vracet nebude. Česká strana se bude moci ke zjištěním v návrhu auditní zprávy vyjádřit. EK podle toho může materiál ještě upravit. Na vyjádření má Česká republika dva měsíce. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) v pátek uvedla, že česká strana nyní počká na oficiální překlad z Bruselu, což bude trvat asi měsíc. Sněmovní opozice již v pátek žádala, aby stát vyplacené dotace po Agrofertu vymáhal.

  • Dostálová: Nevíme, kdo audit zpracoval

    Ministryně pro místní rozvoj uvedla, že auditní zpráva přišla v nestandardní formě – naskenovaná a nepodepsaná. Neví se tedy, kdo ji zpracoval. Některá zjištění jsou podle Dostálové zarážející, jelikož jiné audity potvrdily, že dotčené dotační programy jsou v pořádku.

  • Reakci na návrh auditu budou psát úředníci, informoval Hamáček

    Reakci na návrh auditní zprávy Evropské komise k možnému střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) budou psát jednotlivé resorty, finalizovat ji bude Národní orgán pro koordinaci (NOK) při ministerstvu pro místní rozvoj. Novinářům to po dnešním jednání vlády řekl vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Ministři průmyslu a obchodu a životního prostředí Karel Havlíček (za ANO) a Richard Brabec (ANO) zpochybnili některé části návrhu, který zveřejnila média. Brabec uvedl, že bude zvažovat právní kroky proti podle něj nepodloženým tvrzením auditní zprávy.

  • Brabec: Auditoři si neověřili základní fakta

  • Havlíček: Jsou tam markantní chyby

    Ministr průmyslu a obchodu Havlíček na tiskové konferenci znovu uvedl, že v auditní zprávě jsou prokazatelné chyby. Ohradil se proti kritice projektů, přehodnocení programů by prý spustilo „tsunami“.

  • Hamáček: Odpověď napíšou resorty

    Místopředseda vlády Jan Hamáček po jednání vlády řekl, že v případě odpovědi na auditní zprávu je třeba postupovat podle českých zákonů – konkrétně podle zákona o státní správě. Odpověď dají dohromady jednotlivé resorty, aby se zamezilo případným politickým tlakům.

  • V auditu jsou smyšlená tvrzení, píše MŽP

    Návrh auditní zprávy Evropské komise obsahuje podle ministerstva životního prostředí (MŽP) ve vztahu k resortu i ministru Richardu Brabcovi (ANO) nepravdivé informace. Podle mluvčí MŽP Petry Roubíčkové jsou tvrzení v něm prokazatelně smyšlená, což lze podle ní dokázat i jen na základě veřejně dostupných zdrojů. Detaily prvních zjištění MŽP bude Brabec komentovat v úterý odpoledne ve Sněmovně.

  • Agrofert dostal ze zemědělského fondu od roku 2012 asi 6,5 mld. Kč

    Ze Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) bylo holdingu Agrofert od roku 2012 do letošního dubna vyplaceno zhruba 6,52 miliardy korun. Zprávu od auditorů EU, kteří ve fondu byli mezi 14. a 18. lednem letošního roku, podle ní úřad ještě nemá. Podle zdrojů ČTK by měla dorazit do konce června. Mohla by se týkat nejen střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO), ale podle opozice a některých médií i ministra zemědělství Miroslava Tomana (ČSSD).

    Mluvčí fondu Vladimíra Nováková uvedla, že až SZIF zprávu z auditu obdrží, bude o dalším postupu jednat s kompetentními orgány. Těmi jsou Národní fond ministerstva financí a řídící orgán Program rozvoje venkova (PRV), čímž je ministerstvo zemědělství. „SZIF nemá v současné době k proplacení žádný projekt PRV některé ze společností z holdingu Agrofert,“ tvrdí Nováková.

  • Praha v uplynulých letech nevyplatila žádnou dotaci Agrofertu

    Město nevyplatilo dotace ani žádným jiným společnostem, které by byly ve střetu zájmů. Praha proto nebude zastavovat rozběhnutý dotační program. ČTK to sdělil primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

    Auditní zpráva dorazila na pražský magistrát minulý týden v pátek. Zprávu od ministerstva pro místní rozvoj obdržel magistrátní odbor evropských fondů. „Ihned jak k nám zpráva dorazila, nechal jsem dotační programy prozkoumat. Do holdingu Agrofert žádná dotace z Prahy nešla. Pouze v letech 2011 až 2013 čerpal dotaci z tehdejšího operačního programu Praha adaptabilita subjekt, který v té době nebyl součástí holdingu Agrofert, ale stal se jím několik let po ukončení projektu,“ uvedl Hřib, který má evropské fondy v kompetenci.

    Magistrát je v případě operačního programu Praha adaptabilita řídícím orgánem, který uváděl dotační program do praxe a administroval jej. A to včetně proplácení dotací na základě předkládaných a následně schválených žádostí od příjemců dotací.

  • Hamáček odmítl, že by odpověď Bruselu mohlo vypracovat Ministerstvo vnitra

    Ministr vnitra Jan Hamáček odmítl, že Ministerstvo vnitra mohlo vypracovat odpověď na návrh auditu Evropské komise. Nedovoluje to podle něj kompetenční zákon. Opozice v pátek formulovala požadavek, aby odpověď vypracovaly úřady nespravované hnutím ANO. Hamáček novinářům při příchodu do Strakovy akademie řekl, že odpověď musí splňovat náležitosti českého právního řádu. „Těžko může Ministerstvo vnitra suplovat Ministerstvo financí,“ řekl Hamáček. ČSSD podle něj bude dnes po ANO chtít přesný harmonogram prací na odpovědi i informace o tom, kdo auditorům bude odpovídat. Obecně reakci vypracuje česká státní správa, jednotlivá ministerstva, uvedl. Poznamenal, že součástí zprávy je také pasáž o dotacích do zemědělství, jde tedy podle něj i o téma pro tento resort.

    Hamáček odmítl, že by odpověď Bruselu mohlo vypracovat Ministerstvo vnitraVideo: Seznam, Seznam Zprávy

  • Ministr zemědělství Toman odmítá střet zájmů

    „Od začátku říkám: žádný střet zájmů nemám. A na tom trvám,“ řekl Miroslav Toman při příchodu na jednání vlády. Ministr zemědělství zároveň odmítl, že by ovlivňoval dotace ve svůj prospěch. Do konce června by podle informací ČTK měla dorazit ještě zpráva Evropské komise o zemědělských dotacích. Pokud by i tento dokument navrhoval vracení peněz, mohlo by to mít na Agrofert jako největšího producenta v českém zemědělství a potravinářství velký hospodářský dopad. Podle lidoveckého europoslance Tomáše Zdechovského by se zemědělská zpráva mohla týkat nejen střetu zájmů premiéra, ale i ministra Tomana, který v zemědělství rovněž podniká.

  • Babiš odmítl výzvu ODS, aby vláda požádala Sněmovnu o důvěru

    „Pokud chce pan předseda Fiala vyvolat hlasování o nedůvěře, ať to udělá. Využiji to k tomu, abych české občany seznámil s tím, kolik peněz nemohla Česká republika vyčerpat z evropských fondů kvůli nesrovnalostem za posledních patnáct let, tedy i v době, kdy vládla ODS. Na rozdíl od tradičních demokratických stran nezpůsobila za mého působení moje bývalá firma žádné vracení peněz,“ napsal Babiš ČTK.

  • Seznam má audit z Bruselu v plném znění, projít si ho můžete v galerii

  • O auditu Evropské komise bude jednat vláda

    Pravidelné zasedání vlády se dnes bude týkat také předběžných výsledků auditní zprávy Evropské komise. Ministr vnitra Jan Hamáček avizoval, že se chystá téma otevřít. Ihned po pátečním zveřejnění návrhu zprávy, podle něhož má premiér vliv na svou bývalou firmu a na použití dotací z EU, hovořili politici o jednání koaliční rady. Podle informací ČTK se ale dnes koaliční rada oficiálně nesejde.

  • ODS chce přípravou odpovědi EK pověřit ministry za ČSSD

Reklama

Hlavní zprávy