Hlavní obsah

Předseda sdružení praktiků kritizuje víkendové očkování v Kadani

Foto: Profimedia.cz

Očkovací centrum, ilustrační snímek.

Reklama

Předseda sdružení praktických lékařů Petr Šonka kritizuje očkování v Kadani na Chomutovsku, kde bylo o víkendu podáno okolo 4000 dávek vakcíny proti koronaviru.

Článek

Podle Šonky měli vakcíny dostat praktici, kteří by očkovali výhradně seniory starší 70 a 80 let, což se v Kadani nestalo. Jak uvedl, o víkendu dostalo v Kadani vakcínu pouze 76 seniorů nad 80 let, kolik bylo očkováno seniorů nad 70 let, podle předsedy není jasné. „Zveřejnili pouze, že lidí mladších 55 let bylo naočkováno v Kadani 1400. Je tedy celkem zřejmé, že v naprosté většině se očkovaly osoby, které být vůbec očkovány neměly,“ doplnil. Zpochybnil i inzerát nemocnice, který hlásal, že se může přijít očkovat každý.

Hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller (ANO) odůvodnil očkování ve velkém tím, že bylo potřeba vakcínu použít, aby tento týden dorazila navýšená dodávka vakcín. Na kraj se totiž nedávno snesla kritika za to, že má na skladě několik tisíc dávek.

Podle krajského radního Radima Laibla (ANO) vakcíny pro Kadaň původně putovaly praktikům, ale část z nich je údajně nečekaně vrátila. To ovšem Šonka zpochybnil: „Pochopitelně nešlo o žádné vakcíny vrácené praktiky, těm nikdo žádné nedal, a kdyby dal, tak je samozřejmě naočkují.“

Do nemocnice v Kadani o víkendu dorazilo na očkování proti koronaviru několik tisíc lidí. Někteří přijeli i z okolních obcí. Šlo mimo jiné o zkoušku toho, jak by mohla fungovat velkokapacitní očkovací centra. Podle hejtmana Schillera se v nemocnici skutečně očkovali také lidé mladší 70 let. Důvodem byla chyba v systému, který omylem uvolnil rezervované očkovací místo, takže nastala asi půlhodinová prodleva. Během ní se proto očkovali lidé, kteří nejsou prioritní.

Reklama

Doporučované