Hlavní obsah

Předseda Senátu Vystrčil se podle ČT rozhodl, že na Tchaj-wan poletí

Předseda Senátu Miloš Vystrčil.

Reklama

Vystrčil dnes v pořadu Otázky Václava Moravce odmítl cestu či její termín potvrdit, odkázal přitom na svou úterní tiskovou konferenci.

Článek

Předseda Senátu Miloš Vystrčil z ODS se podle České televize rozhodl absolvovat cestu na Tchaj-wan.

V souvislosti s odletem hovoří zdroje televize o 30. srpnu. Vystrčil dnes v pořadu Otázky Václava Moravce odmítl cestu či její termín potvrdit, odkázal přitom na svou úterní tiskovou konferenci.

„Já slíbil, že to všem řeknu 9. června. Kdybych to nyní řekl, tak bych popřel tohle slovo,“ řekl Vystrčil o cestě, před kterou varovala Čína jeho předchůdce Jaroslava Kuberu.

Pokud Miloš Vystrčil pojede, počítá s podnikatelským doprovodem. Podle jeho informací mají firmy o cestu zájem.

Za vhodné by považoval i to, aby se cesta uskutečnila vládním letadlem. Jeho vyslání by musel podle ČT potvrdit premiér Andrej Babiš (ANO). Vystrčil nechtěl spekulovat, co by se stalo, kdyby Babiš letadlo neschválil. „Pokud bych letěl a ta situace nastala, tak bych to musel řešit,“ řekl Vystrčil.

Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) v televizi uvedl, že postrádá analýzu, co by cesta na Tchaj-wan přinesla. „Vztahy jsou dobré, vědecká spolupráce funguje. Není od věci, aby tam jel třeba senátní výbor,“ uvedl. Návštěva jednoho z nejvyšších představitelů ale může mít význam i na úrovni mezinárodního práva. „Měli bychom postupovat v souladu s naší zahraniční politikou, politikou EU a světového společenství,“ řekl.

Místopředseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) uvedl, že před některými „nešťastnými a neseriózními“ kroky čínského velvyslance by sám rozhodnutí jet na Tchaj-wan neučinil. „Pokud přijde (Vystrčil), že tam odlétá, říkám, že bych tomu rozuměl, já bych tu cestu podpořil,“ uvedl někdejší šéf horní komory. Pokud by chování čínského velvyslance Vystrčil nebral v potaz, mohlo by se zdát, že se ČR vzdává suverenity, dodal.

Peking prosazuje politiku jedné Číny, dlouhodobě se snaží o znovupřipojení ostrova k Číně. ČR, stejně jako celá EU nebo USA, politiku jedné Číny uznává.

Čínské velvyslanectví v lednu před cestou na Tchaj-wan varovalo Kuberu. Při lednovém setkání se Zemanem a Vondráčkem na Hradě dostal dopis, který prezidentská kancelář podpořila dvěma přípisy. Zhruba o týden později Kubera náhle zemřel na infarkt. Bylo to několik dní poté, co navštívil i čínské velvyslanectví. Okolnosti vzniku dopisu a jeho předání zůstávají nevyjasněné. Podle některých informací za dopisem stojí prezidentův kancléř Vratislav Mynář, který to odmítá.

Reklama

Související témata:

Doporučované