Hlavní obsah

Předseda soudu popsal, jak proběhlo jeho jmenování, když je Zeman v nemocnici

Foto: twitter.com/prezidentmluvci

Miloš Zeman se prý s návrhem na jmenování Milana Čečotky seznámil na zámku v Lánech ještě před odjezdem do nemocnice.

Reklama

Jak úřaduje nemocný prezident? V úterý na dálku jmenoval předsedu Krajského soudu v Brně. Jmenovací listiny zprostředkoval hradní kancléř.

Článek

V týdnu, od jehož počátku leží kvůli vážným zdravotním potížím na akutním lůžkovém oddělení vojenské nemocnice, udělal Miloš Zeman podle Hradu dvě rozhodnutí, které mu svěřuje Ústava.

Kromě čtvrtečního svolání nové Sněmovny, jmenoval v úterý předsedu Krajského soudu v Brně.

Zatímco ke svolání Sněmovny si pozval do nemocnice dosluhujícího předsedu Radka Vondráčka, v případě předsedy brněnského soudu Milana Čečotky vyřídil věc vedoucí prezidentovy kanceláře Vratislav Mynář.

Milan Čečotka pro Seznam Zprávy uvedl, že návrh na jeho jmenování předal kancléř Vratislav Mynář Zemanovi ještě v době, kdy byl na zámku v Lánech. Tedy předtím, než byl Zeman v neděli převezen sanitkou do Ústřední vojenské nemocnice.

„Prezident se se všemi dokumenty seznámil a se jmenováním vyjádřil souhlas,“ popsal Čečotka, s Milošem Zemanem se však na rozdíl od Vondráčka v této souvislosti nesetkal.

Podle soudce Čečotky poté kancléř Mynář předložil tyto dokumenty na Úřad vlády, kde je podepsal také premiér Andrej Babiš. Jmenování si pak nový předseda brněnského soudu převzal na Pražském hradě. A předal mu ho opět Vratislav Mynář.

Dosavadnímu šéfovi brněnského krajského soudu Milanu Bořkovi vypršel mandát k letošnímu 1. říjnu. Proč byl jeho nástupce jmenován s mírným zpožděním?

„Návrh na jmenování do funkce předsedy soudu byl Kanceláři prezidenta republiky doručen až koncem měsíce září, takže jmenování nebylo možné uskutečnit v termínu do 1. října 2021, to je ke dni zániku funkce dosavadního předsedy,“ uvedl Milan Čečotka. který působí v justici nepřetržitě od roku 1988 a v poslední době byl místopředsedou pro občanskoprávní úsek.

Další okolnosti jmenování nejsou známy, protože vedoucí kanceláře prezidenta Vratislav Mynář a mluvčí Hradu Jiří Ovčáček na dotazy redakce Seznam Zprávy podle dřívějšího oznámení nereagují a dodržují toto mlčení i v mimořádném čase prezidentovy hospitalizace.

Reklama

Doporučované