Hlavní obsah

Předsedou Asociace krajů byl zvolen Martin Kuba z ODS

Foto: Petr Lundák / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Martin Kuba.

Reklama

aktualizováno •

Představitel občanských demokratů bude v čele asociace po 12 letech.

Článek

Předsedou Asociace krajů ČR zvolili hejtmani jihočeského hejtmana Martina Kubu (ODS). Představitel opozičních občanských demokratů bude v čele asociace po 12 letech, mezi roky 2001 a 2008 ji vedl nynější europoslanec Evžen Tošenovský (ODS). Kuba ČTK řekl, že za svou hlavní prioritu považuje dokončit jednání s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO) ohledně dopadů daňového balíčku na rozpočty krajských samospráv.

Ve volbě neměl Kuba protikandidáta a dostal 13 hlasů ze 14. Místopředsedou asociace bude hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO). Dalšími členy nově zřízeného grémia jsou liberecký hejtman Martin Půta, pardubický hejtman Martin Netolický (ČSSD), pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) a jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL). „Asociace nemá ve statutu přesný počet místopředsedů, takže jsme se dohodli, že každý politický subjekt bude mít svého zástupce v grémiu,“ vysvětlil Kuba.

Kuba se chystá jednat se zástupci vlády, ale i v Senátu o snížení dopadů daňového balíčku na rozpočty krajů. Připomněl, že senátní hospodářský výbor dnes doporučil kompenzovat krajům a obcím výpadek příjmů změnou rozpočtového určení daní. „Teď půjde o to domluvit se na velikosti procentuální změny mezi obce a kraje. Návrh v Senátu už je a bude třeba o něm jednat, aby prošel i ve Sněmovně,“ dodal.

Za další prioritu považuje to, aby hejtmani v asociaci postupovali jednotně, i když zastupují různé strany. Kuba pokládá za pozitivní, že byl ministrem průmyslu, takže má vedle fungování krajské a komunální politiky zkušenosti i z centrální úrovně. „Považuji za svou výhodu i vzdělání lékaře a v této chvíli schopnost se tematicky věnovat tomu, co předseda asociace dělal, tedy být členem Ústředního krizového štábu a rady vlády pro zdravotní rizika,“ řekl.

Po minulých krajských volbách před čtyřmi lety se předsedkyní Asociace krajů stala Jana Mračková Vildumetzová (ANO), která nahradila Michala Haška (ČSSD). Prvním místopředsedou byl zvolen Jiří Zimola (ČSSD). Zimola na funkci hejtmana rezignoval v dubnu 2017, mandát nedokončila ani Vildumetzová, která se na konci loňského roku funkce vzdala s ohledem na těhotenství.

Letos tak z titulu funkce místopředsedy zastupoval kraje tehdejší hejtman Vysočiny Jiří Běhounek (za ČSSD). V posledních týdnech byl zastupováním asociace pověřen dočasně liberecký hejtman Martin Půta (SLK), který po říjnových volbách zůstal ve funkci jako jediný z dosavadních místopředsedů asociace. Asociaci před Vildumetzovou vedli jen Tošenovský a Hašek.

Kuba je členem ODS od roku 2003, od listopadu 2012 do ledna 2014 byl prvním místopředsedou strany a po demisi Petra Nečase i jejím úřadujícím předsedou. V Nečasově vládě byl předtím v letech 2011 až 2013 ministrem průmyslu. Hejtmanem byl zvolen před měsícem, ODS v Jihočeském kraji utvořila koalici s KDU-ČSL a TOP 09, ČSSD a hnutím Jihočeši.

Asociace sdružuje všechny kraje v ČR a jejím úkolem je hájit a prosazovat jejich společné zájmy. Pomáhá taky se vzděláváním krajských zastupitelů a je krajům nápomocná při jejich zahraničních aktivitách. Důležitou roli hraje i při aktuální koronavirové epidemii, o koordinaci činnosti regionů pravidelně jedná s Ústředním krizovým štábem.

Reklama

Doporučované