Hlavní obsah

Představíme nového PSA, který nastaví jasné cíle, oznámil Hamáček

Foto: vláda.cz

Ministr vnitra a předseda ČSSD Jan Hamáček

Reklama

Situace v Česku se nelepší tak, jak se očekávalo, omezení pohybu mezi okresy zůstane a hlavní hygienička předloží příští týden úpravu protiepidemického systému PES. Oznámil to ministr vnitra Jan Hamáček.

Článek

Podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) bylo jedním z cílů současných opatření (jejich přehled najdete ZDE) otočit křivku, to se podle něj podařilo. Bohužel ale podle něj stále zůstávají vysoké počty nakažených a lidí, kteří jsou hospitalizovaní v nemocnicích.

„Pokles je mírný, včerejších 14 tisíc nakažených je obrovské číslo, ale podařilo se otočit křivku epidemie. Bohužel jsou stále plné JIP,“ řekl po zasedání Ústředního krizového štábu ministr vnitra Jan Hamáček.

Hamáček také potvrdil dřívější slova ministra zdravotnictví Jana Blatného, že nelze očekávat volnější cestování mimo okres. Je ale možné uvažovat o uvolnění pohybu mimo hranice obce.

O podobě opatření po neděli 21. března bude vláda jednat ve čtvrtek.

Opět nový PES

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová připraví do příštího týdne úpravy protiepidemického systému PES.

Měl by obsahovat jasná kritéria, která bude nutné splnit, aby bylo možné rozvolňovat opatření proti covidu-19.

„Chceme slyšet, jak to bude v situaci, kdy to půjde podle toho modelu, který je aktuální, že ta křivka postupně bude klesat,“ uvedl. Osobně považuje za klíčové vyprázdnění nemocnic a jednotek intenzivní péče.

V úterý přibylo téměř 14 tisíc případů nemoci covid-19, zhruba o 1400 méně než ve stejný den předchozího týdne. Od prvních potvrzených případů na začátku loňského března se koronavirem prokazatelně nakazilo víc než 1,4 milionu obyvatel, přes 1,2 milionu z nich se vyléčilo.

S koronavirem v Česku dosud zemřelo více než 23 tisíc lidí, v poslední době umírá skoro každý den přes 200 nakažených.

Reklama

Doporučované