Hlavní obsah

Představujeme jedenáct nových pražských radních. Kdo bude mít co na starost?

Video: Marek Baloun, Seznam Zprávy

 

Reklama

Celkem jedenáct nových politiků si již brzy rozdělí na pražském magistrátu kontrolu nad Prahou. Připravili jsme pro vás jejich krátké představení.

Článek

První a nejdůležitější osobou je primátor. Dle dohody se jím stane Pirát Zdeněk Hřib. Ten bude mít jako primátor v kompetenci IT nebo zahraniční vztahy. Je vystudovaný lékař, věnuje se ale výzkumu kvality a efektivitě veřejných služeb. Ve firmě Solitea Business Solution se podílel na projektu elektronického receptu eRecept. Od ledna 2018 je členem správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR. V květnu ale serveru Lidovky.cz řekl, že je připraven se místa kvůli případnému střetu zájmů vzdát.

Asi největší pozornost médií i veřejnosti v minulém období poutala doprava. Tu po Petru Dolínkovi převezme Adam Scheinherr z Praha sobě. Do povědomí vstoupil jako zakladatel iniciativy Libeňský most Nebourat, Nerozšiřovat. Pracuje v Ústavu jaderného výzkumu, kde se věnuje programu OSN na omezení jaderných zbraní. Je také dobrovolný hasič a včelař.

Jedním z rezonujících jmen je nový radní pro územní rozvoj Petr Hlaváček (Spojené síly pro Prahu). V letech 2015 až 2016 byl ředitelem Institutu plánování a rozvoje Hl. města Prahy a stojí tak i za přípravou Metropolitního plánu. Ta se zpozdila poté, co byl Hlaváček z čela IPR tehdejším vedením odvolán a v připomínkovém řízení přišlo od různých institucí desítky tisíc poznámek. Ve své nové pozici tak bude muset Hlaváček dotáhnout své „dítě“ do konečné podoby. Mimo to bude mít na práci IPR faktický dohled.

Průměrné staří nových radních vychází téměř přesně na děvetatřicet let. Budoucí radní pro bydlení Adam Zábranský (Piráti) se tak se svými čtyřiadvaceti lety nachází hluboko pod zmíněným průměrem. Kromě studia práv na Karlově univerzitě se věnoval i zahraničnímu odboru Pirátské strany a v zastupitelstvu se pohybuje od roku 2014.

Role politické matadorky padla na Hanu Kordovou Marvanovou (STAN). Byla dvakrát zvolena do sněmovny a v roce 2002 byla zvolena místopředsedkyní dolní komory. Působila také jako náměstkyně bývalé ministryně spravedlnosti Heleny Válkové (ANO). V radě bude mít jako dlouholetá právnička na starost obor legislativy.

Zbytek rady doplní Pavel Vyhnánek (PS) jako radní pro městské finance, Petr Hlubuček (STAN) obsadí obor životního prostředí, místopředseda pražských Pirátů Vít Šimral se bude věnovat školství, business analytik Jan Chabr (TOP 09) bude mít na starost majetek města a dokumentaristka Helena Třeštíková (PS) kulturu. Jedenáctku tváří uzavírá Milena Johnová (PS), která si vezme pod ruku sociální oblast a zdravotnictví.

Koalice nyní dokončuje programové prohlášení a připravuje koaliční smlouvu. Její vznik musí definitivně stvrdit zastupitelstvo, které by se mohlo poprvé sejít ve druhé polovině listopadu. Nová koalice bude mít v 65členném zastupitelstvu většinu 39 hlasů.

Reklama

Související témata:

Doporučované