Hlavní obsah

Předstírá obyčejný život ve skanzenu jménem Český Krumlov. „O víkendu jsem se těšila, až turisté zmizí,“ říká

„Je pravda, že víkend byl, co se týče množství turistů, opravdu náročný. Mám vypozorované, že největší nápor je tu mezi desátou a sedmnáctou hodinou. A na sedmnáctou hodinu už jsem se těšila.”Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Už dva měsíce běží v Českém Krumlově projekt UNES-CO výtvarnice Kateřiny Šedé. Díky němu by mělo centrum města ožívat běžným životem, do projektu už se zapojily stovky lidí. Část z nich dostala zaplaceno za to, že ve městě bydlí, další se podílejí jako brigádníci nebo dobrovolníci.

Článek

„Já znám Český Krumlov v několika svých životních fázích, jako dítě nebo jako studentka. Možnost zažít si ho jako obyvatelka, to pro mě byla výzva,” vysvětluje architektka Bohumila Mrzenová, proč se rozhodla do projektu zapojit.

Chtěla si podle svých slov vyzkoušet, zda je možné v Českém Krumlově kvůli množství turistů vůbec žít. „Po 14 dnech musím říct, že bych tady žila hned. Nádhera renesance a baroka vyváží negativa, která život tady přináší,” míní Mrzenová. Centrum města jí v některých ohledech připomíná rodnou Jistebnici, konkrétně zmiňuje zejména občanskou vybavenost.

Český Krumlov s 12 tisíci obyvateli navštíví ročně na dva miliony turistů. Ani v tom však Bohumila Mrzenová nespatřuje zásadní problém. „Ta nejsilnější sezona trvá zhruba čtyři měsíce, to se vydržet dá,” je přesvědčená Bohumila Mrzenová, které množství turistů ve všední dny nepřišlo nijak extrémní.

„Je pravda, že víkend byl, co se týče množství turistů, opravdu náročný. Mám vypozorované, že největší nápor je tu mezi desátou a sedmnáctou hodinou. A na sedmnáctou hodinu už jsem se těšila,” líčí své zkušenosti.

Architektka z Jistebnice žila v Českém Krumlově v přízemním bytě v Široké ulici. A to do značné míry určovalo náplň její „práce”. Pod okny měla lavičku, která často mezi turisty vzbudila zájem. „Když viděli logo projektu, chtěli se o tom dozvědět více. Hodně jsem si tedy s lidmi povídala a diskutovala,” popisuje Bohumila Mrzenová.

Široká ulice je jedním ze tří stanovišť, které v rámci projektu sleduje kamera. Dění odsud je přenášeno jednak na stránky projektu, ale i přímo do českého pavilonu na bienále architektury, na kterém je projekt UNES-CO součástí prezentace Česka.

„Zatím se mi nechce projekt hodnotit, rozhodně je to ale zajímavá zkušenost,” říká Hana Jirmusová Lazarowitz, koordinátorka projektu, jež si podle svých slov všimla během uplynulých týdnů vizuální proměny města.

Kromě skupin asijských turistů si všímá například rodin s dětmi, které si na chodníku hrají. „Potvrdila mi to i jedna moje rakouská kolegyně, která do Českého Krumlova jezdí pravidelně už 18 let. Připadá jí, že díky projektu je tu uvolněnější atmosféra,” prezentuje Hana Jirmusová Lazarowitz.

Řada místních ale takový názor nesdílí, naopak se vůči projektu ostře vymezují.

Reklama

Doporučované