Hlavní obsah

Předstírali, že jdou na očkování. Když dostali „papír“, v převleku utekli

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Krajem zřizovaná Nemocnice Jihlava řeší podvody při očkování proti covidu-19 ve velkokapacitním očkovacím centru Hruškové Dvory. Lidé si přišli pro jednodávkovou vakcínu.

Článek

Po registraci, která jim zaručí zisk certifikátu, z centra odešli, aniž by vakcínu dostali. „Někteří i v převleku,“ řekla Monika Zachrlová, mluvčí Nemocnice Jihlava, která chod velkokapacitního centra zajišťuje.

„Tento týden jsme zjistili, že nám po skončení očkování přebývá osm dávek, neodpovídalo to počtu lidi, kteří získali certifikát. Další den se na to v centru zaměřili a zjistili, že to byli lidé, kteří po registraci řekli, že jdou třeba na záchod a už se na aplikaci nevrátili, utekli,“ řekla Zachrlová. Jedna z žen se podle ní na toaletě převlékla, aby zdravotníky zmátla. „Utekla prostě v převleku,“ řekla Zachrlová.

Nemocnice kvůli tomu zvýšila počet pracovníků v očkovacím centru, aby byl dohled nad očkovanými větší. „A zvažujeme podání trestního oznámení na lidi, kteří to provedli. Přemýšlíme, jestli je to nějaké padělání listiny, řeší to náš právník,“ řekla Zachrlová. Zdravotníci se podle ní setkali i s tím, že jim lidé v očkovacím centru nabízeli úplatek za to, že očkovací látku vylijí a nepodají.

Aktuální covidová situace v Česku

Laboratoře v Česku ve středu potvrdily 13 502 pozitivních na covid-19, což je v mezitýdenním srovnání asi o 4000 víc. V nemocnicích je podle aktuálních dat 3452 lidí s koronavirovou nákazou. Ve vážném stavu je podle dat na webu Ministerstva zdravotnictví 524 hospitalizovaných, nejvíce od dubna.

Dál rostou také počty zemřelých s potvrzenou nákazou. Zatímco ke konci října jich umíralo kolem dvacítky denně, nyní už je to i přes padesát. V pondělí evidují statistiky 45 úmrtí, v úterý 56 a ve středu zatím 30. Při dalších aktualizacích ale čísla z posledních dní ještě stoupají.

„Je to skutečnost, se kterou nikdo nepočítal, že by chtěl někdo přijít a a priori podvádět,“ řekla mluvčí Kraje Vysočina Jitka Svatošová.

Centrum na to podle ní zareagovalo změnou organizace očkování, v dalších krajských zařízeních se očkuje v ambulancích, kde podobné podvody nejsou možné, člověk při registraci sedí přímo před lékařem, který ho očkuje. „Přesto tuto zkušenost sdílíme napříč nemocnicemi, aby se něco takového nemohlo opakovat,“ řekla Svatošová.

Reklama

Doporučované