Hlavní obsah

Předvánoční dárek. Británie se chystá starší 50 let očkovat třetí dávkou

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Velká Británie se podle místních odborníků nemusí obávat třetí vlny pandemie. Pomoci tomu má rychlost očkování a také podání třetí dávky očkovací látky osobám nad 50 let a rizikovým pacientům.

Článek

Třetí dávka vakcíny proti covidu-19 má pomoci do Vánoc zamezit dalšímu plošnému šíření nemoci, informuje deník The Times. Podání dodatečné dávky očkovací látky by se mělo týkat lidí nad padesát let a také chronicky nemocných. Podle deníku britské úřady aktuálně uvažují nad dvěma scénáři.

Očkování by probíhalo buď některou z nových vakcín reagujících na objevující se mutace, nebo některou z již používaných látek na území Spojeného království. Na území Británie je povolené očkování vakcínami od společností Pfizer, Moderna a AstraZeneca. Výhodou již používaných vakcín je podle The Times dobrá imunitní odpověď na mutaci prvně zachycenou v anglickém Kentu, nižší ochranu ale tyto vakcíny poskytují proti takzvané jihoafrické mutaci.

Výsledky studií také podle The Times naznačují, že větší imunitu třetí dávka vakcíny vybuduje tehdy, když jde o očkovací látku od jiné společnosti než první dvě dávky. Lidem, kteří jsou naočkovaní dvěma dávkami vakcíny od společnosti AstraZenaca by tak jako třetí byla podána například látka od společnosti Pfizer-BioNTech.

Výrobci také reagují na selektování nových mutací, úpravy na vakcíně naposledy podle deníku oznámila společnost AstraZeneca. V dubnu pak nečekaně dobré výsledky z klinických studií oznámila francouzská společnost Valneva. Vakcína používá jeden z nejtradičnějších postupů, obsahuje totiž deaktivovaný koronavirus SARS-CoV-2. Vakcína je aktuálně ve třetí fázi klinického testování. O vakcínu má zájem i Evropská unie, Evropská komise má se společností předběžnou dohodu na koupi 60 milionů dávek.

Podle The Times zatím provedené studie naznačují, že právě třetí dávka může výrazně pomoci v boji i s novými variantami viru. Tuto dodatečnou dávku by pak podle deníku bylo možné podávat během každoročního očkování proti chřipce, zdravotníci by jen látku aplikovali do druhé paže než chřipkovou vakcínu.

„Brzy budeme moci říct více. Zatím ale výsledky vypadají opravdu pozitivně,“ citují The Times zdroj z vlády. „Myslíme si, že úroveň ochrany populace proti jakékoli známé variantě bude tak vysoká, že do Vánoc by měl covid-19 zmizet do pozadí jako každá další nemoc v oběhu. A to natolik, že si nemyslíme, že bude třeba dát posilovací třetí dávku mladším lidem, protože přenos se tím výrazně sníží, “ dodal zdroj deníku.

Na základě aktuálního tempa, kdy se v zemi vyočkují tři miliony dávek týdně, se očekává, že očkovací program bude trvat okolo jedenácti týdnů, než se podaří posilovací dávku aplikovat všem 32 milionům lidí nad 50 let a chronicky nemocným. Podle zdrojů z Národního zdravotního systému (NHS) by se s aplikací třetích dávek mělo začít během září, informuje stanice BBC.

Britský ministr zdravotnictví Matt Hancock už minulý týden uvedl, že vláda objednala dalších 60 milionů dávek vakcíny od společnosti Pfizer BioNTech. Celkem si Spojené království u této společnosti objednalo sto milionů dávek, uvádí agentura Reuters.

Celkem bylo v zemi s necelými 67 miliony obyvatel dosud naočkováno alespoň jednou dávkou 34,6 milionů lidí. Plně naočkovaných je zatím podle serveru Our World in Data 15,5 milionu osob, tedy 23,3 procenta obyvatel. Nejvíce plně naočkovaných osob hlásí Anglie (12 506 188), nejvyšší proočkovanost pak Wales (23,9 procent).

Reklama

Související témata:

Doporučované