Hlavní obsah

Vídeň vypadá jako před koronavirem. Ale jen na první pohled

Foto: Kateřina Mahdalová, Michal Škop, Seznam Zprávy

Rotenturmstraße je jedna z velmi exponovaných vídeňských ulic. Denně zde v průměru projde více než 40 tisíc lidí.

Reklama

Vídeň září předvánoční atmosférou, v ulicích jsou zatím vidět místní i turisté. Vánoční trhy na mnoha místech už začaly. Jenže od příštího pondělí bude všechno jinak: Celou zemi ochromí lockdown.

Článek

Reportáž si také můžete pustit v audioverzi.

Seznam Zprávy navštívily nejvíce exponovaná vídeňská místa. Přestože už od tohoto pondělí v Rakousku platí lockdown pro neočkované, lidí v ulicích ani v restauracích nebo kavárnách či obchodech nijak neubylo.

Na ulici však může člověka kdykoli zastavit policista a žádat potvrzení, že dotyčný je očkovaný nebo v minulosti prodělal onemocnění covid. Pokud nic z toho neprokáže, hrozí mu pokuta 500 až 1450 eur (zhruba mezi 13 až 36 tisíci korun).

Rakouský ministr vnitra Karl Nehammer (za lidoveckou stranu ÖVP) sice mluví o husté síti kontrol, ta ale není na první pohled téměř vidět. První čtyři policisty se samopaly jsme zaznamenali na náměstí Marie Terezie při zahájení vánočních trhů.

+5

Od 22. listopadu lockdown na 20 dnů

Na konferenci rakouské vlády a zemských hejtmanů, která se koná u Achenského jezera, v pátek kancléř Alexander Schallenberg oznámil, že vzhledem k extrémně vysokým hodnotám výskytu koronaviru se Rakousko rozhodlo zavést celostátní lockdown. Uzavřou se restaurace, obchody s výjimkou potravin a drogerie a ruší se kulturní akce. Zda se dočasně ruší i vánoční trhy, jak bude probíhat školní výuka a další detaily k uzavírce, redakce Seznam Zpráv nyní zjišťuje.

Podle kancléře Alexandera Schallenberga bude toto opatření platit maximálně 20 dní od pondělí a po deseti dnech ho vláda přezkoumá. Nejpozději od 13. prosince bude lockdown pro očkované a uzdravené osoby ukončen, uvedl Schallenberg. Pak se opět uplatní pravidlo 2G (očkovaní, vyléčení).

Už teď je ve Vídni třeba připravit se na policejní kontroly.Video: AP

Lockdown se nevyhne ani Vídni, kde počet nakažených koronavirem nadále rychle roste (aktuálně kolem 20 tisíc osob). Vážná je také situace v nemocnicích. Stále více odborníků volá po úplném uzavření. „Je to situace, kterou je třeba brát velmi vážně,“ sdělil veřejnosti na stanici ORF vídeňský starosta Michael Ludwig (SPÖ).

Od února očkovací povinnost

Po náročných tahanicích se vláda a zemští hejtmani dohodli na povinnosti očkování proti koronaviru. Povinnost začne platit od února 2022. Očkovací průkaz by měl mít platnost 9 měsíců od ukončeného očkování a každé další posilující dávky.

Už od října, kdy bylo jasné, že Rakousko se veze v páté covidové vlně s velmi nepříznivým průběhem, se v novinových titulcích stále častěji objevuje slovo chaos.

Odráží se například v tom, že konzervativní kancléř Alexander Schallenberg (ÖVP) tvrdě prosazuje tlak na lidi, kteří doposud odmítali vakcínu. „Chci, aby se neočkovaní nechali naočkovat,“ nechal se slyšet kancléř s tím, že nechce omezovat lidi, kteří pro zvládnutí situace udělali maximum a vakcinaci podstoupili.

Jenže ani současný zvýšený zájem o vakcínu proti koronaviru situaci nezachrání z jednoduchého důvodu: Lidé, kteří nyní dostali první dávku vakcíny, si pro druhou dávku přijdou za tři týdny a i imunní budou za další týden až dva. Ode dneška za šest týdnů je ovšem konec roku.

Přesto se kancléř také v uplynulých dnech ostře postavil proti snaze ministra zdravotnictví Wolfganga Mücksteina (Zelení) zavést celostátní omezení nočního vycházení.

Salcbursko začíná třídit pacienty

Nejvyšší sedmidenní nárůst nakažených (incidenci) v Rakousku má spolková země Salcbursko. Právě zde je nyní v ohrožení dostupnost lékařské péče.

Nemocniční péče v rakouské spolkové zemi Salcbursko je kvůli vysokému výskytu koronaviru v ohrožení. Salcburské regionální nemocnice v úterý oznámily, že bude zřízen třídicí tým, protože brzy již nebude možné zaručit ošetření všech pacientů podle stávajících standardů.

Třídění znamená, že se lékaři musí rozhodnout, komu pomohou jako prvnímu, a to z důvodu omezených zdrojů. Podle mluvčího nemocnice bude tým v budoucnu radit, kdo ještě může podstoupit léčbu na jednotce intenzivní péče a kdo ne.

V reakci na výzvu o pomoc ze strany provozovatele kliniky a jejích čtyř nemocnic oznámil salcburský zemský hejtman Wilfried Haslauer (ÖVP) pomocná opatření. „Situace je znepokojivá,“ řekl v úterý na tiskové konferenci.

Někteří pacienti s koronavirem mají být mimo jiné ubytováni v centrech pro léčebnou rehabilitaci. Kromě toho byla veřejnost vyzvána, aby si nechala aplikovat třetí injekci jako posilovací dávku již čtyři měsíce po druhém očkování. Podle Haslauera je více než třetina všech nově nakažených osob očkována dvakrát.

Reklama

Doporučované