Hlavní obsah

Předvolební bitva mezi okamurovci a Piráty. Na začátku byl poničený billboard, teď situaci řeší policie

Foto: Profimedia.cz

Billboardy hnutí SPD Tomio Okamury.

Reklama

Okamurovci tvrdí, že za útoky vandalů na jejich předvolební billboardy stojí Piráti. Důvod? Chtějí jim tím údajně odlákat voliče.

Článek

Začalo to zdánlivě běžnou věcí – poničenými billboardy v různých částech Prahy. Když ale hnutí SPD z vandalismu na svých plakátech začalo osočovat Piráty, ti se postavili tvrdě proti. A mezi oběma stranami se rozhořel spor, který skončil až u policie.

„Bylo podáno několik trestních oznámení na neznámého pachatele i v regionech, dnes se chystáme sečíst všechny škody a trestní oznámení podat za Prahu 10,“ řekl Seznamu Jan Čížek, politik a pražská „dvojka“ na kandidátce SPD do komunálních voleb.

Trestní oznámení ale ve čtvrtek podali i zástupci České pirátské strany. A to poté, co se na Facebooku místní buňky SPD na Praze 10 začala kupit vážná obvinění – za útoky vandalů na předvolební billboardy mají stát právě Piráti.

„Kampaň Pirátů v Praze už začala... Nemají program, nic neumí, na radnicích nic nedokázali. Jenom kritizují, ničí a napadají jiné. Tohle chcete na radnicích?“ objevilo se minulý týden na Facebooku SPD pro Prahu 10.

A situace se záhy opakovala znovu poté, co SPD o dva dny později objevila další poničený plakát.

„Útoky vyhlášené představiteli Pirátů na SPD s cílem odlákat jim voliče pokračují. Dnes nám byl stržen další billboard na Jižním městě. Toto je ta jejich médii tolik vychvalovaná laskavá politika? Tohle chceme?“ stojí v dalším příspěvku.

Bartoš: Jde o křivé obvinění

„Nejde o osobnostní spor. Neřeším nějakou pomluvu – tady bylo explicitně řečeno, že Piráti nebo jejich fanoušci spáchali trestný čin poškozování cizího majetku. Což je základ našeho podání, protože jde o křivé obvinění z páchání trestné činnosti, kterého my jsme se nedopustili,“ reagoval na vznesená obvinění předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Také dodal, že SPD Piráty neosočila poprvé: „Je to dlouhodobý problém. Já jsem s nimi řešil už i velmi osobní věci. Věci, které mají zásah do mého osobního života. Ale když jsem měl nějaké zásadní potíže, zašel jsem za panem Fialou osobně a vyřešili jsme to třeba v předsálí Sněmovny.“

Důkazem má být komentář pirátského PR poradce

Že jsou za útokem právě Piráti, podle Čížka dokazuje komentář bývalého poradce České pirátské strany přes marketing Jakuba Horáka. Ten na Facebook dříve napsal, že společně s Piráty chystá na Okamurovo hnutí „razantní útok s cílem odlákat jim voliče“.

„Ve chvíli, kdy toto Jakub Horák veřejně prohlašuje, tak samozřejmě nevíme, co si pod tím spolu s panem Bartošem představovali,“ uvedl Čížek s tím, že celý případ musí nyní vyšetřit policie.

„Kluci, marnit čas bojem TOP 09 vs. Piráti je směšné, fakt. My s Piráty teď připravujeme razantní útok na SPD s cílem odlákat jim voliče,“ napsal Jakub Horák v roce 2017 na sociální síť.

Tím ale podle Čížka výčet důkazů nekončí. Další stopou má podle něj být napojení předsedy Pirátů Bartoše na antifašistickou síť Antifa.

„Že je pan Bartoš napojený na Antifu, to je veřejná informace. Stejná skupina přišla v roce 2017 i před hotel Čechie, kde jsme po parlamentních volbách měli s hnutím SPD povolební setkání. Tenkrát přišli s loučema, kreslili ,fuck SPD' a popsali tam i několik aut,“ prohlásil Čížek.

Komentář Jakuba Horáka? Nesouvisí s kampaní, hájí se Bartoš

„Komentář Jakuba Horáka, který nám tehdy dělal marketing, nijak nesouvisí s kampaní. Není to ani žádný mediální guru, vždyť teď dělá TOP 09 a dříve spolupracoval s Mirkem Topolánkem na jeho kampani v prezidentských volbách,“ reagoval na obvinění členů SPD Bartoš.

Podle předsedy Pirátů je ale tento postup u zástupců SPD běžný. „Je to takový konstrukt typický pro fake news – vzít si něco, co má zcela smyšlenou relevanci k tomu, o čem píšete,“ prohlásil.

Přesto jde však podle Bartoše v české politice o nový fenomén. „Tento způsob kampaně tady dříve nebyl. I když si strany vždycky dělaly naschvály, tak tu dřív nikdy nevycházely celé noviny, kde stojí smyšlené příběhy a pomluvy. Tohle se tu objevilo až s příchodem pana Okamury,“ řekl Seznamu.

Čížek měl v Praze 10 spory už dříve

Není to však poprvé, co se vydavatel a majitel firmy Strategic Consulting Čížek zapletl do sporu s politikem působícím v městské části Praha 10.

Upozornil na to Ivan Bartoš: „V souvislosti s podaným trestním oznámením jsme policii předali i ukázky dřívějších textů, které se rovněž týkaly pana Čížka. Ten tam měl i hanopisy v rámci kandidatury Olgy Richterové v koalici VLASTA v roce 2014. Ti to také řešili soudní cestou a Čížek byl shledán vinným. Musel se omluvit.“

Ve skutečnosti se to ale odehrálo trochu jinak – jednalo se o senátní volby v roce 2016, kdy Čížek prostřednictvím svých novin Na vlastní oči útočil na kandidáty koalice VLASTA. Jak ale upozornil sám Čížek, povinnost omluvy mu soudem uložena nebyla. Spor nakonec skončil v přestupkovém řízení.

„V návaznosti na skutková tvrzení obsažená v článku s názvem ,Předvolební bitva mezi okamurovci a Piráty. Na začátku byl poničený billboard, teď situaci řeší policie' uvádím, že mi nikdy v minulosti nebyla žádným soudem, správním orgánem, či jinou institucí uložena povinnost se paní Olze Richterové, Renatě Chmelové či jiné osobě omluvit,“ upozornil na nesprávnost Bartošových slov Čížek.

Ten se proto za svá slova omluvil: „Dovolte mi uvést na pravou míru mé tvrzení o ,vině a trestu' Jana Čížka ve věci hanopisů vůči hnutí Vlasta na Praze 10 a současné místopředsedkyni Pirátů Olze Richterové v rámci senátních voleb na podzim 2016.

Jednalo se o na pravdě se nezakládající a urážlivé útoky uveřejněné v neoznačených tiskovinách “Na vlastní oči Praha 10”, přičemž Jan Čížek k těmto novinám zajistil vydavatelský servis pro svého synovce Michala Klementa, k čemuž se přiznal dne 29.11.2016 v rozhovoru na serveru Aktualně.cz.

Vůči panu Čížkovi bylo členy hnutí Vlasta podáno trestní oznámení, policie vyslechla svědky a čin bohužel vyhodnotila pouze jako přestupek, finální vyhodnocení tedy bylo postoupeno přestupkové komisi MS Praha 10.

Dodávám, že Jan Čížek byl 2008-2015 vydavatelem radničních novin Prahy 10, a následně byly radniční noviny zrušeny a v letech 2016-2017 vede tamější radnice svou komunikaci v tisku přes periodikum Naše Praha 10, vydávané panem Čížkem vlastněnou firmou Strategic consulting s.r.o.

Ve svém vyjádření jsem tedy uvedl nepřesnou informaci, pan Čížek i jeho synovec byli v této věci vyslýcháni policií, která věc vyhodnotila jako přestupek a předala to přestupkové komisi Prahy 10. Uvádím tedy na pravou míru informaci - pan Čížek se nebyl nucen omluvit a já se naopak za nepřesnost ve svém vyjádření omlouvám.

V jeho nových tiskovinách pro SPD i aktivitách na facebookových profilech SPD však ve stejném stylu, který byl použit i v předvolební kampani SPD v celorepublikovém vydání, pokračují útoky na Piráty.

Útoků na billboardy SPD přibývá

Množství útoků na sídla nebo billboardy SPD v posledních dnech roste. Podle Jana Čížka řešili členové hnutí jen v nedávné době téměř desítku vandalských činů, včetně vymlácené výlohy v Jihlavě a poničené kanceláře v Pardubicích.

„Já mám zničený billboard na rohu Průběžné ulice, další případ se řešil v pražských Čakovicích, na Jižním městě byl stržen třetí a jeden úplně zdemolovaný bigboard jsme našli ve Vysočanech,“ zakončil Čížek. Během čtvrtka ale přibyl další, pátý útok – zdemolovaný plakát hnutí SPD se našel i v Plzeňské ulici na pražském Smíchově.

„A už je toho moc. Kdyby to byl jeden dva tři billboardy, tak by to člověk možná neřešil. Ale jsou to koordinované útoky. Asi není normální, že se takové věci v České republice dějí,“ uzavřel Čížek.

Reklama

Doporučované