Hlavní obsah

Předvolební boj slovenské vlády s opozicí: ponožkové divadlo a důchodci

Foto: Profimedia.cz

Bývalý premiér Robert Fico si na mimořádnou schůzi Národní rady pozval do jednací místnosti důchodce.

Reklama

Do parlamentních voleb na Slovensku zbývá necelých deset dní. Mimořádnou schůzi v Národní radě blokovali dva dny opoziční poslanci, ve čtvrtek svoje místo u řečnického pultíku opustili. Do toho si expremiér Fico přizval na pomoc desítky důchodců. A válka polských státních institucí pokračuje.

Článek

Svatební dort a ponožkové divadlo ve slovenské Národní radě

V úterý začala mimořádná schůze ve slovenském parlamentu, první řečníci ale promluvili až ve čtvrtek ráno. Šest nezávislých poslanců za PS-Spolu totiž dva dny okupovalo řečnický pult v jednací místnosti. Vyjadřovali tím nesouhlas s konáním schůze a hlavně s tématy, která chtěla vláda odhlasovat: zdvojnásobení přídavku na děti, zavedení třinácté penze a rušení dálničních známek. Celé by to podle nich stálo přes 800 milionů eur (asi 19,9 miliardy korun).

Na pultíku měli poslanci PS-Spolu svatební dort, který měl symbolizovat svatbu Směru a Kotlebovců.

Foto: Profimedia.cz

Svatební dort pro Fica a Kotlebu.

Řečníci ale ve čtvrtek ráno začali mluvit u provizorních pultíků, které nechal přinést předseda Národní rady Andrej Danko. „Svým divadlem urazili jeden ze státotvorných symbolů Slovenské republiky,“ začal premiér Pellegrini: „Stydím se za vás. (…) Obracím se na širokou veřejnost, aby odsoudila tento bezprecedentní čin,“ dodal.

„Nedivte se, že ruku v ruce s tím, jak se chováte, vyvoláváte ve společnosti volání po nastolení tvrdé ruky, protože demokracie se může jevit jako hloupé ponožkové divadlo,“ řekl také v emotivním projevu Peter Pellegrini.

Vládní strana Směr si na čtvrtek do jednacího sálu Národní rady pozvala skupinu důchodců. Přišly jich desítky. Sedí na balkonech a na poslance PS-Spolu pořvávají: „Nocležníci!“ Mezitím už ale šestice rebelů opustila řečnický pult. Po několika dalších projevech i důchodci podle Aktuality.sk opustili jednací místnost.

Foto: Profimedia.cz

Opozičníci opouštějí během Pellegriniho projevu svoje okupační pozice.

Andrej Danko řekl, že byl na čtvrtek připravený schůzi zahájit za každou cenu. Prý měl připraveno dalších sedm řečnických pultů. Ty by šestice „okupantů“ už nezvládla zabrat. Opozičník Igor Matovič, který má v předvolebních průzkumech šanci stát se příštím premiérem, označil okupaci pultíku za nedůstojnou. „Je ale třeba přiznat, že obstrukce byly legitimní, nedělali nic mimo demokratická pravidla,“ řekl Matovič.

Po jedenácté hodině vystoupila poslankyně SaS Jana Cigániková: „Dvanáct let je tu Směr. V roce 2010 měli billboardy se slibem třináctých důchodů. Dnes sem navozí důchodce. Mně může srdce puknout,“ řekla poslankyně s pláčem v hlase.

Diskuse v Národní radě je napjatá na maximum kvůli blížícím se parlamentním volbám. Ty se na Slovensku konají příští sobotu a vládní strana Směr v průzkumech vedla až do víkendu, kdy se v médiích ukázala poslední čísla. Nyní už trvá tzv. moratorium, kdy slovenské sdělovací prostředky už průzkumy zveřejňovat nesmějí.

Střelba v Německu

V německém městě Hanau zaútočil pachatel ve dvou shisha barech. Útočník zastřelil celkem devět lidí, následně zavraždil svou matku a obrátil zbraň proti sobě. Podle německých médií má čin na svědomí Tobias Rathjen, který se na internetu netajil svými xenofobními názory. Policisté našli v autě vlastníka loveckého lístku náboje, zásobníky a pouzdro na zbraně.

Profil útočníka z Hanau

Třiačtyřicetiletý muž po sobě zanechal podle německých médií dopis a několik dnů staré video, které zveřejnil na YouTube i na svých webových stránkách. V písemném doznání našla policie podle listu Die Welt řadu extrémně pravicových myšlenek. V dopise Rathjen tvrdí, že nestačí určité národnostní skupiny vyhostit, protože jejich „existence je už ve svém základu chybou“. Celá řada národů by podle něj měla být kompletně vyhlazena. O jeho vraždění v Hanau politici i média mluví jako o teroristickém útoku.

Šachová partie polských institucí

Do polské války mezi státními institucemi se po soudech a prokuratuře zapojil i nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) a protikorupční policie (CBA). A sledovat pondělní dění bylo jako se dívat na šachovou partii.

Ve středu v 8:39 server Onet.pl jako první vydal zprávu, že agenti CBA prohledávají všechna místa, která jsou nějak spojena se šéfem NKÚ Marianem Banaśem a jeho rodinou. Před polednem dokonce vychází zpráva, že policie zadržela Banaśova syna (policie ale u Banaśova syna jen zasahovala). Prohlídka nakonec proběhla i v kanceláři šéfa NKÚ, i když jí chvíli zkoušel zabránit s odkazem na ústavu.

Dlouholetý spolehlivý kádr strany Právo a spravedlnost (PiS) Banaś vede NKÚ od konce loňského léta, předtím byl krátce ministrem financí v Morawieckého vládě. Do problémů se dostal po odvysílání reportáže o jeho nevšedních kontaktech na kriminální prostředí. Svůj krakovský dům, ke kterému mimochodem přišel za podezřelých okolností, totiž pronajímal známé rodině spojené s kuplířstvím. A ta ho provozovala jako hodinový hotel.

Podezření o novém šéfovi kontrolního úřadu se pak objevilo víc, včetně nepravdivých údajů v majetkovém přiznání, které odhalila prověrka CBA. Jak to, že o všem nevědělo už dříve? Banaś patřil ke spolehlivým kádrům PiS, šéfoval i finanční správě a finanční policii a měl důvěru předsedy strany Kaczyńského.

Foto: Profimedia.cz

Šéf polského NKÚ Marian Banaś.

Strana svého člověka nejdříve vehementně hájila. Zaútočila na novináře a o Banaśovi mluvila jako o „křišťálově čistém“. S přibývajícími problémy a mediálním tlakem před říjnovými parlamentními volbami od Banaśe ale dala ruce pryč a Kaczyński mu nařídil rezignovat.

To ale šéf NKÚ odmítl a sám se začal bránit. Do vládních úřadů posílá kontroly a zveřejňuje zprávy, kvůli kterým strana PiS skřípe zuby.

Podle ústavy je Banaś bez pravomocného odsuzujícího rozsudku prakticky neodvolatelný. Na její změnu pro PiS nemá dost hlasů. Předseda kontrolorů všechna nařčení odmítá a odkazuje se na svou imunitu. Středeční zásah podle něj narušil ústavní ochranu jeho úřadu.

Možná shodou okolností – a možná také ne – přišla ve středu do sídla státní prokuratury, kterou řídí PiS, kontrola z NKÚ.

Nobelista Kertész mizí z maďarského kánonu

Maďarská vláda na konci ledna schválila nové školní osnovy. Největší poprask vzbudil seznam doporučených autorů. Zmizel z něho totiž maďarský nositel Nobelovy ceny a přeživší holokaustu Imre Kertész. A některá kontroverzní jména přibyla.

Kertész, autor románů Člověk bez osudu nebo Likvidace, byl před rokem 1989 v nemilosti režimu a mezi uznávané světové spisovatele se dostal až v 90. letech minulého století, kdy jeho romány přeložili do němčiny. Po roce 2002, kdy získal Nobelovu cenu, už ho uznávali i doma. Avšak i tehdy zněly médii antisemitské a nacionalistické hlasy, že by ceny měli dostávat „praví“ Maďaři.

Foto: Profimedia.cz

Maďarský nobelista Imre Kertész zemřel v roce 2016.

Do osnov se naopak dostali autoři jako Ferenc Herczeg nebo Albert Wass, kteří podle některých teoretiků nemají v kánonu co dělat. Vyzdvihovali téma národní identity a z Maďarska dělají oběť druhé světové války. Přestože je třeba vnímat jejich sympatie s fašismem, patří do přemýšlení o moderní maďarské literatuře, připomíná v komentáři pro Aktuálně.cz hungaristka Simona Kolmanová.

Reklama

Doporučované