Hlavní obsah

Předvolební spolupráce STAN a Pirátů: Gazdík navrhuje přišlápnout brzdu

Foto: Václav Šálek, ČTK

Lídr zlínské kandidátky STAN Petr Gazdík.

Reklama

Možná účast Pirátů na krajské koalici ve Zlínském kraji naštvala Starosty. Jejich poslanec Petr Gazdík proto navrhuje, aby zatím odložili hlasování o možné spolupráci obou stran před parlamentními volbami.

Článek

Vyjednávání koalice hnutí ANO s Piráty, ČSSD a ODS ve Zlínském kraji vyvolalo mrzení mezi Piráty a hnutím STAN, které na Zlínsku míří do pozice a které mělo zítra rozhodovat o dalším postupu možné spolupráce s Piráty před volbami do Poslanecké sněmovny. Lídr Starostů, poslanec Petr Gazdík, proto navrhl, aby se jednání o spolupráci s Piráty na celostátním výboru prozatím odložilo.

„V době neútěchy by se neměla činit zásadní rozhodnutí. Chtěl jsem navrhnout, abychom jednání odložili, až se situace ve Zlínském kraji uklidní,“ vysvětlil Gazdík. Podobu nové koalice na Zlínsku by její členové měli představit dnes v podvečer. Hnutí STAN naštvalo to, že Piráti slíbili, že ho budou brát jako preferovaného partnera, což podle Gazdíka svým vyjednáváním o koalici s ANO nedodrželi.

Podle předsedy hnutí STAN Víta Rakušana by se jednání o formě spolupráce s Piráty tak jako tak odložilo, neboť kvůli epidemické situaci se celostátní výbor ve čtvrtek nejspíš nesejde.

Starostové si o možné předvolební spolupráci s Piráty udělali mezi svými členy letní anketu, ve které bylo pro předvolební koalici 28 procent členů. Testem možné spolupráce byla i společná kandidátka v letošních krajských volbách v Olomouckém kraji. Tam se dařilo, skončili druzí za vítězným hnutím ANO.

Piráti se ke Gazdíkovu prohlášení nechtěli vyjadřovat. „Partnerům nebudu nic vzkazovat přes média,“ uvedla první místopředsedkyně Olga Richterová. Předseda Ivan Bartoš tento týden není na příjmu.

Reklama

Doporučované