Hlavní obsah

Předzvěst průšvihu na americké burze? „Zasvěcení“ prodávají akcie

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Akcie na newyorské burze jsou na vrcholu, firmy z indexu S&P 500 trhají rekordy. Přesto existují náznaky svědčící o tom, že alespoň někteří vůdci korporátní Ameriky jsou ohledně situace na trhu mírně řečeno skeptičtí.

Článek

Generální ředitelé, přední akcionáři a další vrcholoví manažeři amerických firem v posledních týdnech spěchají s prodejem některých svých akcií. Společnost TrimTabs Investment Research spočítala, že takzvaní „zasvěcenci“ od začátku května rozprodali akcie v hodnotě více než 50 miliard dolarů.

Tempo jejich prodeje by mohlo být varovným signálem pro v současnosti vzkvétající trh. Právě přední manažeři a často šéfové společností jsou logicky lépe obeznámeni se skutečným zdravím svých byznysů než průměrný investor. Pokud by tedy opravdu věřili ve stabilní trh, nikdy by své akcie neprodávali, vysvětluje TrimTabs pro CNN.

„Pokud jste vedoucí pracovník a vidíte náročné ekonomické prostředí, trh vám dává tento ostrý signál,“ řekl Peter Boockvar, hlavní investiční ředitel Bleakley Advisory Group.

Zapeklitosti indexu

Aktuální situace na trhu s akciemi totiž může být poněkud zkreslená. Například v indexu S&P 500 dominují technologičtí giganti, jako je Apple, Microsoft, Alphabet (mateřská společnost Googlu), Amazon a Facebook. Tržní kapitalizace těchto pěti firem tvoří téměř 20 procent celého indexu, což znamená, že i když se zbylých 495 firem propadne průměrně o jedno procento a těchto pět se naopak navýší, index jako takový vzroste.

A vzhledem k tomu, že v době, kdy je osobní kontakt omezený a všechno se přesouvá online, zmíněné firmy profitují a cena jejich akcií roste významným způsobem. To poté může vytvořit falešný dojem toho, jak se trhu reálně daří.

Trh se nestará

Jen málokdo si přitom dokázal představit, jak rychle se trhy vzpamatují z pandemie, která způsobila masovou nezaměstnanost a vlnu podnikových bankrotů.

S&P 500 se včera z koronavirového poklesu zcela zotavil – uzavřel na 3 389,77 bodu, což byl první rekord od začátku letošního února, kdy dosáhl 3 393 bodů. Od té doby akcie zažily prudký pád až na březnovou nejnižší úroveň 2 237 bodů. Ve srovnání s minimem měl včera index k dobru zhruba 55 procent. Index se po více než 30% prudkém propadu vrátil na úroveň maxim rekordně rychle.

Pomohla mu k tomu i masivní stimulační opatření americké centrální banky (Fed). Tím, že snížila úrokové sazby na nulu a zhltla biliony dolarů za dluhopisy, nutila investory v podstatě investovat do rizikových akcií.

„Trh se nestará. Je to trh vyvolaný Fedem, který je poháněn likviditou,“ řekl Marc Chaikin, zakladatel Chaikin Analytics, investiční výzkumné společnosti se sídlem ve Filadelfii. „Peníze nemají kam jít.“

Proč zasvěcenci prodávají? Nikdo neví

Je důležité si uvědomit, že zasvěcenci sice musí dokumentovat, když kupují a prodávají akcie, nemusí ale říkat proč. To znamená, že není jasné, zda je důvodem prodejů strach a riziko, nebo jen fakt, že potřebují získat hotovost.

„Možná jen opravdu prodávají své akcie z osobních důvodů. Jsou to skuteční lidé, kteří dělají skutečná ekonomická rozhodnutí,“ říká Nicholas Colas, spoluzakladatel společnosti DataTrek Research. Dodal, že vedení firem se může také rozhodnout pro výplatu akcií, protože se bojí o vlastní práci. Společnosti během pandemie totiž snižují náklady.

Reklama

Související témata:

Doporučované