Hlavní obsah

Přehazování viny za Karvinou. Ministr s hygienou ukázali na laboratoře

Foto: vlada.cz

Podle hlavní hygieničky Jarmily Rážové je situace okolo nákazy covid-19 v Česku stabilizovaná.

Reklama

Premiér, ministerstvo, hygienici, nebo laboratoře? Odpovědnost za zhoršenou epidemiologickou situaci na Karvinsku přehazují aktéři jeden na druhého.

Článek

Na vládu poslední dobou míří stížnosti kvůli epidemiologické situaci na Karvinsku, které v minulých dnech ohlásily stovky nakažených koronavirem.

Kritici tvrdí, že stát nezajistil dostatečné kapacity hygieniků a lidé museli na testy a jejich výsledky čekat. Podle opozice i vedení Moravskoslezského kraje měl navíc stát jako majitel uhelné společnosti OKD také dříve přistoupit k uzavření dolů, námitky zní i na adresu takzvané chytré karantény, která má usnadnit hledání možných nakažených.

„Chyba se stala dle mého názoru zhruba před měsícem, když jsme na zasedání krizového štábu požadovali, aby bylo kromě Darkova provedeno plošné testování i v dalších dolech OKD. Odpovědí bylo, že to není nutné,“ uvedl pro Seznam Zprávy hejtman Ivo Vondrák (ANO.)

Premiér Andrej Babiš (ANO) sice v březnu veřejně vzal veškerou zodpovědnost za kroky okolo epidemie na sebe, o víkendu ji však převáděl na epidemiology a hygieniky.

„Všechna rozhodnutí dělali epidemiologové, dělali hygienici. Neudělala to vláda, vláda to schvalovala. Pokud někdo měl v OKD zasahovat, tak to byli hygienici,“ dodal.

Šéf resortu zdravotnictví Adam Vojtěch se však v úterý za hygienické stanice postavil a uvedl, že k podcenění vývoje nedošlo.

„Situaci na Karvinsku jsme sledovali už někdy od poloviny května, kdy místní hygienická stanice řešila Důl Darkov jako ohnisko, kde byly pozitivní záchyty. Docházelo k plošnému testování a dnes je to ohnisko skoro vyhaslé. Pokud jde o důl ČSM, tam krajská hygienická stanice neměla žádné podněty a ani podezření, že by se tam nemoc šířila. Což bylo dáno i tím, že to byli bezpříznakoví jedinci. Až díky plošnému testování se záchyty objevily a řeší se to stejně jako na Darkově. Riziko pro zdraví místních je ale velmi malé,“ uvedl ministr.

Čekání na výsledek

Horníci z OKD a jejich kontakty teď prochází testováním, někteří si ale stěžují na komunikaci s hygienou a opožděné informování o výsledcích testů. Jeden z pracovníků dolů, se kterým redakce Seznam Zpráv už dříve mluvila, na zprávu o svém stavu čekal dokonce víc než týden.

„Na testu jsem byl v neděli 28. června dopoledne, testovali nás přímo na šachtě, vzali si na nás kontakt a řekli, že výsledky budou do 24 hodin. Od té doby se nikdo neozval a ani se mi nepodařilo s nikým spojit,“ popsal v pondělí 6. července horník z OKD pan I. H. (kvůli obavám o práci nechtěl uvést své jméno, redakce ho zná).

Podle hlavní hygieničky Jarmily Rážové může být na vině nedostatečná aktivita některých laboratoří.

„Předtím tam nebyl žádný výrazný výskyt, a tak některá odběrová místa, jež měly kraje zavedeny, přestala fungovat - mohlo se tedy stát, že doba mohla být prodloužena. Další věcí je, že některé laboratoře nedávají výsledky včas do informačního systému infekčních nemocí - hlásí je prostřednictvím svých laboratorních systémů se zpožděním - a to jak výsledky negativní, tak někdy i ty pozitivní. Až potom je na řadě hygienická stanice - teprve když se jí výsledek pozitivity dostane do ruky, může začít šetřit, do té doby o případu neví. To jsou asi ty hlavní faktory, které mohly přispět k takovým prodloužením doby, než se lidé dozvěděli výsledek,“ vysvětlila Jarmila Rážová.

Zároveň dodala, že se nyní i ve spolupráci s Moravskoslezským krajem počet odběrových míst zvýšil a posílilo se také zapojení laboratoří. Situace by se tak podle ní měla zlepšit i celkově.

„Na některé laboratoře máme přímý vliv a na některé - zejména soukromé - nikoliv. Snažíme se je zapojit do systému tak, aby fungovaly co nejlépe a hlásily včas. V řadě případů se ale může stát, že laboratoř zejména negativní výsledky nehlásí, hlásí pozitivní a negativní nikoliv. Přiznávám, že s některými to drhlo, psal jsem jim opakovaně i dopisy s určitým apelem. Teď se zdá, že už to nese ovoce,“ dodal ministr.

Většina z nakažených horníků nemá žádné příznaky covid-19, případně má jen mírné projevy. Vojtěch také vyvrací tvrzení, že by v lokalitě docházelo k šíření nákazy mimo už sledovanou komunitu horníků a jejich kontaktů.

„Myslím, že by kolegové politici měli přibrzdit ve svých výrocích a nechat situaci více na odbornících. Dnes už víme mnohem více o tom, jak se nemoc vyvíjí, máme celou datovou základnu, se kterou pracujeme, monitorujeme situaci velmi detailně, a to i kapacity v nemocnicích, je tomu opravdu třeba dát odborné posouzení před politickými vyjádřeními, která ničemu neprospívají,“ dodal.

Co bude dál?

Ministr předpokládá, že počty nově odhalených případů se budou postupně snižovat, protože bylo dokončeno testování na dolech ČSM. Přechodné zvýšení by podle něj mohlo nastat kvůli plánovanému opakovanému testování horníků, kteří byli při prvním testu na covid-19 negativní.

Ministr i hlavní hygienička zároveň tvrdí, že je situace okolo koronaviru v zemi stabilizovaná a v Moravskoslezském kraji už se pozitivně projevují opatření proti šíření nemoci nařízená krajskými hygieniky.

Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek uvedl, že bez Karvinska by v Česku byla odeznívající epidemie. Pro Moravskoslezský kraj nyní statistici odhadují reprodukční číslo 1,51, což je počet lidí, kteří se v průměru nakazí od každého nemocného. Pro Karvinsko je reprodukční číslo 1,6. Neznamená to nekontrolované šíření v populaci, řekl Dušek.

Kvůli šíření covid-19 v Dole Darkov společnosti OKD zůstala na konci května na Karvinsku v platnosti mimořádná opatření, krajští hygienici je 12. června zrušili. Na konci června se ale začal počet případů nemoci v okrese prudce zvyšovat a testování ukázalo, že v dolech ČSM podíl nakažených pracovníků přesahuje 20 procent. OKD proto počátkem července přerušilo těžbu ve všech dolech. Na Karvinsko a sousední Frýdecko-Místecko se také vrátila mimořádná opatření, která například omezují účast na hromadných akcích a návštěvy nemocnic a sociálních zařízení a přikazují zakrývat si nos a ústa uvnitř budov nebo v MHD.

Reklama

Související témata:

Doporučované