Hlavní obsah

Kde ode dneška musíte mít nově respirátor. V práci je jedna výjimka

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Vláda schválila několik nových pravidel, která platí už od pondělí 25. října. Nově se rozšiřuje výčet míst, kde je nutné nosit ochranu nosu a úst. Zkracuje se také doba, kterou člověk musí strávit v karanténě.

Článek

Epidemická situace v Česku se zhoršuje. Vláda se proto rozhodla zpřísnit některá opatření, jež mají zabránit dalšímu šíření nákazy covidem-19. Zároveň se ale především kvůli neudržitelné situaci ve školách zkracuje doba, po kterou musí zůstat lidé i s negativním PCR testem v karanténě. Tady je přehled opatření, jež platí od pondělí:

Respirátory na pracovišti

Od pondělí musí povinně nasadit respirátory všichni pracovníci ve vnitřních prostorách. Ministerstvo zdravotnictví ale umožnilo hned několik výjimek. Především ochrana nosu a úst není potřeba, pokud člověk v místě pracuje sám. Stejně tak ale nemusí pracovník nasadit respirátor, pokud si od kolegů udrží rozestup 1,5 metru.

„Pokud sedíte u stolu a kolegové jsou dál než 1,5 metru, tak ho mít nemusíte. Když si ale budete šeptat drby na kávě, tak ano,“ upřesnil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Stejně tak mohou bez respirátoru zůstat například řidiči vozidel hromadné dopravy, kteří nejsou v přímém kontaktu s cestujícími, soudci, moderátoři nebo žáci a studenti během výuky, pokud zůstanou v lavicích. Stejně tak platí výjimka pro pedagogy při vyučování. V pondělí by měla ale i v jejich případě opatření vláda zpřísnit. Učitelé by tak nově museli vyučovat v respirátoru, pokud nejsou očkovaní. Zatím ale není jasné, odkdy začne tato úprava platit.

Na každou akci s respirátorem

Podobně se zpřísnila pravidla i pro konání hromadných vnitřních akcí. Dosud nebylo nutné nasadit ochranu nosu a úst dle příslušných norem (například FFP2 neb KN95) při aktivitách, jichž se účastnilo maximálně devět osob. Od 25. října stačí, aby se na akci objevily dvě osoby, a respirátor už musí povinně mít.

Zkrácení karantény

V pondělí 25. října také začínají platit nová pravidla pro karantény. Ministerstvo zdravotnictví zrušilo dvě dosud platná mimořádná opatření. Nařizování izolací a karantén se tak od pondělí řídí aktuálním metodickým pokynem hlavní hygieničky. Podle něj je možné místo současných 14 dní strávit v karanténě jen 7 dní od posledního kontaktu s pozitivně testovanou osobou na covid-19. A to za podmínky, že v rozmezí pátého až sedmého dne podstoupí člověk kontrolní PCR test s negativním výsledkem.

Ministerstvo zdravotnictví tak reaguje především na neudržitelnou situaci ve školách. Někteří žáci se totiž od začátku školního roku dostali klidně už dvakrát do 14denní karantény, ačkoliv ani jednou neměli pozitivní test. Poslala je do ní hygiena, protože se ve třídě potkali s nakaženým pedagogem nebo spolužákem.

Zkrácení ze 14 na 7 dní ale platí až pro karantény nařízené od 25. října. Na ostatní, kteří se do karantény dostali do 25. října, se vztahuje ještě předchozí mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví. V karanténě tedy musí zůstat celých 14 dní bez ohledu na výsledek kontrolního PCR testu.

Reklama

Doporučované