Hlavní obsah
Online

Blatný: Na Vánoce bude Česko ve třetím stupni, otevřou se restaurace

Foto: vlada.cz

Ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Reklama

aktualizováno •

Dění v souvislosti s koronavirovou epidemií sledujeme v online reportáži.

Článek

Co byste měli vědět

- Prodloužení nouzového stavu je podle ministra zdravotnictví Jana Blatného nutné, aby se bránilo nákaze v obchodech před Vánocemi. Na Vánoce by Česko podle něj mohlo být ve třetím z pěti stupňů protiepidemického systému (PES). V tom jsou s omezením počtu nakupujících otevřené i další obchody a restaurace.

- Vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček chce v pátek na mimořádném jednání vládě navrhnout zrušení zákazu prodeje v neděli, více zákazníků na provozní plochu v obchodech nebo jednodušší režim pro matky s kočárky či handicapované.

- KSČM jedná o tom, zda ve Sněmovně podpoří vládní návrh na prodloužení nouzového stavu. Nejsme s tím smíření, řekl předseda strany Vojtěch Filip po středečním jednání s Andrejem Babišem.

- Od středy se mění některá opatření proti covidu. Do základních škol se zhruba po měsíční pauze vrací prvňáci a druháci, po dvou týdnech se otevírají také speciální školy. V obchodech musí mít každý zákazník pro sebe při nákupu plochu 15 metrů čtverečních. Prodejci jsou povinni řídit fronty uvnitř i před obchody a hlídat dodržování dvoumetrových rozestupů mezi lidmi. Zároveň se prodlužuje zavírací čas z dosavadních 19:59 na 21:00.

- Ve sváteční úterý přibylo v zemi 4246 potvrzených nákaz koronavirem.

  • Fronty před obchody se netvořily

    Dlouhé fronty se ve středu dopoledne před prodejnami s potravinami podle řetězců netvořily. Lidé přicházeli na nákup zpravidla po jednom. Pracovníci ostrahy, kteří stáli u vstupů do většiny obchodů, zákazníky upozorňovali, že mohou vcházet jen s vozíky. Konflikty ostraha řešit nemusela, největší komplikací byly chybějící drobné na odblokování vozíků. Darováním mince či žetonu si lidé vypomáhali. Naopak problémy podle zjištění ČTK vznikaly u malých lokálních obchodů. Od středy začalo platit opatření o omezení plochy na zákazníka. Každý člověk musí mít pro sebe 15 metrů čtverečních.

  • Pět dnů a další změna? Havlíček chce pustit do obchodů dvakrát víc lidí

    Počet lidí na 15 metrech čtverečních v obchodě by se mohl zvýšit koncem týdne na dva. A prodejny možná otevřou i v neděli. Ministr dopravy, průmyslu a obchodu Karel Havlíček změny v pátek předloží na jednání vlády.

  • Číšník půjčku nejspíš nedostane, tvrdí autor srovnání tuzemských úvěrů

    Profesím v gastronomii nebo v cestovním ruchu, které jsou zasažené pandemií, mohou banky úvěr zcela odmítnout, popisuje David Borges, autor Indexu odpovědného úvěrování, který každoročně srovnává spotřebitelské úvěry.

  • Blatný: Domnívám se, že na Vánoce bude PES ve třetím stupni

    Prodloužení nouzového stavu je podle ministra zdravotnictví Jana Blatného nutné, aby se bránilo nákaze v obchodech před Vánocemi. Plošná opatření, která nouzový stav vyžadují, šíření epidemie covidu-19 zabrání, jinak ale podle ministra hrozí zhoršení. Řekl to dnes na jednání sněmovního výboru pro zdravotnictví. V České televizi uvedl, že na Vánoce by Česko mohlo být ve třetím z pěti stupňů protiepidemického systému (PES). V tom jsou s omezením počtu nakupujících otevřené i další obchody a restaurace. „Abychom mohli v rozvolňování pokračovat, musíme jít ještě o nějakých deset procentních bodů níž. To se rozhodně tento týden nestane, to je velmi nepravděpodobné,“ řekl ministr poslancům.

  • V domovech pro seniory testy ukázaly asi 14 procent nakažených

    V domovech pro seniory a dalších zařízeních je po prvním kole testů nakažených novým koronavirem 14 procent lidí z několika tisíc testovaných. V některých je to až 30 procent, někde nákaza prakticky není. Na jednání sněmovního výboru pro zdravotnictví to dnes řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný. Povinnost pravidelně testovat klienty i zaměstnance asi 1500 lůžkových zařízení sociálních služeb uložila vláda na začátku listopadu. Zpozdilo se ale dodání testovacích sad.

  • Návrat do škol? Je to moc rychlé, situace ale byla neudržitelná, říká učitelka

    První žáci se ve středu vrátí do škol a další by je mohli následovat následující týden. Vrací se děti do školy právě včas nebo za pět minut dvanáct? A jak jsou na návrat žáků připraveny školy? Ptáme se pedagožky Petry Mazancové.

  • Blatný: Omezení v obchodech měla být zavedena už v září

    Omezení počtu lidí v obchodech podle jejich plochy mělo být podle ministra zdravotnictví Jana Blatného zavedeno už v září. Zmírnění ve čtvrtém a pátém stupni rizikového skóre, stanoveného protiepidemickým systémem (PES), neočekává, řekl dnes poslancům zdravotnického výboru Sněmovny, jak vyplývá ze zveřejněného zvukového záznamu. Omezení kapacity obchodů na jednoho nakupujícího na 15 metrů čtverečních začalo platit dnes. „Velké obchodní řetězce potřebují tuto regulaci a nemyslím si, že mě někdo může přesvědčit, aby to bylo jinak,“ uvedl ministr. V obchodech to podle něj kapacitu omezilo jen asi o deset nebo 15 procent, a fronty se tak tvořit nemohly.

  • Za středu potvrzeno zatím 2 482 nových případů

    Za středu v Česku přibylo zatím 2 482 nakažených. Data jsou aktuální k osmnácté hodině a budou doplněna během noci. Data ukazují v posledních dnech také snížený počet testů oproti říjnovým číslům. Poměr pozitivních nálezů se momentálně pohybuje v průměru okolo 24 %.

  • „Ještě že už jsou ve škole.“ Jak se nejmladší ročníky vrátily do lavic

    Zvonek zvoní, škola začíná. Prvňáci, druháci a děti z malotřídek dnes zažili opakované první září. Konečně se zase mohli vrátit do lavic a radost z toho mají i rodiče. Zvlášť u nejmenších žáků převzali roli učitelů hlavně oni.

  • Zdravotně postižení žádají změnu v novém omezení pro obchody

    Národní rada osob se zdravotním postižením ČR nesouhlasí s opatřením, podle kterého ode dneška musí mít v obchodech každý zákazník pro sebe plochu 15 metrů čtverečních. Podle ní omezení nezohledňuje potřeby zdravotně postižených, kteří například nezvládnou stát v případných frontách před prodejnami, a problémy způsobí i poskytovatelům terénních sociálních služeb, které bude stání ve frontách zdržovat od péče o klienty. Rada proto žádá vládu o změnu opatření tak, aby lidé s průkazem osoby se zdravotním postižením měli možnost přednostního nákupu.

  • Havlíček: Vládě navrhnu zrušení zákazu prodeje v neděli

    Vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) chce v pátek na mimořádném jednání vládě navrhnout zrušení zákazu prodeje v neděli, více zákazníků na provozní plochu v obchodech nebo jednodušší režim pro matky s kočárky či handicapované. Na pátečním jednání bude vláda podle Havlíčka diskutovat v protiepidemickém systému (PES) o přechodu z nejvyššího, fialového stupně pohotovosti, do čtvrtého stupně. V případě maloobchodů a nákupních center jsou pravidla v páté a čtvrté úrovni stejná. Jediným rozdílem je otevírací doba shodná s dobou zákazu vycházení. Nyní platí od 21:00, v případě čtvrtého stupně by začínal ve 23:00. Havlíček tak počítá s tím, že by se prodejní doba mohla znovu prodloužit a návštěvnost v obchodech by se lépe rozprostřela do celého dne. Obchody musely od 28. října zavírat nejpozději v 19:59, ode dneška se tato doba o hodinu prodloužila.

  • Průzkum: Do ZŠ přišla většina dětí, do speciálních škol polovina

    Do základních škol dnes podle spolku Pedagogická komora dorazila naprostá většina žáků prvních a druhých tříd. V případě speciálních škol, které se dnes znovuotevřely pro všechny ročníky, to byla přibližně polovina dětí. Vyplývá to z ankety, kterou sdružení udělalo ve své skupině na facebooku. Podle spolku Učitelská platforma nedokážou školy vždy zajistit, aby měly děti doma výuku na dálku, když je jejich třída ve škole. V některých případech tak nyní budou žáci z vyučování uvolněni, nebo omluveni jako při nemoci.

  • ČSSZ má v listopadu 35 700 žádostí o ošetřovné kvůli zavření škol

    Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) dostala v listopadu zatím 35 700 žádostí o ošetřovné kvůli uzavření škol. Od začátku školního roku do 17. listopadu jich obdržela celkem 38 480. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo ministerstvo práce. ČSSZ připomněla, že rodiče žáků prvních a druhých tříd nemají ode dneška po návratu svých dětí do škol na krizové ošetřovné už nárok.

  • Sociální sítě obletěla fotka fronty před prodejnou Kaufland

    Lidé od rána sdílejí na internetu fotky front před supermarkety. Většinou však jde o fronty, které se před nimi utvořily ještě před otevřením. Obchody zavedly systém odpočítaných vozíků a velké problémy s novým nařízením nehlásí.

  • Komunisté zvažují, zda podpoří nouzový stav

    Komunisté zvažují, zda podpoří vládu při čtvrtečním hlasování Sněmovny o prodloužení nouzového stavu kvůli epidemii koronaviru. ČTK to řekl předseda KSČM Vojtěch Filip po středečním jednání s premiérem Andrejem Babišem (ANO) ve Strakově akademii. „Asi jsem ho úplně nepotěšil, protože jsem řekl, že klub o konečném stanovisku jedná, že úplně s tím nejsme smířeni,“ uvedl Filip na adresu premiéra. Co přesně komunistům, kteří v dolní komoře menšinový kabinet podporují, na žádosti vlády vadí, neupřesnil. V diskuzi komunistů s experty jsou podle něj jak věci zdravotní, tak bezpečnostní a ústavněprávní.

  • Jurečka pil navzdory nařízením alkohol na veřejnosti

    Předseda lidovců s točeným pivem vypitým na patníku porušil vládní nařízení. K prohřešku se nechtěně přiznal sám, když zveřejnil selfie na sociální síti. Hned druhý den se omluvil.

  • Piráti žádají plán na rozvolňování

    Před čtvrtečním hlasováním o prodloužení nouzového stavu požádali Piráti premiéra Andreje Babiše (ANO) otevřeným dopisem o informace ohledně plánu rozvolňování opatření proti šíření koronaviru a kompenzací malým obchodům. Vyzvali také vládu, aby umožnila rodinám svobodně se rozhodnout, zda budou děti chodit během koronavirové epidemie do školy fyzicky, nebo pokračovat v online výuce. V dopise zaslaném ČTK Piráti ocenili protiepidemický systém (PES), jak ho minulý týden představil ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

  • Státní dluh by měl ke konci příštího roku vzrůst na 2 439 miliard korun

    Státní dluh by měl ke konci příštího roku vzrůst na 2 439 miliard korun. To je proti letošnímu plánovanému výsledku nárůst o 301 miliard korun. Pro letošní rok se očekává nárůst dluhu na 2 137,8 miliardy korun. Jak ale stojí v podkladech, konečná výše dluhu bude záviset především na skutečném výsledku hospodaření letošního státního rozpočtu v roce 2020, a tedy na tom, kolik si stát bude potřebovat půjčit.

  • Hamáček: Nákupy si naplánujte v průběhu dne

    Od středy platí nové opatření, že v prodejně smí být jen jeden člověk na 15 metrů čtverečních. Podle ministra vnitra Jana Hamáčka by lidé, kteří mají možnost, měli jít do obchodu mimo špičku, aby zabránili tvoření front. I tak je podle něj lepší, když lidé čekají ve frontě na českém vzduchu než u pokladny.

    Vláda také nově umožnila nákupy do 21. hodiny, i když ve stejnou chvíli začíná platit zákaz vycházení. „Předpokládám, že kdo to má do obchodu hodinu, půjde nakupovat dříve. Je to rozšíření možnosti pro ty, kdo mají obchod v docházkové vzdálenosti. Rozhodně nebude stát policista u obchodu s hodinkami a někoho nahánět ve 21:01,“ uvedl Hamáček.

    Tisková konference po jednání krizového štábu.Video: Ministerstvo vnitra

  • Znovu se budou smět uzavírat registrovaná partnerství

    Ministr vnitra Jan Hamáček uvedl, že lidé, kteří v době koronavirové pandemie chtějí uzavřít registrované partnerství, tak budou moci učinit za stejný podmínek jako lidé uzavírající sňatek. Dohodl se na tom s ministrem zdravotnictví. Až dosud platila pro obřady rozdílná pravidla, více jsme o věci psali zde:

Reklama

Hlavní zprávy