Hlavní obsah

Vlna rozvolňování přehledně: Kde už lze posedět na zahrádce

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Evropské státy se s klesajícím počtem nakažených uchylují k rozvolňování dalších opatření. Týkají se především venkovních aktivit, otevírání veřejných institucí či restaurací nebo obchodů.

Článek

Řecko

V Řecku se dnes po několika měsících opět otevřou zahrádky restaurací a kaváren, které kvůli protikoronavirovým opatřením dosud mohly prodávat jen jídlo s sebou. Pravidla nicméně pro návštěvníky předzahrádek restaurací a provozovatele zůstávají. Jedním z nich bude zákaz reprodukované hudby, aby se lidé vzájemně dobře slyšeli a nemuseli se k sobě přibližovat. Dodržována bude muset být i bezpečná vzdálenost jednotlivých stolů. Pravidelně testovat se bude muset personál. Podniky se budou zavírat před jedenáctou večer, aby mohl být dodržen zákaz vycházení.

Itálie

Většina italských regionů se přesunula do žluté zóny, což znamená, že se otevřely restaurace a bary. Probíhat mohou i některé venkovní kulturní akce. Od soboty jsou v některých regionech zpřístupněné i pláže. Masky jsou nicméně všude stále povinné a dále platí i noční zákaz vycházení. Potřetí od začátku pandemie své dveře otevřela muzea a zahrady ve Vatikánu. Pro návštěvníky budou povinné rozestupy a povinnost nákupu vstupenky online. Pro skupiny s průvodcem otevřou také vatikánské zahrady.

Slovensko

Slovensko po přetrvávajícím zlepšování epidemické situace pokračuje v uvolňování karanténních omezení. Nově značná část obyvatel už nepotřebuje potvrzení o negativním výsledku testu, ve většině okresů platí mírnější zákaz vycházení (21.00 – 01.00 SELČ) a s omezeními se mohou konat kulturní akce. Minulý týden se v zemi otevřely zahrádky restaurací a fitness centra. Při cestování na Slovensko až na výjimky nadále platí povinnost nástupu do karantény. Test je nadále až na výjimky potřebný pro lidi, kteří navštíví různé kulturní akce, jejichž konání ve většině okresů nově povolil úřad hlavního hygienika.

Rakousko

Ve Vídni skončil „velikonoční lockdown“, který platil od začátku dubna. Otevřít budou moci obchody a vybrané služby, restaurace zůstanou prozatím uzavřeny. Lockdown končí také v přilehlých Dolních Rakousech, zatímco Burgenland opatření uvolnil již před týdnem. Tyto tři spolkové země na východě vyhlásily měsíční uzávěru kvůli obavám ze zahlcení nemocnic covidovými pacienty.

Francie

Ve Francii skončilo omezení cest mezi jednotlivými francouzskými regiony a ruší se také maximální desetikilometrová vzdálenost pro pohyb mimo domov. Částečně otevřou i další školy. Jedná se o druhou etapu rozvolňování poté, co 26. dubna otevřely školy. Od 19. května znovu otevřou obchody, zahrádky barů a restaurací a kulturní zařízení a posune se začátek nočního zákazu vycházení z nynějších 19.00 na 21.00.

Velká Británie

Po očkovacím úspěchu dále rozvolňuje i Velká Británie. V anglickém Liverpoolu se včera konal živý koncert skupiny Blossoms a dalších účinkujících, jehož se zúčastnilo 5 tisíc diváků bez nutnosti nosit roušku a dodržovat rozestupy. Jednalo se o součást pilotního projektu, kterým chce britská vláda otestovat bezpečnost velkých akcí. Podle deníku The Guardian jde o největší živý koncert od začátku pandemie.

Maďarsko

Maďarsko v sobotu zmírnilo protikoronavirová opatření pro ty, kteří jsou již očkovaní proti covidu-19, nebo toto onemocnění prodělali. Lidé s potvrzením o imunitě ve formě plastové kartičky mohou mimo jiné do vnitřních prostor restaurací, hotelů, posiloven, kin nebo divadel. Podniky mohou mít nově otevřeno do jedenácti večer a noční zákaz vycházení, který platí v zemi od listopadu, od nynějška začíná až o půlnoci, informuje agentura AP. Od soboty se otevřely i tamní zoologické zahrady.

Maďarsko již naočkovalo alespoň jednou dávkou vakcíny čtyři miliony lidí, což je asi 40 procent z celkových necelých 10 milionů obyvatel země.

Nizozemsko

V Nizozemsku se venkovní prostory restaurací otevřely již minulou středu. Povolila se konzumace jídla a pití ve venkovních prostorách restaurací, nicméně pouze pro dva lidi a navíc jen mezi 12.00 a 18.00. O víkendu tak například v Amsterdamu proběhly protesty volající po zrušení opatření, která „porušují lidská práva“. Nizozemci mohou také zajít bez objednání, ale v omezeném počtu do obchodu. Před živým publikem by v polovině května mohla podle pořadatelů proběhnout hudební soutěž Eurovize.

Belgie

Podle plánu tamní vlády otevře Belgie terasy restaurací a kaváren 8. května. Obsluhovat budou moci do 22.00 hodin. U stolu budou moci sedět čtyři lidé.

Polsko

V Polsku se od zítřka otevřou v striktním režimu obchodní centra a hotely. Do škol se také vrátí žáci prvního stupně základních škol. Otevřou se například i kadeřnictví.

Španělsko

Své brány otevřel například madridský areál, kde opět probíhají tradiční býčí zápasy. Koridu může navštívit 40 % lidí ze standardní kapacity. Španělská vláda uvedla, že turisty v zemi uvítá od června. K zmírnění opatření přistoupily i další regiony. Katalánsko rozšířilo pohyb po regionu a Valencie navýšila počet hostů v barech a restauracích.

Portugalsko

Poslední fáze rozvolňování začala v sobotu i v Portugalsku. Prodloužila se otevírací doba restaurací a kaváren a navýšila se i možná kapacita hostů. Po více než třech měsících se také otevřely hranice se sousedním Španělskem.

Irsko

Na rozvolňování se připravuje i Irsko. Od 10. května země plánuje zpřístupnit muzea, knihovny i galerie. Následně se otevřou i obchody.

Reklama

Doporučované