Hlavní obsah

Přehled vládních novinek: V kanceláři bez roušek a rozjezd COVID III

Foto: vlada.cz

Ministr Adam Vojtěch na tiskové konferenci po jednání vlády. (Ilustrační snímek.)

Reklama

V provozech, kde je rizikové teplo i lidé pracující v kanceláři už nemusí od úterý nosit roušky. Spustit se mají i dva programy COVID, které mají pomoci podpořit ekonomiku a budoucí cestování do vybraných zemí bez testů.

Článek

Další výjimky z protikoronavirových opatření a schválení dvou programů COVID potvrzují trend vládního rozvolňování a snahu o opětovné nastartování ekonomiky. Ministři po pondělním jednání vlády představili další várku změn a novinek.

Nově od úterý nebudou muset nosit roušky na pracovišti lidé, kteří jsou vystavení rizikovému teplu, a lidé pracující v kancelářích, kde mohou dodržovat dvoumetrové rozestupy. „Nemůžou to být kanceláře, kde jsou lidé nahuštění,“ vysvětloval ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Další postupné uvolňování vláda také schválila na hranicích. Od 26. května má být otevřeno více přechodů a hraniční kontroly mají být jen namátkové. Nadále ale bude povinné při vstupu do země dokládat negativní test na koronavirus.

To by se mohlo změnit 8. června, odkdy by mohl vzniknout seznam zemí, ze kterých bude test vyžadovaný, a naopak, kam bude možné vycestovat bez toho, aby byl na hranicích vyžadovaný negativní test na koronavirus. Mělo by jít například o Slovensko nebo Rakousko. „Ten seznam se bude pravidelně aktualizovat,“ upozornil Adam Vojtěch.

Tiskovou konferenci po jednání vlády si můžete pustit ve videu:

Tisková konference po jednání vlády.Video: ČTK, ČTK

Slibované miliardy

Spuštění záručního programu COVID III, do kterého má stát nalít 150 miliard korun, opět prošlo vládou a podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) bude neprodleně podepsaná smlouva mezi Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou (ČMZRB) a jeho resortem. Následně se uzavřou i smlouvy mezi ČMZRB a jednotlivými komerčními bankami.

Na rozdíl od předchozích záručních programů už žadatelé nebudou jednat s ČMZRB, ale přímo s komerčními bankami. A ty už si státní záruky s ČMZRB dojednají.

I proto už minulý týden varoval Tomáš Salomon, šéf České spořitelny, že bude trvat reálně ještě několik dní, než budou banky schopné program spustit.

Na přímý dotaz ministr Havlíček reagoval, že půjde skutečně ještě o několik dní. „Já jsem přesvědčený, že banky to schválí rychle. Která banka bude rychlejší, nabídne produkt dříve,“ řekl ministr.

Ministerstvo průmyslu a obchodu má také připravit COVID Nájemné - pokud si dokážou nájemci vyjednat slevu na nájemném ve výši 30 procent, stát zaplatí 50 procent nájmu. Nájemník by tak doplácel zbylých 20 procent.

Program je určený jak pro malé firmy, tak pro řetězce prodejen. Maximální strop, o který půjde žádat, je 10 milionů korun. Ministerstvo zatím počítá na COVID Nájemné s částkou pět miliard korun. „Kdyby to měla být částka vyšší, tak si to necháme schválit,“ řekl Havlíček s tím, že nehrozí, že by peníze došly.

Chytrá karanténa se přesouvá

Řízení Chytré karantény má kompletně převzít Ministerstvo zdravotnictví. Příští týden má ministr Vojtěch na vládu přinést detailní rozpočet.

„Je to důležitá věc z hlediska přípravy na další vývoj a případné druhé vlny,“ komentoval přesun Adam Vojtěch s tím, že takto bude chod Chytré karantény dlouhodobě udržitelný.

Nástroj, který má představovat hlavní zbraň v boji s koronavirem a případnou další vlnou, zatím částečně spravovala skupina COVID19CZ, která s tímto řešením přišla a státu ho nabídla.

Ministr Vojtěch také zmínil, že jeho resort připravuje zákon, který má zdravotnickým organizacím kompenzovat výpadky v úhradách kvůli koronaviru.

„Museli jsme utlumit provozy nemocnic a dalších segmentů, jako jsou lázně. Nenaplněnou produkcí odhadujeme výpadek příjmů přes 30 miliard korun,“ řekl Adam Vojtěch.

Nově bylo také schváleno, že Správa státních hmotných rezerv by měla držet dostatek ochranných prostředků, jako jsou roušky, respirátory či ochranné obleky, a to pro všechna ministerstva a kraje na dva měsíce.

Reklama

Doporučované