Hlavní obsah

Přehled: Vývoj čtyř západních vakcín vrcholí, Čína a Rusko už očkují

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační fotografie.

Reklama

Nejslibnější britské i americké pokusy o vývoj vakcíny jsou ve finální fázi klinických testů. V Číně experimentální vakcínu dostaly statisíce lidí, Rusko očkování zatím pozastavilo. Kdy bude vakcína proti koronaviru k dispozici?

Článek

Ve světě je nyní v různých stupních vývoje kolem 150 možných očkovacích látek proti koronaviru. Nové vakcíny musí projít složitým testováním, které zaručí, že jsou účinné a bezpečné.

Ve třetí, klinické fázi testů je vakcína podávána tisícům dobrovolníků a její účinky jsou vyhodnocovány. V této fázi se současně nachází 12 různých vakcín. Za jedny z nejslibnějších vakcín v konečných fázích klinických testů jsou považovány níže popsané přípravky společností Pfizer, Moderna a AstraZeneca, která svůj preparát vyvíjí ve spolupráci s Oxfordskou univerzitou.

Celkem šest vakcín se ve světě podle NYT již předběžně testuje. K očkování dobrovolníků proti koronaviru ruská vláda schválila očkovací látku známou pod jménem Sputnik V a vakcínu ze sibiřského střediska Vektor. Čtyři různé vakcíny podává stále většímu množství lidí Čína.

Dočasně pozastavené očkování v Rusku

V Rusku dočasně pozastavili očkování nových dobrovolníků vakcínou proti koronaviru. Oznámila to agentura Reuters s odvoláním na organizaci, která s klinickými testy vypomáhá. Důvodem je podle ní obrovský zájem lidí a nedostatek preparátu. Podle informací agentury Reuters muselo přerušit očkování dobrovolníků osm z 25 moskevských klinik, které se podílejí na klinickém testování této vakcíny. Došla jim totiž očkovací látka.

Agentura Reuters podotýká, že původní odhad vyrobit do konce roku 30 milionů dávek vakcín už ruské úřady tento měsíc přehodnotily a předpokládají jen výrobu dvou milionů dávek v tomto období.

Vakcína Sputnik V, vyvinutá moskevským ústavem epidemiologického a mikrobiologického výzkumu Nikolaje Gamaleji, je první vakcínou proti koronaviru, kterou Rusko schválilo. Očkovací látka pojmenovaná po slavné ruské družici je nyní v postregistrační fázi klinického testování, jíž se zúčastní 40 tisíc lidí, přičemž třetina dostane placebo.

Rusko kromě Sputniku V už schválilo také vakcínu ze sibiřského střediska Vektor, a třetí očkovací látka je prý blízko dokončení. Reuters nicméně upozorňuje, že nedostatek dávek hlavní vakcíny je další z řady výzev v ambiciózním a neortodoxním plánu Moskvy, která schválila preparát pro masové použití ještě před tím, než byly dokončeny všechny potřebné testy týkající se jeho bezpečnosti a účinnosti.

+4

Čtyři čínské vakcíny

Čínské firmy mají v závěrečné fázi testování čtyři vakcíny, žádná z nich ale ještě nebyla schválena. V červenci nicméně čínské politické vedení rozhodlo o možnosti nouzového použití ještě neschválených vakcín pro rizikové skupiny.

Čína tak podává stále většímu počtu lidí vakcíny proti koronaviru, přestože ještě neprošly všemi fázemi testování. Státní firma Sinopharm, která vyvíjí dvě různé vakcíny, je například nabídla zdarma čínským studentům plánujícím vydat se na studium do zahraničí.

China National Biotech Group, divize státní firmy Sinopharm, již v uplynulých týdnech poskytla svou neschválenou vakcínu pracovníkům ve zdravotnictví a v přístavech či zaměstnancům čínských firem před odjezdem do zahraničí.

Sinopharm testuje ještě jednu vakcínu, kterou vyvinul Pekingský institut biologických produktů. Rané klinické studie proběhly v Číně, třetí fázi studie Číňané zahájili ve Spojených arabských emirátech a Argentině.

Čínská společnost CanSino Biologics vyvinula vakcínu s názvem Ad5. V červenci společnost uvedla, že jejich druhá fáze klinické studie prokázala silnou imunitní odpověď. Podle NYT čínská armáda vakcínu na rok schválila jako „speciálně potřebný lék“. Společnost ale neuvedla, zda by bylo očkování pro vojáky povinné.

Západní experti Čínu kritizují, že postupuje příliš rychle a ohrožuje veřejnost. „Čína tímto přístupem dává světu špatný příklad. Lidé budou vakcínu považovat za efektivní a přestanou se mít na pozoru,“ uvedl Lawrence Gostin, který vyučuje zdravotní právo na americké Georgetownské univerzitě. Podle něj i malá bezpečnostní rizika mohou mít obrovské dopady, pokud se vakcína podá široké veřejnosti.

AstraZeneca po neočekávané reakci obnovila testy

Společnost AstraZeneca oznámila, že v USA obnovila konečnou fázi testů své očkovací látky proti covidu-19. AstraZeneca, která svůj preparát vyvíjí ve spolupráci s Oxfordskou univerzitou, zastavila zkoušky po celém světě před asi šesti týdny kvůli neočekávané reakci jednoho z účastníků testování v Británii. Zkoušky pak postupně obnovovala v řadě zemí, přičemž Spojené státy byly poslední, kde dosud stály.

Společnost AstraZeneca podle Reuters zároveň uvedla, že její vakcína vyvolává podobnou imunitní reakci u starších i mladších dospělých jedinců. Mezi staršími testovanými byl také nižší výskyt nepříznivých reakcí organismu.

Zpráva, že vakcína u starších lidí vyvolává reakci, je důležitá, protože imunitní systém s věkem slábne a zároveň lidem vyššího věku nejvíce hrozí, že komplikacím doprovázejícím covid-19 podlehnou, připomíná Reuters.

Očekává se, že vakcína společnosti AstraZeneca bude jednou z prvních vyvinutých velkými farmaceutickými společnostmi, která získá regulatorní souhlas - společně s očkovacími látkami od firem Pfizer a BioNTech.

Funkčnost vakcíny od Pfizeru zatím nelze prokázat

Společnost Pfizer očkovací látku proti koronaviru vyvíjí ve spolupráci s německou biotechnologickou firmou BioNTech. Studie až s 30 000 dobrovolníky společnosti zahájily 27. července ve Spojených státech a dalších zemích včetně Argentiny, Brazílie a Německa. Následující měsíc získaly povolení zahájit testování vakcíny u dětí ve věku 12 let. Žádná jiná očkovací látka v USA není na takto mladých dětech testována.

V září výkonný ředitel společnosti Pfizer Albert Bourla uvedl, že třetí fáze klinických testů již v říjnu přinese dostatek výsledků, aby bylo možné zjistit, zda vakcína funguje nebo ne. 27. října ale Bourla oznámil, že funkčnost vakcíny prozatím prokázat nelze.

Vakcína bude k dispozici počátkem roku, tvrdí Johnson & Johnson

Na opětovné zahájení svých zkoušek se podle svého vyjádření chystá také firma Johnson & Johnson. Firma doufá, že by vakcína mohla být k dispozici na počátku příštího roku. Zatímco většina výrobců počítá s tím, že bude třeba vakcínu proti covidu-19 aplikovat ve dvou dávkách, v případě očkovací látky firmy Johnson & Johnson by měla stačit dávka jen jedna.

Problémy, kterými začal účastník klinických testů trpět, nyní zkoumá nezávislá komise i lékaři společnosti Johnson & Johnson. Konečnou fázi testování zahájila americká firma 23. září. Podle agentury DPA se jí účastní 60 tisíc dobrovolníků ze tří kontinentů.

Moderna vakcínu uvede na evropský trh

Za jeden z nejslibnějších je při hledání vakcíny proti covidu-19 považován přípravek americké biotechnologické společnosti Moderna. Do poslední fáze testů s 30 000 účastníky vstoupil už v červenci.

Přípravek je nyní způsobilý k podání žádosti o registraci na trhu EU. Podle společnosti je aktuální potvrzení unijní lékové agentury důležitým krokem na cestě k cíli, jímž je uvedení vakcíny na evropský trh.

Moderna získala potvrzení Evropské lékové agentury (EMA), že je její přípravek mRNA-1273, vyvíjený jako vakcína proti covidu-19, způsobilý k podání žádosti o registraci na trhu EU. Společnost Moderna o tom informovala v tiskové zprávě. O povolení stejného preparátu na trhu se jedná i v Kanadě.

Na výrobě preparátu se podle Moderny už nyní pracuje v laboratořích ve Švýcarsku a Španělsku, které by měly zásobovat evropský trh i další země mimo USA.

Reklama

Související témata:

Doporučované