Hlavní obsah

Přehled: Zdraží alkohol, tabák a vklady do katastru. Stát ale zdaní i výhry v loteriích a korunové dluhopisy

Vládní návrh na zvýšení nebo zavedení některých daní prošel prvním čtením ve Sněmovně.Video: Josef Mačí, Seznam Zprávy

 

Reklama

Vláda hledá způsob, jak ufinancovat rostoucí výdaje – na důchody, slevy na jízdném nebo za navýšení rodičovského příspěvku. A to při pomalu klesajících příjmech. Přistoupila tedy ke zvýšení daní na tabák a alkohol nebo k růstu poplatků za zápisy do katastru nemovitostí. Danit se budou i korunové dluhopisy, na což doplatí i premiér Andrej Babiš (ANO).

Článek

Ministerstvo financí připravilo nový daňový balíček a Sněmovna ho ve středu v prvním čtení schválila. Do veřejných rozpočtů by měl v letech 2020 a 2021 přinést ročně deset miliard korun. Opozice ale nezapomněla menšinové koalici ANO s ČSSD připomenout slib z vládního prohlášení, že se daně zvyšovat nebudou.

„Padalo tady z mnoha, mnoha vystoupení to, že jsme se zavázali nezvyšovat daně, že to máme ve vládním prohlášení. Já to vůbec nezpochybňuji, absolutně ne,“ přiznala se poslancům při projednávání daňového balíčku ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Připomněla ale také, že všichni poslanci zvedli ruku pro zvýšení důchodů, což bude vládu stát 37 miliard. Proto hledá zdroje jinde. Tady je přehled věcí, které chce Ministerstvo financí zdražit nebo nově zdanit.

Hazard

Vyhráli jste v loterii nebo na sázkách přes 100 tisíc? Doteď jste brali celou výhru. Od příštího roku ji ale budete muset zdanit 15 procenty. Stát si ale bude nárokovat peníze jen z čisté výhry. Pokud tedy vsadíte tisícikorunu a vyhrajete 99 tisíc, nic platit nebudete. Když si ale přijdete na celých 100 tisíc, uvidíte z nich jen 85 tisíc korun.

„Pokud by daň z výhry platila už v roce v roce 2018, týkalo by se to 1884 zákazníků, kteří získali výhru převyšující 100 tisíc korun. Celkově jim bylo vyplaceno 1,7 miliardy korun. Výherci by v případě 15% daně odevzdali státu ze svých výher 261 milionů,“ spočítal za Sazku ředitel komunikace Václav Friedmann.

Nové zdanění se týká všech typů her, včetně účtenkové loterie, která doplňuje EET. Jednou z losovaných cen je i automobil. Od příštího roku se bude platit daň i z této ceny. Za výherce ji ale uhradí provozovatel. To znamená, že zhruba 60 tisíc zaplatí stát na účet státu.

Růst budou také daně z jednotlivých hazardních her. Sazba se zvýší na 25 procent u kurzových sázek nebo tombol, na 30 procent vystoupá u loterií, binga a živých her. Beze změny zůstane jediná, a to 35% daň na automaty. Takový přístup ale kritizuje třeba opoziční poslanec Jan Bartošek (KDU-ČSL).

„Říkáte: ‚Zdražíme všechny typy hazardu vyjma klasických beden, tam je to na 35 procentech.’ Já se ptám proč, když zrovna tento druh hraní je nejvíce toxický a nejvíce dostupný i ve vyloučených lokalitách? Proč nejdete cestou zdanění i tohoto průmyslu?“ ptal se Bartošek, ale odpověď z vládních lavic nedostal.

Pojišťovny

Nově by podle vládního návrhu měly být daňově uznatelné i technické rezervy tvořené podle zákona o pojišťovnictví na základě evropské směrnice Solvency 2. Rozdíl mezi touto úrovní rezerv a stávajícími účetními rezervami pojišťoven bude předmětem zdanění. Pojišťovnám se to nelíbí a považují to za trest za svoji obezřetnost. Asociace pojišťoven se na poslance obrátila s výzvou, aby tento návrh odmítli. I tento bod se stal terčem kritiky opozice. Podle občanských demokratů jde o sektorovou daň, ministryně financí to ale odmítla.

„Upozorňujeme od začátku na to, že se jedná o nepromyšlený krok, který negativně ovlivní budoucí zisky klientů z životního pojištění, může přinést ve svém důsledku zdražení produktů, bude motivovat pojišťovny nezvyšovat rezervy,“ řekl k záměru vlády výkonný ředitel České asociace pojišťoven Jan Matoušek.

Tabák a alkohol

Poroste také spotřební daň, a to z tabáku i z lihu. Sazba u každé cigarety se zvýší asi o desetinu, zdanění tvrdého alkoholu vzroste o 13 procent. Hlavním argumentem je ochrana před vznikem závislostí. Záměr Schillerové podporuje také ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO).

„Když se podíváte na spotřební daň na alkohol, Česká republika je na chvostu zemí OECD. Stejně jako u cigaret, kde jsme z hlediska daňového zatížení třetí od konce. Ze strany mezinárodních organizací je velmi silné doporučení, abychom pracovali na zvýšení daňové zátěže u alkoholu a tabáku,“ podpořil návrh ministr Vojtěch.

Krabička cigaret by podle tabákových firem mohla zdražit o 12 až 13 korun. V případě půllitrové láhve čtyřicetiprocentního alkoholu vzroste spotřební daň z nynějších 57 korun na 64,50 Kč. Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL) již dříve uvedla, že v takovém případě by láhev alkoholu zdražila o více než devět korun. Piva ani vína se ale zvýšení sazeb netýká, a to se právě Unii nelíbí.

„Zatížení lihovin spotřební daní je 3,5krát vyšší než u piva. To je v rámci EU naprosto nezvyklá situace. Pokud tedy chce stát omezovat dostupnost alkoholu, měl by tak činit u všech jeho kategorií, nikoliv jen u lihovin,“ protestuje ředitel UVDL Vladimír Darebník.

Zápisy do katastru nemovitostí

Na katastrálním úřadu si také připlatíme. Sněmovna schválila navýšení částky za vklad do katastru nemovitostí z tisícikoruny na dva tisíce.

„Tak místo toho, abychom zrušili, nebo alespoň snížili daň z nabytí nemovitosti, což je daň, která nedává žádnou logiku, ale je to pevný příjem státního rozpočtu, tak nám vláda říká, že budeme platit dvakrát více na katastrálním úřadu. Zvýší se kvalita služeb o sto procent? Bude rychlejší zápis do katastru o sto procent v čase?“ ptal se předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Ministerstvo financí argumentuje tím, že se částka naposledy měnila před sedmi lety. Podle Schillerové se také zvedly náklady katastrálních úřadů v souvislosti se změnou občanského zákoníku před pěti lety.

Domovní kotelny

Od daně byl dosud osvobozen plyn používaný k vytápění domácností a v domovních kotelnách. Zatímco byty a domy zůstanou nezdaněné, kotelny o výjimku přijdou. Ministerstvo financí tak chce narovnat podmínky pro dodavatele tepla a sjednotit legislativu s Evropskou unií.

„Domovní kotelny vypouštějí do ovzduší znečišťující látky, například oxidy dusíku, a to přímo do dýchací zóny člověka, oproti stávajícím systémům centrálního vytápění, které mají vysoké komíny. To se negativně projevuje zejména při smogových situacích, kdy se znečišťující látky z nízkých komínů kumulují pod inverzní vrstvou,“ vysvětlil ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Svaz českých a moravských bytových družstev již dříve uvedl, že dotčené domácnosti si mohou nově za teplo připlatit stovky korun ročně.

Dluhopisy

Ve vládním daňovém balíčku se dostalo i na dlouho kritizované korunové dluhopisy. Jak ale upozornil server iRozhlas.cz, Ministerstvo financí úpravu přilepilo k daním až dodatečně. Novela mění dosud platnou úpravu, podle které se daň z výnosů dluhopisů zaokrouhluje dolů. Ty korunové se ale budou sčítat a zaokrohlovat se bude až celkový obnos.

Nová úprava dopadne i na premiéra Andreje Babiše (ANO). Ten musel kvůli kauze kolem nákupu dluhopisů od své společnosti Agrofert, kterou nyní vlastní skrze svěřenský fond, opustit tehdejší vládu Bohuslava Sobotky (ČSSD). Dodnes má z dluhopisů s platností do roku 2022 příjem 90 milionů korun. Nový způsob danění mu z výnosu odloupne 13,5 milionu.

Reklama

Doporučované