Hlavní obsah

Přehled změn na školách: Kde zůstanou otevřené

Foto: Shutterstock.com

Praktická výuka může na školách probíhat i nadále. Ilustrační snímek

Reklama

aktualizováno •

AKTUALIZOVÁNO. Ministerstvo zdravotnictví zakáže od příštího týdne prezenční výuku na středních a vyšších odborných školách v okresech postižených koronavirem. Praktická výuka ale probíhat může.

Článek

Od pondělí platí nová opatření pro školy. Dotknou se nejen středních a vyšších odborných škol, ale i těch základních. Stejná pravidla jako dosud zůstávají pouze na vysokých školách. Tady je aktuální přehled všech opatření:

Distanční výuka pro SŠ, VOŠ a ZUŠ

Střední, vyšší odborné a základní umělecké školy se uzavřou od pondělí 5. října ve všech okresech, které jsou podle semaforu Ministerstva zdravotnictví momentálně oranžové nebo červené, tedy aktuálně v 58 ze 76 okresů v Česku.

Otevřené zůstanou školy například v Královéhradeckém kraji vyjma okresů Náchod a Jičín, do tříd zatím zamíří žáci i v okresech Chomutov, Most, Pelhřimov nebo Česká Lípa. Na Moravě zůstanou střední a vyšší odborné školy otevřené jen v okresech Přerov a Vsetín, ve Slezsku budou všechny zavřené.

„Chceme na 14 dní zrušit prezenční výuku na středních školách a udělat výuku distanční. Tento postup umožňuje snížit nálož v populaci. Jsou to ale opatření krátkodobá,“ vysvětloval ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) ve středu ve Sněmovně.

Situace se bude měnit ve chvíli, kdy se některý z okresů přesune ze zeleného do oranžového stupně pohotovosti nebo naopak, anebo po 14 dnech, kdy bude Ministerstvo zdravotnictví opatření revidovat.

Původně hovořil ministr zdravotnictví o výjimce pro první ročníky středních škol, ta ale nakonec platit nebude.

Plošný zákaz zpěvu a částečně tělocviku

Nehledě na barvu regionu na semaforu se zakazuje na všech druhých stupních základních škol tělocvik.

„Místo něj budou pouze procházky a nebude docházet k převlékání, které je rizikové,“ vysvětlil v Poslanecké sněmovně Prymula. Na prvních stupních může tělesná výchova probíhat v nezměněné podobě.

Hudební výchova oproti prvotním informacím zrušená nebude, ale žáci během hodin nesmí zpívat.

„Zrušeny budou hodiny zpěvu z hlediska vlastního zpívání, ale může probíhat teorie, tak jak to bylo,“ dodal ministr zdravotnictví.

Kroužky se omezí, rušit se nebudou

Navzdory tomu, že ministr zdravotnictví na úterní tiskové konferenci i ve svém středečním vystoupení na půdě Poslanecké sněmovně tvrdil, že školní kroužky budou zakázány, vláda jejich konání neomezila. Respektive týká se jich obecné opatření o volnočasových aktivitách. Mohou tedy probíhat maximálně v 10 lidech uvnitř a 20 účastnících venku.

Toto nařízení je plošné. Ministr zdravotnictví Prymula ale vyzval, aby se jejich konání omezilo.

„Já bych se přimlouval, aby se lidé obecně těchto aktivit neúčastnili,“ apeloval po jednání vlády Prymula.

Školní družiny fungují od pondělí nadále bez omezení.

„Chceme na toto období omezit veškeré aktivity s tím, že ale budou družiny. Ty nechceme limitovat, protože to má další dopady,“ dodává ministr zdravotnictví.

Praktická výuka má zelenou

Ačkoliv ještě v úterý ministr školství Robert Plaga (za ANO) tvrdil, že bude zrušena i praktická výuka, po tlaku škol, asociací i firem se na ni vztahuje výjimka. Teoretické předměty tedy probíhají dálkově, ty praktické prezenčně.

„Distanční výuka probíhá v oranžových a červených regionech s výjimkou praktické výuky. Ta je během i těchto 14 dnů umožněna v klasickém režimu. Z epidemiologického hlediska je únosná,“ řekl Plaga po jednání vlády.

Vysoké školy stále v gesci hygien

Ministerstva zdravotnictví i školství potvrdila, že provoz vysokých škol aktuální opatření neovlivní a prezenční výuku budou nadále případně omezovat krajské hygienické stanice. Prezenčně lze absolvovat pouze praktické, klinické nebo experimentální vyučování ve skupinách do 15 lidí a individuální konzultace a zkoušky do 10 lidí. Navštěvovat je možné knihovny a studovny.

Aktuálně přešly na dálkovou výuku nařízením hygieniků například pražské vysoké školy, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, plzeňská Západočeská univerzita nebo Masarykova univerzita v Brně, která ale vyzvala jihomoravskou hygienu, aby nařízení odvolala.

Po 14 dnech by se však mohl upravit režim minimálně pro studenty prvních ročníků, kteří se potřebují na vysokou školu dostat, aby vůbec mohli své studium zahájit.

„Jsme si vědomi, ostatně na to upozorňuje i Česká konference rektorů, že jsou zde první ročníky na vysokých školách, které přecházejí ze standardního studia, které znaly na základní a střední škole, do specifického vysokoškolského studia, to znamená, že my nejpozději po 14 dnech musíme do opatření zapracovat problematiku prvních ročníků, které se potřebují na vysokou školu dostat,“ dodává Plaga.

AKTUALIZACE: Upřesnili jsme článek v celé rozsahu na základě sdělení ministrů Romana Prymuly a Roberta Plagy po jednání vlády.

Reklama

Doporučované