Hlavní obsah

Přehledně: Česko se vrací do normálu. Jaké změny přinese 25. květen?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Po mnoha týdnech se v pondělí znovu otevřou vnitřní prostory restaurací, barů, hospod a diskoték. Češi se také mohou těšit na hromadné akce do 300 osob. Zavítat mohou i na koupaliště. To vše za přísných hygienických podmínek.

Článek

„Blíží se poslední velká vlna rozvolňování. Epidemiologická situace nám to umožňuje, ale je naprosto nezbytné, aby byla dodržována základní pravidla,“ sdělil v pátek na tiskové konferenci vlády ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

Roušku ano, nebo ne?

Pondělí 25. května signalizuje návrat k běžnému životu, některá omezení však přesto zůstávají. Roušku si například Češi na veřejnosti ještě nějakou dobu ponosí, neplatí to však ve všech případech. Nasadit ji – s několika výjimkami – budou muset ve vnitřních prostorách a v hromadné dopravě. Venku je lidé budou muset nosit jen tehdy, pokud budou k jinému člověku blíž než dva metry a současně nepůjde o člena domácnosti.

Foto: MZČR

Restaurace, hotely, stravování

Už téměř dva týdny si Češi znovu mohou užívat občerstvení na venkovních terasách a zahrádkách. Od pondělí už restauratéři a hoteliéři přivítají zákazníky i ve vnitřních prostorách. Obnovení provozu platí kromě hospod, barů, restaurací také pro fastfoody v nákupních centrech, která se (s výjimkou food courtů) otevřela už v první polovině května.

Povinnost nosit roušku bude v interiérech stravovacích zařízení platit pro personál i hosty. Ti ji budou moci odložit při konzumaci jídla a pití. Další podmínkou pro fungování vnitřních prostor podniků je umístit u vstupu dezinfekci na ruce. Před usazením dalších zákazníků pak personál musí vydezinfikovat také stůl a židle. Provozovatelé současně musí dohlédnout jak na hosty, tak na zaměstnance, aby dodržovali dostatečný odstup mezi sebou.

Vedle toho platí ještě další omezení. Otevírací doba: mezi jedenáctou večer a šestou ráno musí být všechny tyto provozy zavřené, což se nejvýrazněji dotkne barů, nočních klubů a diskoték. Toto rozhodnutí zdůvodnil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch odkazem na Jižní Koreu. „V Jižní Koreji kvůli nočním klubům došlo k poměrně významnému navýšení počtu pacientů.“

Mimo provoz dále zůstávají dětské koutky v obchodních centrech a další odpočinkové prostory. Podle vlády je důležité stále se držet principu „rychlého odchodu“ a zbytečně se nezdržovat v uzavřených prostorách s dalšími lidmi.

Hotely a další ubytování se podle ministra „rozvolňují prakticky kompletně“.

Foto: MZČR

Hromadné akce

Další oblastí, které se dotkne vlna rozvolňování, jsou hromadné akce. Organizátoři budou moci od pondělí přivítat až 300 osob v jeden čas na stejné místě. Stejný princip bude platný také v kinech a divadlech. Během posledního květnového týdne otevřou vnitřní prostory i zoologické a botanické zahrady a hrady a zámky.

Ministr zdravotnictví Vojtěch navíc uvedl, že pokud se onemocnění nezačne znovu šířit, druhý týden v červnu (8. června) by mohlo dojít k navýšení počtu účastníků až na 500. Na konci června dokonce na dvojnásobek.

Letní tábory

Zpráva, na kterou čekaly tisíce dětí a organizátorů: dětské letní tábory se budou moci v Česku konat už od 27. června. Stejně jako u ostatních hromadných akcí, i zde se počítá se stropem tří set účastníků, u stanových táborů jde pak ale jen o stovku lidí. Je přitom zásadní dodržovat hygienické podmínky, které zahrnují tekuté mýdlo, dezinfekce a pravidelné čištění prostor. Roušky bude potřeba nosit při pohybu mimo areál tábora.

Podle hlavní hygieničky Jarmily Rážové by se měly na táborech vytvořit oddíly dětí, které od sebe budou navzájem organizačně i časově (například při obědech) odděleny. Putovní tábory hygienici nedoporučují vůbec.

Koupání v roušce?

Jedním z nejdiskutovanějších bodů v Česku bylo znovuobnovení provozu sportovišť a koupališť. Od 25. května areály zpřístupní i vnitřní prostory, šatny, sprchy a umývárny.

Podle hlavní hygieničky je i zde potřeba dodržovat dvoumetrové rozestupy a nosit roušku – výjimka je umožněna jen na lehátku či dece při opalování a během cesty do vody a vlastního koupání. Kapacita bazénů bude omezena na pět metrů čtverečních na osobu v části pro plavce a tři metry čtvereční v části pro neplavce.

Povoleno bude využívat i sprchy a šatny ob jednu skříňku. Provozovatelé koupališť musí stanovit osobu zodpovědnou za dodržování opatření. Nejméně dvakrát až třikrát denně musí také dezinfikovat všechna zařízení, která návštěvníci používají.

Dveře se znovu otevřou rovněž v saunách a wellness. Ani zde však nedojde k absolutnímu rozvolnění. Například sauny se od pondělí mohou vytápět pouze do teploty sedmdesát stupňů. „Zrušeny jsou saunové ceremoniály, vzniká víření vzduchu. Dočasně jsou zrušeny také ledové studny nebo krystalické ochlazení, kde hrozí možnost přenosu nákazy na další zákazníky,“ uvedla Rážová. Zakázaný je také provoz parních lázní, podle ministerstva jsou pro přenos nákazy rizikové.

Foto: MZČR

Nemocnice a sociální zařízení

Od 25. května budou také povoleny návštěvy v nemocnicích a domovech seniorů. Přijít mohou maximálně dvě dospělé osoby, kterým bude po příchodu změřena teplota. Vybaveny musí být rouškou a při příchodu použít dezinfekci rukou. V případě dvou a vícelůžkových pokojů bude návštěvy oddělovat paraván.

Taxislužby

Od pondělí se rozvolní také pravidla pro provozovatele taxislužby. Ve vozech musí být zajištěna dezinfekce na ruce. Ministerstvo zdravotnictví zároveň doporučuje nainstalovat přepážku mezi zákazníka a řidiče. Řidič i klient musí mít po dobu jízdy na ústech roušku. Pravidla se týkají alternativních taxislužeb typu Uber – ty klasické mohou poskytovat služby už od dubna.

Živnosti, při kterých je porušována integrita kůže

(tetování, piercing, permanentní make-up apod.)

Poslední položkou na seznamu rozvolňování jsou živnosti, při kterých je porušována integrita kůže. U vstupu do provozovny má být podle pravidel stanovených Ministerstvem zdravotnictví umístěn dávkovač dezinfekce na ruce. Pokud má provozovna čekárnu, zákazník bude (kromě svého doprovodu/zákonného zástupce) usazen tak, aby byl mezi ním a dalšími zákazníky bezpečný rozestup dva metry.

Klient pak bude v průběhu výkonu bez doprovodu, výjimkou je přítomnost zákonného zástupce u mladistvých. Pokud v místnosti pracuje více pracovníků současně, jsou jednotlivá pracoviště oddělená plentou. Po pracovnících a zákaznících je vyžadováno nošení roušky.

Na poštu i o víkendu

Všechny pobočky České pošty se od pondělí vrátí k běžné provozní době, která platila před zavedením opatření proti šíření koronaviru. Na všech poštách bude také obnoven dřívější víkendový provoz. S novým týdnem současně končí i čas speciálně vyhrazený klientům starších 65 let a držitelů průkazu ZTP.

Většina poboček fungovala ve standardním režimu od 4. května. Výjimkou byly pošty tvořící tzv. kritickou infrastrukturu státu, které měly omezenou provozní dobu do 16:00 hodin od pondělí do pátku a v sobotu do 12:00 nebo 13:00 hodin. O nedělích bylo dosud na všech poštách zavřeno.

Roušky poštou za standardní poplatek

Od příštího týdne také skončí možnost posílat průhledné zásilky s rouškami po ČR zdarma. Zákazníci poslali od 19. března do středy zhruba 220 tisíc zásilek s rouškami. Na poštovném tím ušetřili přes pět milionů Kč. Data přinesl mluvčí pošty Matyáš Vitík pro ČTK.

Další konkrétní požadavky u vybraných sektorů sepsalo Ministerstvo zdravotnictví do přehledného souboru.

Reklama

Doporučované