Hlavní obsah

Přehledně: Čím vším lze prokázat bezinfekčnost?

Foto: ČTK

Ilustrační foto.

Reklama

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch v pondělí oznámil sjednocení způsobu prokázání bezinfekčnosti pro všechny oblasti mimořádných opatření. Nově tak lze učinit všemi typy testů, včetně samotestů, očkováním i proděláním nemoci.

Článek

V současnosti tak mají lidé v rámci všech služeb, stravovacích zařízení a různých hromadných akcí včetně těch kulturních a sportovních stejné možnosti, jak při vstupu potvrdit, že nejsou covid pozitivní.

Negativní test

Pravděpodobně nejběžnější způsob potvrzení bezinfekčnosti je prostřednictvím negativního testu na přítomnost viru SARS-Cov-2. Dotyčný musí doložit negativitu buď na základě PCR testu, který je starý maximálně 7 dní, nebo antigenního testu, který je starý maximálně 72 hodin.

Od června se mění počet profesionálně provedených testů hrazených pojišťovnou. Místo dřívější frekvence jednou za tři dny je antigenní test možné podstoupit jen jednou za týden, navíc k tomu jsou ale dva PCR testy, které si lidé dosud museli platit.

Pro samoplátce se rovněž od úterý změnila cena PCR i antigenního testu. V případě PCR zaplatí nejvýš 814 korun (200 korun za odběr a 614 korun za vyšetření odebraného vzorku), dříve to bylo celkem 1 510 korun, přičemž cena odběru vzorku zůstává stejná. Cenu antigenního testu ministerstvo srazilo z 351 na 201 korun.

Očkování

Další vstupenkou do restaurace nebo třeba divadla je vakcinace. Tu je třeba doložit příslušným certifikátem. Kromě obdrženého potvrzení z očkovacího centra lze potřebný certifikát stáhnout i z Očkovacího portálu občana. Od 1. června by zde mělo být možné kromě očkovacího certifikátu získat i potvrzení o negativním testu nebo o prodělaném onemocnění covid-19.

V případě očkování platí, že u dvoudávkových vakcín (AstraZeneca, Pfizer/BioNTech, Moderna) musí uběhnout nejméně 22 dní od obdržení první dávky. Pokud osoba ještě neobdržela druhou dávku, pak tato lhůta nesmí přesáhnout 90 dní. Jestliže druhou dávku obdržela, lhůta od obdržení první dávky nesmí přesáhnout 9 měsíců. U jednodávkové vakcíny (Johnson & Johnson) platí, že od aplikace dávky musí uběhnout nejméně 14 dní, ale ne déle než 9 měsíců.

Prodělání nemoci

Další alternativou je také prodělaní onemocnění covid-19. Maximální lhůtu, která uběhla od prvního pozitivního PCR nebo antigenního testu, v tomto případě ministerstvo zdravotnictví nedávno navýšilo z 90 na 180 dní. Prokázat to lze certifikátem ministerstva zdravotnictví (viz výše), ale podle hygienických stanic by také mohlo stačit potvrzení o výsledku testu, které pacient obdrží SMS zprávou po podstoupení testu. Potvrzení také může vystavit praktický lékař.

Samotest na místě nebo čestné prohlášení

Nově je také u všech prostor a akcí, které to vyžadují, možné udělat si samotest přímo na místě. Rovněž lze využít potvrzení o negativitě získané v rámci testování v zaměstnání nebo ve škole, případně také čestné prohlášení.

„Podle znění opatření je čestné prohlášení možné v případě, že je žák otestovaný ve škole. Je to však pouze z toho důvodu, že škola o testování nevydává potvrzení. Tím pádem zákonný zástupce nebo zletilý žák sám napíše čestné prohlášení, že byl otestován ve škole. To samé platí v zaměstnání. Pokud zaměstnavatel sám potvrzení nevydá, je ideální v čestném prohlášení zmínit, u kterého zaměstnavatele byl ten člověk otestován,“ vysvětluje mluvčí středočeské hygienické stanice Dana Šalamunová.

Ministerstvo v případě čestných prohlášení nestanovilo žádný jednotný formulář. Školy, zaměstnavatelé a zařízení, která potvrzení o bezinfekčnosti vyžadují, tak mohou mít vlastní připravené verze nebo si čestné prohlášení dotyčný může napsat sám.

Zaorálek změnu vítá, Maďar ne

Sjednocení pravidel pro všechny oblasti podléhající mimořádným opatřením potěšilo ministra kultury Lubomíra Zaorálka. Stížnosti na nerovné podmínky přicházely totiž často právě ze strany pořadatelů kulturních akcí.

Změna se nezamlouvá epidemiologovi Rastislavu Maďarovi, který je členem skupiny MeSES a nově také odborným poradcem ministra zdravotnictví.

„Mnoho lidí si řekne: nahrává to nepoctivcům, kteří si mohou situaci ulehčovat, tak proč bych chodil na test já, když mi stačí napsat něco na papír a za minutu je hotovo,“ sdělil ČTK.

„Zjevně to politicky funguje tak, že nejdříve se udělá výjimka z odborně správného a bezpečného řešení, protože to správné řešení nejde nedostatečným nastavením systému a kapacit logisticky zvládnout všude. A potom se pod záminkou, že se vyrovnají rozdíly, udělá z té nespolehlivé nouzové varianty dominantní systém tím, že se uzná plošně,“ dodal.

Reklama

Doporučované