Hlavní obsah

Přehledně: Co bude s klienty ING a Equa bank, které přebírá Raiffeisenbank

Skupina Raiffeisen kupuje 100 procent akcií Equa bank od AnaCap Financial Partners. Dojednala také exkluzivní dohodu s končící retailovou částí ING, že převezme její klienty.

Reklama

V historii Raiffeisenbank se únor 2021 zapíše jako měsíc odhalení, jak moc se na tuzemském trhu chce rozpřáhnout. Kupuje Equa bank a ráda by přebrala retailové klienty ING. SZ Byznys přináší informace o dopadech na klienty.

Článek

Na začátku února Raiffeisenbank (RB) oznámila, že její skupina koupila od britského fondu AnaCap Financial Partners celou českou Equa bank. Banka chce transakci dokončit koncem druhého čtvrtletí tohoto roku v závislosti na schválení regulačních orgánů. Pak má v plánu sloučení.

Raiffeisenbank usiluje také o klienty ING. U ní je situace trochu jiná. Raiffeisenbank končící banku nekupuje, ale dává jejím klientům osobního bankovnictví exkluzivní nabídku převzetí výměnou za výhodné úročení převedených prostředků a také finanční bonus. V otázkách a odpovědích přinášíme konkrétní informace.

Koupě Equa bank

O kolik klientů jde?

Téměř 480 tisíc klientů ze všech segmentů trhu.

Co je teď čeká?

Prozatím se u žádného klienta nic nemění. Podrobné načasování uzavření transakce závisí na tom, kdy bude transakce schválena regulačními orgány. „Všechny klienty budeme informovat o všem důležitém včas, vždy s ohledem na jejich uživatelskou zkušenost a spokojenost,“ uvedla mluvčí RB Petra Kopecká.

Co bude s klienty, kteří odmítnou do RB přejít?

Dokud nebude transakce dokončena, nedojde k žádným změnám. Záměr Raiffeisenbank je pokračovat se službami tak, jak byli klienti zvyklí v Equa bank, včetně běžných účtů a půjček. V případě, že by se klient přeci jen rozhodl pro změnu, musí pouze dodržet standardní postup aktuálně platný v Equa bank.

„V případě Equa bank neplánujeme měnit podmínky, takže klienti nemají a nebudou mít důvod odcházet. Naopak, přidáme navíc některé výhody, které jsou dostupné zatím jen klientům RB. Čekáme, že klientů bude přibývat, nikoli ubývat,“ říká Kopecká.

Kdy bude transakce dokončena?

RB i Equa bank očekávají, že k dokončení transakce a převodu akcií dojde v polovině roku 2021 v závislosti na schválení ze strany regulatorních orgánů. K dokončení operační integrace by následně mělo dojít v polovině roku 2022.

Převzetí drobných klientů ING

O kolik klientů jde?

Exkluzivní nabídku od RB dostalo na 375 tisíc retailových klientů.

Co Raiffeisenbank nabízí?

Pokud klient bude souhlasit s převedením spořicího účtu pod Raiffeisenbank, prostředky do 300 tisíc korun budou první rok úročit sazbou 1 procenta (aktuálně se sazby na spořicích účtech na trhu pohybují pod jedním procentem) a klient dostane navíc bonus 500 Kč. Nabídka je omezena do 31. 8. 2021: do té doby musí klient požádat o převedení.

RB ale nebude jediná banka, která bude o získání klientů usilovat. Například ČSOB rozesílá svým klientům nabídku na bonus 1500 Kč pro ty, kdo na její spořicí účet nebo následně do podílových fondů převede sto tisíc korun.

Co mají dělat klienti, kteří už dali souhlas s převedením údajů do Raiffeisenbank?

Samotný převod může začít běžet až po souhlasu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (očekává se během následujících dní). Bankéři RB pak budou moci tyto klienty oslovit. Klienti nikam chodit nemusí, v tuto chvíli stačí, pokud v internetovém bankovnictví odkliknou souhlas s předáním údajů.

Půjde převod vyřídit na dálku nebo bude třeba se někam dostavit?

Ve většině případů půjde komunikace vyřešit na dálku nebo přes kurýra. Pouze část klientů s vyšším portfoliem bude RB zvát na pobočku.

Na jaký typ účtu se peníze převedou a jak bude nastaven?

Na Chytrý účet, jehož vedení je zdarma včetně jedné debetní karty, výběrů z tuzemských bankomatů kterékoli banky a využívání internetového nebo mobilního bankovnictví. Všechny nastavené trvalé příkazy nebo inkasa budou na žádost klienta zachovány i na účtu v RB.

Co bude s prostředky v podílových fondech ING? Budou se vypořádávat zvlášť?

Převod nebo ukončení investičního portfolia bude probíhat zvlášť. Pokud klient bude nový účet otevírat na pobočce RB, bude součástí schůzky i zajištění převodu fondů. Pokud se rozhodne pro online cestu, proběhne online i založení investiční smlouvy a převod investic.

Některé stávající fondy bude možné i pod RB dále nakupovat, jiné bude možné jen držet nebo prodat.

„Klientům především nabídneme výhodné úročení na účtu - vyšší, než měli dosud a vyšší než je obvyklé na trhu. Dále umožníme bezplatný převod fondů, což rozhodně není samozřejmost, a následně zachování poplatkových podmínek i portfolia fondů přesně tak, jak to klienti měli v ING dosud,“ uvádí mluvčí RB Petra Kopecká.

Co bude s klienty, kteří odmítnou do RB přejít? Kdy a kam se jim peníze ze spořicího účtu a podílových fondů budou vyplácet?

Když klienti neudělají nic, ING jim během následujících měsíců pošle výpověď. Po uplynutí výpovědní doby pro ING Konto se peníze odešlou na účet uvedený ve výpovědi (klient si může číslo účtu předem zvolit, případně peníze ještě před výpovědí převést na dosavadní transakční účet).

Podílové fondy mohou klienti prodat v internetovém bankovnictví. Dají se také převést jinam, stačí podle pokynů vyplnit Formulář k převodu mezi distributory. Převod jinam než k RB ale může být zpoplatněn.

Reklama

Doporučované