Hlavní obsah

Přehledně: Co se mění od pátku

Foto: vláda.cz

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Reklama

V pátek začínají platit přísnější protiepidemická pravidla, která vláda schválila už před týdnem. Nově se za bezinfekčního bude považovat jenom ten, kdo má zcela dokončené očkování. Pro něj také platí nová výhoda při cestování.

Článek

Ke změnám a zpřísnění opatření vedou obavy z šíření indické mutace delta. Jedna dávka vakcíny totiž zaručuje jen zhruba třicetiprocentní ochranu proti nakažlivější formě nemoci.

„Je to velmi infekční varianta covidu. Kromě toho sledujeme situaci v okolních zemích a importy koronaviru ze zahraničí. S ohledem na to je naší povinností na situaci reagovat,“ odůvodnil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch zavedení nových opatření.

Jaká je situace s nákazou ve vaší obci, se můžete podívat v unikátní mapě ZDE.

Mít tři týdny po 1. dávce už nestačí

Zásadní změnou je úprava toho, kdo je považován za bezinfekčního. Doposud stačilo k vystavení certifikátu vyčkat 22 dní po aplikaci první dávky vakcíny schválené Evropskou lékovou agenturou. Nově je ale třeba, aby měl člověk minimálně dva týdny od ukončeného očkování. Pak teprve může čerpat výhody očkovaných.

Mění se také doba platnosti certifikátu. Dosud trvala pouze devět měsíců, nově má platnost po neomezenou dobu.

Očkovaní nemusí po příjezdu ze zahraničí na test

Od pátku se také mění podmínky cestování pro očkované a ty, kteří prodělali covid-19 v posledním půl roce. Plně očkovaní Češi nově nebudou muset absolvovat test na koronavirus ani karanténu bez ohledu na zemi, ze které přicestují. Bude stačit vyplněný příjezdový formulář. Tuto změnu ve čtvrtek oznámil ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD). Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) poté doplnil, že se to bude týkat i návratu ze zemí s extrémním rizikem nákazy.

Za jakých podmínek můžete vycestovat do oblíbených destinací, najdete ZDE.

Podmínky přicestování pro zaměstnance

Neočkovaní zaměstnanci musí nově po návratu ze zahraničí – z jakékoli země – na test. Pokud přicestují z destinace, kde je riziko nákazy nízké či střední (země v zelené a oranžové barvě), platí pro ně povinnost nechat se otestovat do pěti dní od příjezdu, ale mohou na pracoviště docházet, nemine je však povinnost nošení respirátoru minimální třídy FFP2. V případě návratu ze země s vysokým rizikem nákazy nebudou moci být zaměstnanci vpuštěni na pracoviště bez prokázání se negativním testem zaměstnavateli.

Změny na seznamu rizikových zemí

Průběžně se upravuje seznam zemí s extrémním rizikem výskytu nemoci covid-19. Od pondělí na něm figuruje Tunisko, o zařazení Velké Británie rozhodne tamní vývoj epidemické situace během následujících dní. Ministerstvo zdravotnictví už ale upravilo původní zákaz cestování do těchto zemí na důrazné doporučení se jim raději vyhnout.

Týká se to tedy Tuniska, Ruska, Paraguaye, Namibie, Peru, Kolumbie, Botswany, Brazílie, Svazijska, Jihoafrické republiky, Lesotha, Malawi, Mosambiku, Nepálu, Tanzanie, Zambie, Zimbabwe a Indie.

Ochrana dýchacích cest

Respirátor, nanoroušku nebo šátek z nanomateriálu je nyní povinné nosit pouze ve veřejných vnitřních prostorách (obchody apod.) a v MHD. Venku už povinnost nosit ochranu dýchacích cest odpadla, a to i v případě, že není možné dodržet minimálně dvoumetrový rozestup od jiných lidí.

Přehled všech aktuálních opatření najdete ZDE.

Služby a kultura

Změna v tom, kdo je bezinfekční, se dotkne nově i cest do restaurace, na koncert nebo na návštěvu pacienta v nemocnici. Ani zde už nestačí mít tři týdny po první dávce, ale je nutné plné očkování a dva týdny k tomu.

Kdo se nemůže prokázat kompletním očkováním, musí buď prokázat, že je maximálně 180 dnů po nákaze koronavirem, nebo musí předložit platný test. U antigenních testů stále platí, že nesmí být starší 72 hodin, u PCR testů je pak platnost 7 dnů.

Reklama

Doporučované