Hlavní obsah

Přehledně: Co se mění od pondělí a kam už nemohou neočkovaní

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Od pondělí se utáhují opatření. Neočkovaní a lidé bez dokladu o prodělané nemoci podle opatření nesmí pobývat v restauracích nebo wellness.

Reklama

aktualizováno •

Od pondělí je řada volnočasových aktivit a služeb vyhrazena jen pro očkované nebo lidi s potvrzením o prodělaném covidu-19. Vláda si od opatření slibuje zpomalení šíření koronaviru i vyšší zájem o očkování.

Článek

Podle premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) se nová várka opatření inspiruje v sousedním Bavorsku. Babiš zároveň odmítl, že by Česko následovalo příkladu Rakouska, které vyhlásilo celostátní lockdown, a chce začátkem příštího roku spustit povinné očkování.

Podle ministra zdravotnictví v demisi Adama Vojtěcha (za ANO) není potřeba vyhlásit nouzový stav, opatření se budou moci nadále řídit pandemickým zákonem.

Seznam Zprávy přinášejí přehled opatření, o kterých vláda rozhodla na svém pátečním jednání.

Zákaz vstupu bez očkování nebo prodělání nemoci

Služby v gastronomii či ubytovacích zařízeních, kulturní a sportovní akce, ale i služby typu kadeřnictví, manikúra, tetování, sauny, wellness a solária jsou od pondělí přístupné pouze očkovaným a lidem, kteří v posledních 180 dnech prodělali nemoc covid-19.

Úplná výjimka z tohoto opatření platí jen pro děti do 12 let. Děti od 12 let, lidé s kontraindikací k očkování a lidé, kteří očkování právě podstupují, se mohou i nadále prokázat negativním PCR testem. Z veřejného pojištění jim jich bude proplaceno 5 měsíčně.

Neočkovaní nově nesmějí konzumovat ani v jídelních zónách obchodních center nebo u stolů na trzích. Nadále platí omezení nejvýše šesti lidí u stolu. Hosté musejí být usazeni tak, aby mezi sebou měli odstup alespoň 1,5 metru, což se ale netýká zákazníků u jednoho stolu.

V gastronomických podnicích, hudebních, tanečních, herních a podobných společenských klubech, na diskotékách, v hernách a kasinech nesmí být více lidí, než je v provozovně míst k sezení. V případě produkce živé hudby musí být podle opatření vzdálenost pódia od zákazníků nejméně dva metry.

Po zpřísnění pravidel se ale neočkovaní lidé na služební cestě, cestující za lékařem nebo v jiném nezbytném případě mohou v ubytovacích službách prokázat PCR testem. K udělení výjimky vládu ve čtvrtek vyzvala Asociace hotelů a restaurací ČR. Pokud by se nemohli ubytovat lidé cestující za prací, ochromilo by to podle ní činnost firem.

Testování zaměstnanců i živnostníků

Zaměstnavatelé budou podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha od pondělí jednou týdně testovat neočkované pracovníky, ti se testu musejí podrobit. Opatření se týká také živnostníků. Nevztahuje se na očkované nad 60 let, jak o tom vláda uvažovala. Podniky mohou k testování použít antigenní testy, včetně samotestovacích sad.

Firmy jsou podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka na testování připraveny, část jich testovala nepřetržitě. Není podle něj ani problém s nedostatkem testů. Distributoři jich mají momentálně na skladě tři miliony, což by podle Havlíčka mělo stačit na 14 dnů.

Testování na základních a středních školách

Vláda schválila také pravidelné plošné testování na základních a středních školách. Proběhne vždy v pondělí. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha začne opatření platit 6. prosince a naváže na již dříve schválená dvě kola plošného testování 22. a 29. listopadu.

„Nyní tedy od dalšího týdne každé pondělí bude probíhat screeningové testování ve školách v zásadě za stejných podmínek (jako dříve),“ řekl na tiskové konferenci po pátečním jednání vlády. Již ve čtvrtek uvedl, že stát pro školy zajistí antigenní testy a očkovaní žáci se testovat nebudou.

Ošetřovné

Vláda také schválila návrh ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové z ČSSD na krizové ošetřovné, které bude opět zavedeno v souvislosti s vysokým nárůstem pozitivně testovaných dětí a uzavíraných škol či jejich částí. Díky tomuto návrhu budou mít rodiče, kteří jsou doma se svými dětmi, nárok na ošetřovné po celou dobu uzavření školy nebo třídy či při nařízení individuální karantény dítěte.

Ošetřovné bude navýšeno na 80 procent denního vyměřovacího základu. Rodiče dostanou minimálně 400 Kč na den. Krizové ošetřovné se bude vztahovat i na tzv. dohodáře, kteří odvádějí pojistné.

Podpora by se měla podle návrhu vyplácet zpětně od listopadu. K tomu, aby novela začala platit, ji musí ještě přijmout Sněmovna a Senát a podepsat prezident.

Izolačka

Vláda kromě toho schválila opětovné zavedení mimořádného příspěvku zaměstnanci při nařízené karanténě, tedy tzv. izolačku. Zaměstnanci, kterému vznikl z důvodu nařízené karantény nárok na náhradu příjmu, bude příslušet za každý kalendářní den příspěvek ve výši 370 Kč, nejdéle však po dobu prvních 14 kalendářních dnů trvání nařízené karantény. Pokud součet příspěvku a náhrady příjmu přesáhne 90 % průměrného výdělku zaměstnance, příspěvek se sníží. Příspěvek má být vyplácen nejdéle do 30. června 2022.

Podpora by se měla podle návrhu vyplácet zpětně od listopadu. K tomu, aby novela začala platit, ji musí ještě přijmout Sněmovna a Senát a podepsat prezident.

Home office

Úřady by podle Babiše měly kvůli epidemii covidu-19 co nejvíce využívat práci z domova. Vláda schválila doporučení náměstka pro státní službu Petra Hůrky, které obsahuje i další pokyny, jak by měly úřady s ohledem na epidemickou situaci fungovat.

Babiš řekl, že doporučení kopíruje stejný dokument, který vláda podpořila loni v září. Hůrka tehdy doporučil, aby úředníci na pracovišti s výjimkou vlastních uzavřených kanceláří pobývali výhradně se zakrytými dýchacími cestami. Kvůli hrozbě nemoci měly také úřady preferovat elektronický nebo telefonický kontakt a elektronické formuláře před papírovými, na místa určená pro styk s veřejností se doporučovalo nainstalovat přepážku.

Reklama

Doporučované