Hlavní obsah

Vláda v tichosti přivřela hranice cizincům

Foto: vlada.cz

Ministr dopravy a průmyslu Karel Havlíček.

Reklama

aktualizováno •

Přinášíme přehled změn v opatřeních, která od půlnoci z pátku na sobotu mají ještě o něco víc uspat život v Česku. Ke krajnímu řešení vláda ve čtvrtek nesáhla. Neomezila například pohyb na určitou vzdálenost od domova.

Článek

Po středečním vystoupení premiéra Andreje Babiše se zdálo, že Česko čeká výrazné utažení šroubů. Opatření, která s ním na čtvrtečním jednání ministři pět hodin dojednávali, se však nakonec ukázala spíše jako kosmetická. Tedy jak pro koho. Na tiskové konferenci vlády překvapivě vůbec nezaznělo zavedení zákazu vjezdu cizincům, pokud v České republice nemají pracovní nebo studijní povinnosti. Nové opatření se až následně objevilo v aktualizovaném přehledu.

V odpovědích na otázky vysvětlujeme novinky, které začnou platit o půlnoci z pátku na sobotu.

Jaká je změna v antigenním testování?

Vláda rozhodla, že testovat se zdarma pomocí antigenních testů mohou Češi jednou za tři dny. Doposud to bylo jednou za pět dnů. Tato změna podle ministra zdravotnictví Jana Blatného platí až od pondělí 1. února. Změna přichází hlavně kvůli pendlerům do Rakouska a Německa, jimž nyní tamní vlády nařizují pravidelné testování.

Testy placené z veřejného zdravotního pojištění vláda už dříve prodloužila na neurčito, neboť podle ministra Blatného jsou dobrým nástrojem, jak odhalovat bezpříznakové lidi s covidem-19.

„Je to jednak pomoc pendlerům, ale také je to jedna z věcí, která má potenciál snižovat nálož v populaci,“ vysvětlil šéf resortu zdravotnictví.

Jak se mění podmínky ubytování?

Poskytování ubytovacích služeb je jednou z mála změn, které vláda provedla. Nově je možné ubytování opravdu pouze pro služební cesty. Dosud možnost ubytování využívali i lidé, kteří přijeli lyžovat i s rodinou, stačilo čestné prohlášení. Nyní je možné poskytnout ubytování v hotelu jen člověku, jenž se prokáže potvrzením od zaměstnavatele nebo objednavatele služby. Vláda si od toho slibuje vymýtit „rodinné“ služební cesty, které v uplynulých dnech ve střediscích zaznamenala.

„Poskytovatel služeb bude povinen tyto dokumenty uchovávat pro možnou kontrolu,“ uvedl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), podle něhož budou i nadále policisté a pracovníci České obchodní inspekce pokračovat v kontrolách ubytovacích zařízení.

Lidé mohou i nadále cestovat na vlastní chalupu. Přenocovat na horách mohou i lidé, kteří si chalupu pronajmou. „Pokud se jedná o nájemní smlouvu, potom je možno toto využít,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Naopak není možné se ubytovat na ubytovací smlouvu.

V tichosti "přivřené" hranice?

Od soboty začíná platit opatření, které se týká cizinců. Ti budou mít do České republiky zákaz vstupu. Výjimka platí pro ty, kteří u nás studují nebo pracují. Kabinet podle usnesení zakázal pobyt cizinců v ČR také s výjimkami v případě nezbytných cest za rodinou či blízkými osobami, cest do zdravotnických zařízení a zařízení sociálních služeb nebo například na svatbu či pohřeb. Česko se tak novým opatřením přidává k dalším zemím Evropy, které podobný zákaz zavedly již dříve. Na čtvrteční tiskové konferenci vlády tato informace neznazněla, opatření se objevilo až ve zveřejněném usnesení.

A co obchody?

Vláda nově zakázala prodej na trzích, v tržnicích a ve stáncích. Výjimku mají jen pojízdné prodejny potravin a drogistického zboží v obcích, kde nelze toto zboží zakoupit v jiných prodejnách. O této změně se ministři na tiskové konferenci nezmínili, je přitom součástí dnes přijatého usnesení.

Jinak se ve službách a obchodu nic nemění. I nadále zůstávají otevřené pouze obchody nabízející životně nezbytné zboží, tedy obchody s potravinami, drogerií, krmivy, dětskou obuví a oblečením, květinami a dalším ve vládních nařízeních vyjmenovaným sortimentem.

Uzavřena zůstává většina služeb v provozovnách, především kadeřnictví, pedikúry či různá fitness a wellness centra.

Otevřou se skiareály? A co lanovky pro pěší?

Vleky se nespustí. Hamáček naopak označil horská střediska za velký problém. Vláda také zpřísnila provoz lanovek, takže už nemohou převážet ani pěší turisty nebo sáňkaře. Havlíček se omluvil za to, že naznačoval možné rozvolnění pro lyžaře.

„Skiareálům se musíme omluvit, protože je faktem, že v posledních dnech jsme u nich vzbudili určitá očekávání, bylo to myšlené v dobrém,“ řekl ministr Karel Havlíček. „Je nereálné očekávat, že by se otevřely v příštím týdnu,“ dodal.

Jednodenní návštěvy, jež někteří představitelé vlády v minulosti kritizovali, se neomezují. Kdo si bude chtít se saněmi či běžkami na kopec vyšplhat, vláda mu nebude bránit.

Mění se něco v domovech pro seniory či v nemocnicích?

Dochází k opětovnému zákazu návštěv v nemocnicích. Doposud byly povolené za přísných hygienických podmínek.

I nadále je ale možno v nemocnicích navštěvovat pacienty v terminálním stadiu nemoci či dětské pacienty a také je dovolena účast otce u porodu.

Navštěvovat seniory v domovech důchodců či v LDN je stále možné za dodržení stávajících podmínek, kterými je negativní antigenní či PCR test ne starší než 48 hodin a také respirátor FFP2. „Uvědomujeme si, že senioři za bezpečných podmínek musí mít možnost se setkávat s bližními,“ vysvětlil ministr Blatný.

Co se mění pro autoškoly?

Autoškoly mohou nadále fungovat, ale dochází k drobné změně, kterou je povinné využívání respirátoru FFP2 v automobilu. „Aby lidé byli alespoň touto formou od sebe izolováni,“ vysvětlil Havlíček.

Mění se něco pro školáky?

Ne. I nadále chodí do školy jen první a druhé třídy a také děti z mateřských a speciálních škol. Při možném rozvolnění budou další na řadě žáci devátých tříd a maturanti. Kdy to bude, však ministři zatím neřekli.

Mění se něco pro zaměstnance?

Služební cesty by podle vlády neměly sloužit jako záminka k cestování. Jak už zaznělo výše, pro ubytování v hotelu bude nutné se prokázat objednávkou nebo schválením pracovní cesty od zaměstnavatele. Lidé, kteří pracují z domova, by podle Hamáčka skutečně měli pracovat doma.

„Práci z home office nemusíte jezdit vykonávat do hotelu, tu můžete dělat doma. Pokud nemám v ruce objednávku, nevidím důvod, proč bych měl jezdit do Špindlerova Mlýna vymýšlet informační systémy,“ popsal příklad předseda Ústředního krizového štábu Jan Hamáček.

„Neregulujeme trh s bydlením, je možné si zajistit krátkodobý pronájem. Můžete si v klidu pronajmout byt, garsonku a v klidu si pracovat,“ dodal.

Mění se PES? Kdy Česko přejde do stupně 4?

Zatím to není ve hře. O rozvolňování opatření se vláda chce začít bavit až ve chvíli, kdy bude v nemocnicích hospitalizováno s covidem-19 kolem 3 000 až 4 000 pacientů namísto současných 6 000. Navíc podle ministra Jana Blatného současný protiepidemický systém PES potřebuje změny, ale s ohledem na situaci a nejistotu, co přinese britská mutace koronaviru, se zatím změny PES odkládají.

„Je připravená nová varianta PES, která má změny ve stupni číslo 5. To jsme ale pozdrželi, protože zaváděla nějaké volnější prvky a na to teď není čas, není možnost,“ řekl Blatný. „Jakmile dojde ke snížení počtu lidí v nemocnicích na 4 000, pak bude tato nová varianta PES představena. Teď kvůli možným mutacím bude potřeba o těch parametrech ještě hovořit,“ dodal ministr.

Reklama

Doporučované