Hlavní obsah

Přehledně: Co se změní od pondělí? Otevřou obchody i další školy

Foto: ČTK

V pondělí se školy otevřou dalším dětem.

Reklama

Seznam Zprávy přináší přehled opatření, která začnou platit od pondělí 10. května.

Článek

„Epidemická situace nám umožnila nedělat dvourychlostní Česko. Návrat k normálu proběhne současně ve všech zbývajících krajích,“ řekl ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO). Znamená to, že se rozvolnění nově týká celé České republiky a nikoliv jen některých krajů. Jak tedy bude od pondělí „návrat k normálu“ vypadat?

Obchody

Otevřou se všechny obchody, jak avizoval ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Povinně však budou lidé muset mít v obchodech respirátory a opět bude omezen počet lidí na provozovnu, jak to již známe z dřívějška, tedy jeden člověk na 15 metrů čtverečních.

Služby

Mimo služeb, které fungují již od minulého pondělí, jako jsou kadeřnictví nebo pedikúry, se otevřou i opravny obuvi, hodinářství, autobazary, autosalony, fotografické služby, lanovky, střelnice, solária, hodinářství, zlatnictví, truhlářství či služby péče o dítě do tří let věku v denním režimu, tedy jesle.

První lanovka začne fungovat v Peci pod Sněžkou, a to kabinová lanová dráha na Sněžku. Na nejvyšší horu Česka by měla svézt první turisty po nucené pauze kvůli pandemii koronaviru ve středu 12. května. Lanovka na Sněžku jezdí v závislosti na počasí, může být v provozu do rychlosti větru 60 kilometrů za hodinu. Dospělí za jízdu až na vrchol zaplatí 230 korun, zpáteční jízdenka je za 430 korun. Lanovka bude v provozu od 08:00 do 19:00.

Současně si lidé budou moci zajít do cestovních kanceláří, kopírovacích center, zastaváren nebo do opraven hudebních nástrojů.

Lidé si také budou moci zajít na výstavy a veletrhy, pokud budou dodržovat rozestupy dva metry a opět zde platí stejné omezení jako v obchodech, tedy jedna osoba na 15 metrů čtverečních. Otevřou se i hrady a zámky.

Rozvolní se i pravidla pro pobyt v lázních. Navštívit je nově mohou i samoplátci s indikovaným zdravotním problémem. „Podstatné je to, že budou moci navštívit lázně jak ti, kteří prodělali covid a jsou v režimu 90 dní pro prodělání covidu, tak současně ti, kteří jsou očkovaní, i ti, kteří mají PCR test,“ řekl Havlíček. Ubytováni budou moci být pouze po jednom na pokoji s výjimkou členů jedné domácnosti.

Naopak zavřené stále zůstávají restaurace, i když se alespoň zvyšuje možný počet účastníků na svatbách a na pohřbech, tedy nově na 30 lidí. Do bazénu, do posilovny nebo do baru si Češi ale zatím nezajdou. Stejně tak se nemohou ani ubytovat v hotelu nebo penzionu.

Foto: Ministerstvo zdravotnictví

Co se otevře v pondělí 10. května.

Školy

Od pondělí 10. května se vzhledem ke zlepšení epidemické situace sjednotí pravidla pro školní docházku. Budou tedy ve všech krajích platit stejná pravidla i přesto, že v některých krajích nejsou podmínky tak příznivé.

Od pondělí se do škol v celé republice vrátí v rotační výuce žáci 2. stupně základních škol, nižšího stupně šestiletého a osmiletého gymnázia a žáci prvních čtyř ročníků osmiletého vzdělávacího programu konzervatoře a obnovena bude i klinická a praktická výuka všech ročníků vysokých škol.

Otevřou i školky v plném rozsahu, a to bez roušek a testů.

Otevřena budou i střediska volného času pro děti a bez omezení budou moci fungovat mateřské školy a dětské skupiny. K organizovanému sportu se budou moci vrátit děti do 18 let a venku budou moci sportovat ve 30 lidech, uvnitř ve dvou.

U zájmových kroužků a podobných aktivit se zvyšuje počet povolených osob v místě ze dvaceti na třicet a pro děti do 6 let bude obecně platit výjimka z povinnosti absolvovat povinné testy na covid-19 tam, kde je to jinak nařízeno.

Ochrana dýchacích cest

Od pondělí je také nově možné venku sundat ochranu dýchacích cest, pokud se člověk nachází od ostatních alespoň dva metry a pokud nejde o členy jedné domácnosti. Ve skupince nebo ve dvojici ji mít stále musí.

Vláda restrikce uvolňuje na základě šesti balíčků. Řídí se počtem nakažených koronavirem za sedm dní na 100 000 obyvatel. Příští pondělí by se mělo dostat na balíček číslo tři, který počítá s tím, že za týden bude počet infikovaných pod 100 na 100 000 lidí. Momentálně je v České republice zhruba 110 potvrzených případů nemoci covid-19 na 100 000 obyvatel.

Reklama

Doporučované