Hlavní obsah

Přehledně: Co stát už nabízí a co slibuje firmám a na záchranu zaměstnanců

Foto: Seznam Zprávy

Zavřená restaurace KFC.

Reklama

aktualizováno •

Ekonomika je ochromena, výrobní linky se zastavují, ve čtvrtek vláda schválila další části záchranného plánu.

Článek

Zpráv o zastavených či ochromených firmách, v nichž pracují desítky, ale i tisíce zaměstnanců, přichází každý den několik.

V pátek například světoznámá sklárna Moser propustila šestinu zaměstnanců (50), v Poříčí nad Sázavou zase výrobce cukrovinek Wrigley pozastavil výrobní linku, kde byl jeden z pracovníků pozitivně testován na koronavirus.

Restaurace jsou uzavřené a jen menšina z nich dokázala najet na rozvážkový režim. Všechny tři velké automobilky už buď přestaly vyrábět, nebo jako v Nošovicích to brzy udělají.

Tuzemská ekonomika od války nezažila tak masivní brzdu, na jakou šlápl koronavirus.

Vláda ve čtvrtek popsala první obrysy okamžité pomoci i pomoci, která dorazí v následujících měsících, možná letech.

Premiér Andrej Babiš slíbil bilion korun. 100 miliard jako přímou finanční pomoc a 900 milionů virtuálních – tedy jako záruky za úvěry, které si firmy v potížích budou muset brát v komerčních bankách.

To jsou ale peníze, které dorazí později. Přichází i rychlejší forma: bezúročné půjčky z programu COVID (podrobně popisujeme ZDE). Vláda na ně včera vyčlenila 10 miliard korun. Pět miliard půjde na bezúročné půjčky z Českomoravské záruční a rozvojové banky. Dalších pět miliard korun tato banka využije jako záruku na úvěry od komerčních bank a dotaci na úrokové sazby těchto úvěrů. Podnikatelé mohou požádat o částku od půl milionu do 15 milionů korun, stěžují si ale na přílišnou administrativní složitost žádosti o tento úvěr.

Babišův kabinet začal pracovat na tom, aby lidé nepřišli masově o práci. Prvním krokem má být úprava ošetřovného. Vláda pošle do Sněmovny novelu, která změní podmínky vyplácení této dávky.

V kostce: Ošetřovné (týká se nejen zaměstnanců, ale nově i OSVČ) dostanou všichni, kteří se starají o dítě do 13 let, a dostanou ho po celou dobu, kdy budou zavřené školy a školky, a to i zpětně.

Jak to bude s výplatami?

Pracovníkům, kteří musí zůstat nuceně v karanténě, musí firmy vyplácet 60 procent z jejich mzdového základu. Tyto peníze stoprocentně stát refunduje firmám, slibuje Ministerstvo práce a sociálních věcí. Výdaje by jim měl proplatit Úřad práce. V karanténě je teď v Česku 24 tisíc osob.

Jiné je to u výplat ve vládou zavřených provozech (typicky restaurace nebo většina obchodů s výjimkou potravin, lékáren a dalších). Lidé tady dostanou 100 % své průměrné mzdy, stát ale bude platit jejich zaměstnavatelům „jen“ 80 % mzdových výdajů. Podle úpravy, kterou připravilo Ministerstvo práce a sociálních věcí, by stát takto měl proplatit dobu do původně ohlášeného konce přísných opatření (24. březen). Co bude po 24. březnu, se ale zatím neví, tudíž ani to, zda stát by proplácel většinu výdělků v případě, že prodlouží restrikce vůči obchodníkům.

Reklama

Doporučované