Hlavní obsah

Přehledně: Další návrat roušek. Podívejte se, kde je musíte nasadit

Foto: Seznam Zprávy

Podívejte se na mapu, kde jsou jaká opatření v souvislosti s koronavirem. Najdete ji v článku níže.

Reklama

aktualizováno •

Roušky se vrací na jihu Čech, v některých krajích se zakazují návštěvy nemocnic.

Článek

Nově se od úterý musí nosit roušky na Prachaticku, a to konkrétně ve všech vnitřních prostorách kromě bydliště. Povinné jsou také v městské hromadné dopravě. Na Prachaticku byl koronavirus zaznamenán v jedné z ubytoven a nyní jde o druhé největší ohnisko koronaviru v Česku.

Pravidla se ale od středy zpřísnila i pro celý Jihočeský kraj. Roušky jsou zde povinné na úřadech, v lékárnách a ve zdravotnických a sociálních zařízeních.

Občané České republiky také musí nově od středy nosit roušky v Kraji Vysočina, pokud se nachází ve zdravotnickém nebo sociálním zařízení či v lékárně. Mimořádné opatření se do odvolání týká všech částí kraje vyjma Jihlavska, kde už platí přísnější nařízení krajských hygieniků od 14. července.

Přestože se minulý týden začala koronavirová nákaza šířit razantněji, podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha jde stále „jen“ o jednotlivá ohniska, a ne o celorepublikový problém.

Přesto ministr koncem pracovního týdne vyhlásil kvůli nákaze opět plošná opatření, která se kromě omezení hromadných akcí týkají také povinnosti nosit roušky.

V pondělí pak představil takzvaný „semafor“, který rozděluje okresy České republiky na čtyři barvy – bílou, zelenou, žlutou a červenou. Každé barvě pak přísluší jistá protiepidemiologická doporučení podle dané situace v oblasti.

Od pondělí je celoplošně snížen z 1 000 na 500 počet účastníků hromadných akcí a už o víkendu opět přišla plošně povinnost nosit roušky, a to ve vnitřních prostorách na akcích, kde se nachází více než sto lidí. Jedná se o organizované akce včetně svateb a pohřbů.

„Vnímáme, že čísla jsou zvýšená. Jde o nárůsty, které jsou relativně vysoké, ale na druhou stranu nejsou rovnoměrně rozšířeny a stále se jedná o lokální ohniska nákazy, byť je těch ohnisek více,“ řekl Vojtěch ve čtvrtek na tiskové konferenci.

Stále tak přibývají ohniska, kde se situace zhoršuje, a z toho důvodu jsou opatření na různých územích odlišná.

Na mapě vám proto přinášíme pohled na aktuální situaci v republice a také přehled, v jakých regionech a na jakých místech budete nyní muset ochranu úst a nosu kvůli šířícímu se koronaviru nasadit.

Podrobnější informace pak najdete na webu ministerstva zdravotnictví.

Pravidla se liší kraj od kraje a v některých případech se povinnost směřuje přímo do obcí. Z mapy můžete porovnat, jak přísná jsou opatření ve vztahu k počtu nakažených na 100 tisíc obyvatel.

Momentálně nejhorší situace je na Jihlavsku, kde je zhruba 60 osob nakažených koronavirem na 100 000 obyvatel. Nepříznivý vývoj zůstává i na Prachaticku, dále pak na Karvinsku a Frýdecko-Místecku a v Praze. V úterý činil nárůst 101 případů nemoci covid-19 za předchozích 24 hodin, což byl nejvyšší denní přírůstek v Praze od začátku epidemie v Česku. Za nárůstem počtu nakažených v posledních dnech ve městě stojí mimo jiné ohnisko v nočním klubu Techtle Mechtle.

Dalšími dvěma regiony, kde se minulý týden situace rychle horšila, je Ústecký a Liberecký kraj. Platí zde tak zpřísněná pravidla v podobě nošení roušek, zejména ve zdravotnických a sociálních zařízeních a lékárnách.

Nejvíce nakažených v Ústeckém kraji je na Litoměřicku, kde se nákaza objevila u několika dělníků z Ukrajiny, kteří bydlí na ubytovně, řekla ve středu ČTK ředitelka krajské hygienické stanice v Ústí nad Labem Lenka Šimůnková. „Máme na Litoměřicku ubytovnu, kde jsou ubytováni Ukrajinci. Oni se sice při návratu z Ukrajiny podrobili testu, který byl negativní, ale onemocnění má inkubační dobu,“ uvedla Šimůnková.

Na jihu Čech zase nemoc zasáhla ubytovnu na Prachaticku, kde žijí zahraniční zaměstnanci jedné společnosti. Koronavirem se pak nakazilo i několik dalších lidí ve firmě.

Vývoj v Praze v posledním týdnu jsme popsali zde:

Velmi přísná pravidla platí také v obci Vlčnov, kde byly potvrzeny tři desítky případů nákazy, v karanténě je tam přes 150 lidí. V obci zhruba s 3 000 obyvateli musí lidé povinně mít ochranu úst a nosu ve veřejných vnitřních prostorách.

Podobná pravidla platí i v Jihlavě a Telči, jež patří do Kraje Vysočina. V Jihlavě pak epidemie zasáhla místní Alzheimercentrum, kde evidují několik desítek případů jak mezi klienty centra, tak personálem.

Celoplošně v České republice počet případů taktéž stoupá. Od poloviny července se zvýšil klouzavý sedmidenní průměr z 94 na 210 nových případů denně. Jen za úterý přibylo 275 nakažených, což je druhá nejvyšší hodnota od konce června. Pět dní staré červencové maximum bylo 281 nemocných.

Reklama

Související témata:

Doporučované