Hlavní obsah

Přehledně: Jak investovat v době koronaviru

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Začátek koronavirové pandemie uchopili někteří lidé jako příležitost investovat, což se v mnoha případech vyplatilo. Jak ale vypadá situace s investicemi po více než půl roce, co covid-19 zásadně ovlivňuje světovou ekonomiku?

Článek

Mít plán a nést riziko

Při investování je důležité mít plán – a toho se jasně držet. Potenciální investor by měl vědět, co je jeho cílem a proč vůbec chce investovat. Myslet by měl také na to, že neinvestuje proto, aby se mu prostředky zhodnotily okamžitě. Tento proces vyžaduje svůj čas. Investování na krátkou dobu se málokdy vyplácí, to už je lepší své úspory vložit dočasně jen na spořicí účet.

Důležité je, aby si člověk rozumně vyhodnotil, kolik mu je let, jaké jsou jeho příjmy a jak velké jsou jeho úspory. Na tom závisí budoucí strategie investování.

„Především je dobré se obrátit na experta, který na začátku zjistí, jaký má člověk rizikový profil, na základě toho lze pokračovat dál,“ upozorňuje ekonom Komerční banky Michal Brožka.

Státní dluhopisy, cyklické akcie

Nejistota na trzích a reálná krize ovlivňuje oblast investic zásadně. Úplně bezpečně v dnešní době zhodnocovat peníze téměř nejde. Jak ale co nejefektivněji postupovat, pokud chce člověk investovat?

„Pro českého investora by mohly být poměrně zajímavou možností české státní dluhopisy, které jsou indexované na českou inflaci. Pokud někdo chce vyloženě bezpečnou variantu, tohle není špatná možnost, ochrání to minimálně před inflací,“ říká Vít Hradil, makroekonomický a investiční analytik Raiffeisenbank.

Hradil také doporučuje nesázet při investování vše na jednu kartu a své portfolio vhodně rozdělit. Člověk tak nepřijde o své úspory při rychlých změnách na trhu. „Část úspor se dá určitě vložit do procyklických akcií, což jsou ty, které se hýbou spolu s hospodářským cyklem. To jsou typicky výrobní, energetické a průmyslové oblasti. Část se dá naopak vložit do proticyklických akcií, které nemají tendenci tolik skákat, když jde ekonomika nahoru a dolů. Je dobré diverzifikovat v tom smyslu, že není všechno závislé na jednom pohybu ekonomiky,“ říká.

Akcie v době pandemie

Po začátku pandemie se akciové trhy prudce propadly. V tu chvíli bylo relativně snazší investovat do akcií, ať už to bylo například přes index nebo podílové fondy. Tam byla velká šance na to, že investice bude zisková. Velký zájem byl hlavně o akcie technologických firem. Možnost rychlého nárůstu cen těchto akcií už je ale pryč a v současné době u nich panuje spíše nejistota.

V budoucnu se však podle Jana Bureše, hlavního ekonoma Patria Finance, bude sázka na technologie vyplácet. „Technologický sektor je dlouhodobě atraktivní. Je otázkou, jestli akcie nejsou v současné době příliš drahé aktivum. Přes léto hodně zdražily, nějaká korekce je namístě a probíhá. Dlouhodobě ale budou hrát informační technologie prim.“

Scénář vývoje akciových trhů v dalších měsících bude ovlivněný tím, jak dobře se zvládne druhá vlna pandemie koronaviru a jestli se proti tomuto onemocnění najde efektivní postup. Pokud ne, rok 2021 by mohl být ve znamení přetrvávající stagnace, nikoliv růstu, což by výrazně ovlivnilo cenu akcií napříč celým světem.

Na co si dát pozor

Kromě výše zmíněného rozložení investic do několika sektorů je také dobré pečlivě zvažovat, kam konkrétně své peníze vložit. „Byl bych opatrný v nakupování korporátních dluhopisů, třeba i tuzemských. Spousta firem s mizivou historií a informací o nich vydává dluhopisy. Na první pohled to může vypadat hrozně lákavě, ale ne každý si uvědomuje, že tyto korporátní dluhopisy s sebou nesou ohromné riziko. Té firmě slepě věříte, aniž o ní máte všechny informace,“ upozorňuje analytik Hradil.

„ Čím kvalitnější firma, tím vyšší výnos,“ shrnuje hlavní ekonom České spořitelny David Navrátil a dodává: „Před investicí do korporátních dluhopisů bych doporučil si pořádně nastudovat, o kterou firmu jde. Pokud si investor není úplně jistý budoucností daného podniku, může přemýšlet například o speciálních podílových fondech, které investují právě do korporátních dluhopisů.“

V hledáčku je dobré mít také ty firmy, které dostaly investiční stupeň od zavedených ratingových agentur. Na druhou stranu jsou obvykle určeny jen pro kvalifikované investory, a mají tedy podstatně vyšší nároky na vstupní investici. Vyplatí se hodně vybírat.

Reklama

Doporučované