Hlavní obsah

Přehled krajských koalic: Plzeň má nové vedení. Hejtmankou bude Mauritzová

aktualizováno •

V krajích probíhají vyjednávání o koalicích i hejtmanech. Aktuální průběh nabízíme v přehledu.

Reklama

Článek

Karlovarský kraj

V Karlovarském kraji se zastupitelé po dvou měsících dohodli na podobě krajské koalice. Budou v ní STAN, Piráti, ODS a KDU-ČSL, Místní, VOK i SNK1. Mimo zůstane hnutí ANO, jež krajské volby vyhrálo, a SPD. Na uzavření koalice se dohodl blok 21 zastupitelů ze STAN, Pirátů, Místních, SNK1 a VOK s ODS a KDU-ČSL. Jediným kandidátem na hejtmana je lídr kandidátky STAN Petr Kulhánek.

Plzeňský kraj

Plzeňský kraj povedou v následujícím období STAN + Piráti s ODS + TOP 09. Koaliční smlouvu mají podepsat ve středu. Ve 45členném zastupitelstvu budou mít 25 křesel. Po dnešním jednání jsme se přiblížili hranici stoprocentní jistoty, řekl ČTK bývalý hejtman, lídr a vyjednavač za STAN Josef Bernard. STAN s Piráty budou mít čtyři z devíti křesel radních, ODS a TOP 09 bude mít v radě pět míst včetně hejtmana. „Také personálie už jsou definitivní,“ uvedl Bernard. Hejtmankou bude Ilona Mauritzová, jednička krajské kandidátky ODS a poslankyně.

Jihočeský kraj

Zástupci stran ODS, KDU-ČSL a TOP 09, ČSSD a hnutí Jihočeši v pátek 16. října v jižních Čechách podepsali koaliční smlouvu. V 55členném zastupitelstvu budou mít 29 mandátů. Hejtmanem by se měl stát lídr ODS Martin Kuba. Placených pozic uvolněných radních bude šest, o jednu méně než v minulém volebním období. V placených pozicích radních budou Martin Kuba a Lucie Kozlová (oba ODS), František Talíř z KDU-ČSL, Antonín Krák z ČSSD, Pavel Klíma z TOP 09 a Pavel Hroch z hnutí Jihočeši 2012. Prvním náměstkem hejtmana bude Talíř. Vítěz voleb – hnutí ANO – zůstane v opozici.

Středočeský kraj

Strany ve středních Čechách se dohodly na složení nové krajské rady. STAN a ODS v ní budou mít po čtyřech křeslech, Piráti dvě a Spojenci pro Středočeský kraj jedno. Hejtmankou bude lídryně STAN Petra Pecková, jejím náměstkem Martin Kupka (ODS). Nová krajská vláda bude mít mimo jiné dva radní pro dopravu, jeden má mít na starosti silniční infrastrukturu a druhý veřejnou dopravu.

Kraj Vysočina

V Kraji Vysočina podepsali uskupení ODS se Starosty pro občany, Piráti, KDU-ČSL, ČSSD a Starostové pro Vysočinu (STAN a SNK ED) koaliční smlouvu bez vítěze krajských voleb hnutí ANO. Hejtmanem bude Vítězslav Schrek z ODS. Koalice bude mít většinu 32 hlasů v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu.

Ústecký kraj

V Ústeckém kraji bude vládnout vítězné ANO s druhou ODS a Spojenci pro kraj. Uskupení ve středu uzavřela společné memorandum. Hejtmanem bude Jan Schiller (ANO). Koalice bude mít v zastupitelstvu o 55 členech většinu 29 hlasů.

Liberecký kraj

Zástupci vítězných Starostů pro Liberecký kraj, Pirátů a ODS v Oblastní galerii v Liberci podepsali koaliční smlouvu pro Liberecký kraj. Klíčovým úkolem pro nejbližší období je zvládnutí koronavirové krize, řekl po podpisu smlouvy novinářům lídr Starostů a současný hejtman Martin Půta. Koalice má 32 hlasů ze 45 v krajském zastupitelstvu.

Pardubický kraj

Zástupci nové krajské koalice v Pardubickém kraji, uskupení 3PK - Pro prosperující Pardubický kraj, ODS s TOP 09, Koalice pro Pardubický kraj (KPK) a STAN podepsali koaliční smlouvu na další období. Kraj potřetí za sebou povede hejtman Martin Netolický (3PK). Jeho náměstky budou Michal Kortyš (ODS), Roman Línek (KPK) a Michaela Matoušková (STAN). Nově nebudou uvolnění předsedové kontrolního a finančního výboru, tyto funkce budou opět patřit opozici.

Královéhradecký kraj

Novým hejtmanem Královéhradeckého kraje na ustavujícím zasedání zastupitelé zvolili lídra koalice ODS, STAN a Východočeši Martina Červíčka (ODS). Hradecký kraj v příštích čtyřech letech povede koalice čtyř subjektů - ODS, STAN a Východočeši, Pirátů, Koalice pro Královéhradecký kraj (KDU-ČSL, VPM, Nestraníci) a Spojenců pro Královéhradecký kraj (TOP 09, HDK, LES). V pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu má většinu 27 hlasů.

Olomoucký kraj

Novým hejtmanem Olomouckého kraje byl na ustavujícím zasedání zastupitelstva zvolen lídr Pirátů a STAN a ředitel Správy kolejí a menz Univerzity Palackého Josef Suchánek. V čele hejtmanství nahradil Ladislava Oklešťka z hnutí ANO, které po říjnových volbách zůstalo spolu s SPD v opozici. Olomoucký kraj v následujících čtyřech letech povede koalice Pirátů, STAN, Spojenců-Koalice pro Olomoucký kraj a ODS. V pětapadesátičlenném zastupitelstvu má 32 hlasů.

Jihomoravský kraj

Zástupci KDU-ČSL, Pirátů, ODS se Svobodnými a Starostů pro jižní Moravu ve středu 14. října ve vile Tugendhat podepsali koaliční smlouvu. „Prvotním úkolem bude řešení koronavirové pandemie. Jsem rád, že jsem se mohl už dnes účastnit jednání krizového štábu,“ uvedl nový hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL). Do funkce bude uveden kolem 10. listopadu. Čtyřkoalice má 37 mandátů mezi 65 krajskými zastupiteli. Vítězství v krajských volbách sice obhájilo ANO s 15 mandáty, hned po volbách ale oznámila dohodu nová koalice. Lidovci získali mandátů 11, Piráti deset, ODS devět, Starostové sedm, Spolu pro Moravu pět, SPD i ČSSD shodně po čtyřech.

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Koaliční smlouvu v Jihomoravském kraji podepsali stylově, ve vile Tugendhat.

Zlínský kraj

Zástupci ANO, Pirátů, ODS a ČSSD ve Zlínském kraji v pátek 16. října podepsali koaliční smlouvu. Hejtmanem by měl být Radim Holiš, krajský volební lídr ANO a starosta Rožnova pod Radhoštěm na Vsetínsku. Koalice bude mít v krajském zastupitelstvu 24 z 45 mandátů. V radě ANO obsadí tři křesla, další tři budou mít Piráti, dvě ODS a jedno ČSSD. Počet náměstků hejtmana vzroste z dosavadních tří na pět, přičemž ANO bude mít dva, Piráti, ODS a ČSSD po jednom. Do opozice míří KDU-ČSL, STAN, SPD a koalice Trikolóry, Soukromníků a Nezávislých.

Moravskoslezský kraj

V Moravskoslezském kraji byla podepsána koaliční dohoda. Na spolupráci se dohodli zástupci vítězného hnutí ANO s ODS kandidující společně s TOP 09, s lidovci a nově proti předchozímu volebnímu období se sociálními demokraty. Rozložení sil v jedenáctičlenné krajské radě je rozděleno v poměru 5:3:2:1. Koalice má v pětašedesátičlenném zastupitelstvu převahu 46 hlasů. Hejtmanem se stal znovu Ivo Vondrák (ANO). V opozici zůstanli Piráti, SPD a komunisté.

Reklama

Související témata:

Doporučované