Hlavní obsah

Úspěch, nebo fiasko? Rozhodněte sami, jak Babišova vláda plnila své sliby

Menšinová vláda Andreje Babiše se zavázala splnit stovky slibů. Podrobná analýza padesáti z nich ukazuje, jak své závazky plnila.

Reklama

Článek

Vláda Andreje Babiše schválila své programové prohlášení 27. června 2018. Organizace Demagog.cz zpracovala rozsáhlou analýzu o plnění slibů menšinového kabinetu hnutí ANO a ČSSD. Zaměřena je na vládní sliby ze šesti oblastí: hospodářství, životní prostředí, sociální stát, vzdělanost, právní stát a bezpečnost.

Nyní, 17 dní před sněmovními volbami, je čas vystavit vládě závěrečný účet.

Aby bylo možné sliby monitorovat, jejich výběr je limitován počtem padesát napříč tématy. Tyto sliby pak Demagog kontroloval po celé volební období a analýzu průběžně aktualizoval. Poslední velká aktualizace dat proběhla právě dnes. Kompletní metodiku pak naleznete zde.

„Plnění vládních slibů sledujeme už čtyři roky a plánujeme to dělat i nadále. Největší dík za to patří našim dobrovolníkům, kterých se na projektu vystřídalo už přes padesát a věnovali mu víc než tisíc hodin práce,“ sdělil Seznam Zprávám ředitel projektu Petr Gongala.

„Je možné, že na některé sliby budete sami nahlížet například jako na nerealizované, zatímco dle naší metodiky znamenají realizované snahy o průběžné plnění. Kategorie jsou pouze výchozím bodem pro orientaci v analýze. Naším cílem bylo nabídnout veřejnosti tvrdá data a poctivou analýzu, hlavním přínosem jsou tedy data a informace obsažené v odůvodnění,“ upozorňuje Demagog ve své analýze.

Anketa

Byla podle vás vláda Andreje Babiše úspěšná?
Rozhodně ano
32,5 %
Rozhodně ne
64,4 %
Částečně
3,1 %
Celkem hlasovalo 5825 čtenářů.

Reklama

Doporučované