Hlavní obsah

Jak se Babišovy daňové nápady projeví ve vaší peněžence a kdo to zaplatí

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Premiér Andrej Babiš znovu otevřel otázku zrušení superhrubé mzdy. Stát by ročně přišel o miliardy nebo desítky miliard korun, lidem by mohly v peněžence každý měsíc zůstat navíc stovky až tisíce korun.

Článek

Co je dobré vědět

- Superhrubá mzda funguje od roku 2008.

- Jde o součet hrubé mzdy zaměstnance a pojistného (zdravotního i sociálního), které za zaměstnance odvádí zaměstnavatel.

- Vláda chtěla superhrubou mzdu zrušit a hrubou mzdu danit 19 procenty. Nový Babišův návrh počítá s daní 15 %.

- Při výdělku 34 tisíc hrubého měsíčně by v takovém případě mohlo zaměstnancům zůstat o 1700 korun více. Stát by přišel až o 90 miliard.

Co je superhrubá mzda?

Superhrubá mzda představuje celkové mzdové náklady zaměstnavatele na zaměstnance. Jde o mzdu, která je navýšená o zaměstnavatelovy odvody na sociální a zdravotní pojištění zaměstnance. Konkrétně jde o sociální pojištění ve výši 24,8 % a zdravotní pojištění, které činí 9 %. Lidé tak odvádějí daň nejen ze své hrubé mzdy, ale také ze ze zmíněných pojistných, která za ně platí zaměstnavatel.

Kolik z výdělku to činí?

Pro výpočet superhrubé mzdy je důležitá hrubá mzda. Ta se vynásobí koeficientem superhrubé mzdy, který činí 1,338. Koeficient superhrubé mzdy je součtem 100 % hrubé mzdy a 33,8 % odvodů zaměstnavatele (sociální a zdravotní).

Pokud tedy člověk bere 34 tisíc hrubého měsíčně, jeho superhrubá mzda po vynásobení koeficientem činí 45 600 Kč.

Jaká je současná sazba daně?

V současnosti se pro výpočet daně z příjmu superhrubá mzda daní sazbou ve výši 15 %.

Jak by se měla sazba měnit?

Oficiální sazba sice činí 15 procent, ale jde o „optický“ klam, protože se vypočítává z vyššího základu. Pokud by se daň počítala z hrubé mzdy, bylo by podle výpočtů Ministerstva financí efektivní zdanění ve výši 20,1 procenta.

Součástí balíku, který by měl po letech slibů superhrubou mzdu zrušit, mělo být snížení sazby daně z příjmu na 19 procent. V tomto případě by při měsíční mzdě 34 tisíc zůstalo plátci zhruba o 360 korun navíc.

Nový návrh, který před odjezdem na dovolenou zveřejnil Andrej Babiš, počítá dokonce se zavedením daně ve výši 15 procent. Při hrubé mzdě přes 34 tisíc měsíčně by zaměstnanci zůstalo až o 1700 korun víc.

Kolik by zrušení stálo z rozpočtu?

Premiér počítá s ukončením superhrubé mzdy od ledna 2021. Vláda o ní bude podrobně jednat až při sestavování rozpočtu pro další rok, nově se bude zabývat také už zmiňovaným zavedením 15procentní daně jen z hrubé mzdy.

Zrušení superhrubé mzdy a zároveň snížení daně z hrubé mzdy na 15 procent by podle odhadu ministryně financí Aleny Schillerové znamenalo pro státní rozpočet ztrátu zhruba 90 miliard.

O konkrétních číslech se bude mluvit až při jednáních o státním rozpočtu, jde zatím o předběžné výpočty. Ministerstvo financí tak zatím neví, jak by byla taková ztráta ve státním rozpočtu kompenzována na straně příjmů.

Jaký byl vývoj superhrubé mzdy?

Superhrubou mzdu zavedla v roce 2008 vláda Mirka Topolánka. O tři roky později schválil kabinet Petra Nečase její zrušení, účinnost tohoto rozhodnutí ale odložila do roku 2015. V tom roce už byl premiérem Bohuslav Sobotka a jeho vláda superhrubou mzdu nezrušila.

Současná vláda má zrušení superhrubé mzdy v programovém prohlášení. „Zrušíme superhrubou mzdu u daně z příjmů fyzických osob a navrhneme novou sníženou sazbu 19 % z hrubé mzdy,“ píše se v prohlášení. Stejná pasáž byla také v prohlášení první Babišovy vlády, prosadit její zrušení se ale nepodařilo.

Zrušení superhrubé mzdy navrhovaly v tomto volebním období opoziční ODS a TOP 09. Andrej Babiš to v prosinci minulého roku označil za demagogii, která by „zničila naše hospodaření.“

Reklama

Doporučované