Hlavní obsah

Připomeňte si: Jaká nová opatření a zákazy začaly od půlnoci platit

Foto: Twitter Romana Prymuly

Ministr zdravotnictví Roman Prymula

Reklama

aktualizováno •

Většina opatření, pokud není uvedeno jinak, bude platit minimálně do konce nouzového stavu, tedy do 3. listopadu.

Článek

Od půlnoci z úterý na středu začala v Česku platit další, přísnější opatření. „Máme jen jeden pokus, který musí být úspěšný, abychom jako národ i tentokrát epidemii zvládli,“ řekl premiér Andrej Babiš (ANO) v pondělí večer, když změny oznamoval.

Opozice v reakci na vývoj situace vyzvala v úterý vládu, aby po skončení nouzového stavu požádala o důvěru. To ale jak Babiš, tak vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) odmítli. „Proč? Opozice má ústavní mechanismy, jak vyvolat hlasování o nedůvěře,“ reagoval.

Co vše se tedy od půlnoci z úterý na středu změnilo?

Restaurace, bary, hospody, kluby

Až do konce nouzového stavu se uzavírají. Povoleno je pouze výdejní okénko s provozem do 20 hodin.

Ruku v ruce s tímto opatřením jdou i dvě další: zákaz sdružování více než šesti osob a zákaz pití alkoholu na veřejně přístupných místech.

Tento balík nařízení by podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly měl vést k tomu, aby se lidé ve velkém nesdružovali před restauracemi či výdejními okénky a nepopíjeli po zavírací době, jak to v uplynulých dnech bylo k vidění na mnoha místech v Česku.

Výjimku mají hotelové restaurace, které však musí mít za dodržení hygienických opatření otevřeno jen pro své hosty a jen do 20 hodin, a také svatební a smuteční hostiny.

Sdružování osob

Uvnitř i venku se v jednu chvíli může shlukovat maximálně šest lidí. Výjimky mají rodiny či různá zasedání, například politických stran, zastupitelstev a podobně. Výjimku naopak nemají ani sportovci.

Roušky

Změna týkající se roušek platí už od úterý 13. října – nejsou nově povinné jen ve vnitřních prostorách a v hromadné dopravě, ale také na venkovních zastávkách a nástupištích hromadné dopravy. „Na nástupišti čeká někdy i stovka lidí, je vhodné se chránit,“ vysvětlil ministr Prymula.

Školy

Od středy se učí na dálku už všichni žáci a studenti, tedy jak na základních, tak středních, vyšších odborných i vysokých školách. Pouze mateřské školy a školy pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami zůstanou v běžném provozu.

Státem bude zajištěna péče o děti pracovníků integrovaného záchranného systému a zdravotních sester, lékařů a sociálních pracovníků.

Do lavic se žáci – minimálně ti na prvním stupni – vrátí v pondělí 2. listopadu po podzimních prázdninách, které jsou letos prodlouženy na celý týden od 26. do 30. října.

Ošetřovné mohou pobírat rodiče dětí mladších 10 let, a to ve výši 60 procent z denního vyměřovacího základu, přičemž minimálně se bude jednat o 400 korun.

„Nečekal bych, že jako ministr školství, který dlouhodobě propaguje prezenční opatření, budu před vámi stát a prezentovat uzavření základních škol. A nečekal bych, že to budu obhajovat, ale budu. Viděl jsem predikce růstu v Česku, seznámil jsem se s modely a variantami, jak zasáhnout, aby nedošlo k situaci, která by vyústila v katastrofu,“ hájil změny ve školství ministr Robert Plaga (za ANO).

Zavřené budou i školní družiny, zakazují se školy v přírodě a zakazuje se i výuka na základních uměleckých školách v podobě jeden na jednoho.

Zakazuje se praktická výuka na středních školách, která měla dosud výjimku.

Změna se týká také ubytování žáků a studentů. Zakazuje se jejich pobyt na internátech, v domovech mládeže i pobyt vysokoškoláků na kolejích, pokud mají jiné bydliště v ČR. V úterý ale přibylo několik výjimek, shrnuje je tento text:

Co se týče vysokých škol, tak se zakazuje osobní přítomnost studentů s výjimkou zkoušek do 10 osob. Zákaz se ale nevztahuje na studenty všeobecného lékařství, zubního lékařství a farmacie.

Potřebujeme R maximálně 0,8

Pokud se průměrné reprodukční číslo nákazy covidem-19 za týden sníží na hodnotu 0,8, budou podle premiéra Andreje Babiše tato nově přijatá opatření zmírněna. Reprodukční číslo udává průměrný počet dalších nakažených od jednoho pozitivně testovaného. Pokud je menší než jedna, epidemie postupně slábne. V pátek ministr zdravotnictví Roman Prymula uvedl, že reprodukční číslo je 1,5.

Reklama

Doporučované