Hlavní obsah

Rozvolnění bod po bodu. Co se ode dneška mění

Foto: Znojemský městský pivovar, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Nový balíček rozvolňování začal platit od soboty 26. června. Zatím na neurčito. Projděte si přehledný seznam toho, co se od soboty mění.

Článek

Pořadatelé kulturních akcí, provozovatelé kin, ale i rodiče dětí, které se chystají ještě před začátkem prázdnin odjet na letní tábor, mohou jásat. Vláda na pondělním zasedání změnila termín zavedení nového rozvolňovacího balíčku.

Změna opatření tak bude místo od čtvrtka 1. července platit už od soboty 26. června. Důvodem jsou zejména dětské tábory, jejichž provozovatelům chce stát ulevit. „Zjistili jsme, že tábory se začínají konat už před 1. červencem, proto ta změna,“ vysvětlil na tiskové konferenci po zasedání vlády ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Jaká opatření aktuálně platí, naleznete ZDE.

Změny v maloobchodě a službách

Co do obsazenosti, nově může být v provozovně jedna osoba na 10 m2.

Ruší se zákaz propagačních aktivit v maloobchodu.

Ruší se podmínka, že v jeden okamžik může být poskytována služba jednomu zákazníkovi. Stejně tak se ruší povinnost evidence zákazníků.

Kapacita návštěvníků bazénů a wellness se zvyšuje z 50 na 75 procent.

Novinka v hospodách či klubech

Nově je umožněna živá hudba, nikoli však tanec. Ten je stále zakázaný.

Kulturní akce

Zvýší se maximální počet účastníků na kulturních akcích na 5000 venku, částečně budou i na stání. A to bez omezení kapacity venkovního prostoru.

Uvnitř budou moci být akce pro 2000 návštěvníků, kapacita bude moci být naplněna maximálně ze 75 procent místo dosavadních 50 procent.

Do kin a multiplexů se vrátí možnost konzumovat občerstvení i v hledišti. Aktuálně je možné si občerstvení koupit, ale správně by divák v sále jíst neměl.

Muzea a galerie, hrady a zámky

V muzeích a galeriích bude možné počítat 10 m2 na návštěvníka, tedy zvýší se možná kapacita.

Co se týče hradů a zámků, v případě, že bude návštěvník očkovaný nebo testovaný, bude pro něj prohlídka bez omezení.

Tato opatření by podle ministra zdravotnictví měla zůstat v platnosti delší dobu. „Přes léto si nemůžeme dovolit zásadní rozvolnění vzhledem k velkému riziku importu mutace delta. Od 26. června chceme opatření zachovat tak, jak jsou, po určitý čas, a sledovat situaci,“ řekl Vojtěch.

Reklama

Doporučované