Hlavní obsah

Přehled: Jaký test vám otevře hranice. A co dál platí při cestování

Foto: Profimedia.cz

Nová opatření platí od pondělí 27. dubna.

Reklama

Co konkrétně znamená nové rozhodnutí vlády, že otevře české hranice? Andrej Babiš přiznává, že nic. Vstup je až na výjimky i dál zakázán všem cizincům, Češi navíc na dovolené budou moci odcestovat zatím jen stěží.

Článek

Ve čtvrtek 23. dubna vláda oznámila, že ukončuje zákaz vycestování za hranice i zákaz vstupu cizinců na české území. Učinila tak s platností od pondělí 27. dubna.

Ačkoliv však rozhodnutí vypadá optimisticky, neznamená to, že hranice jsou otevřené zcela bez kontrol. Jak zdůraznil v pátek sám předseda vlády Andrej Babiš, lidé to s cestováním nebudou mít jednoduché ani dál - platí totiž celá řada dalších restriktivních opatření. A to jak pro cizince v Česku, tak pro Čechy ve většině států na světě.

1. Cestování jen v nezbytných případech

I když se hranice symbolicky znovu otevřely, vláda jedním dechem dál doporučuje občanům, aby cestovali ze země jen v naléhavých a nezbytných případech.

„A to zejména z důvodu rozsáhlých restriktivních opatření a omezení, která jsou v současné době aplikovávána většinou zemí, a dále s ohledem na výrazné komplikace v dopravě,“ píše se na webu Ministerstva zahraničí.

Vláda tak chce apelovat na to, aby lidé cestování dál omezovali na minimum, a to kvůli obavám z druhé vlny epidemie. Hrozbu přivlečení koronaviru z jiných států opakují nejen ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, ale i jeho náměstek Roman Prymula.

Před případnou cestou do zahraničí MZV doporučuje českým občanům, aby si ověřili u zastupitelského úřadu navštěvovaného státu, zda se podmínky pro vstup a pobyt nezměnily.

Současně MZV důrazně doporučuje před každou cestou do zahraničí registraci v systému DROZD. Cestovat lze jen na některých hraničních přechodech - jejich výčet je na této adrese webu Ministerstva vnitra.

2. Dovolené povoleny - pokud bude kam

Ačkoliv má opouštění hranic zůstat jen nezbytnou možností, formálně nic nebrání ani rekreačnímu cestování.

Skoro - zatím totiž není kam. S koncem dubna začínají státy po celém světě pro cizince teprve pomalu otevírat svoje hranice, uvnitř států navíc platí i dál omezení pohybu.

„Cestování do zahraničí je pouze teorie. Nepustí vás. Prakticky se nedostanete nikam,“ připomněl premiér Andrej Babiš v rozhovoru pro Český rozhlas Radiožurnál.

Například ve většině zemí EU je po vstupu do země nutné podstoupit 14denní karanténu a monitorovat příznaky nemoci. Státy schengenského prostoru (včetně České republiky) mají zatím zakázaný vstup na území USA. Podobné je to pro občany Česka i v Asii. Povolený vstup zatím nemají ani do Japonska, Vietnamu nebo Thajska. Stejně tak ani na Nový Zéland.

V Jižní Koreji nebo Austrálii by cestovatelé pro účely „krátké cesty“ museli na vlastní náklady po příjezdu do země také podstoupit 14denní karanténu. Ve většině států Jižní Ameriky se vstup na jejich území zakázal v březnu na 15 až 30 dnů.

I dál je navíc téměř pozastaven komerční letový provoz po celém světě. Ministerstvo zahraničí doporučuje, aby si lidé před vstupem do vybrané země nastudovali její konkrétní opatření.

Česko podle předsedy vlády prý s jinými zeměmi o možném vstupu Čechů na jejich území zatím nejedná. „Neřešíme to, my ani nechceme. Proč bychom to teď řešili?“ řekl premiér s tím, že v Česku je bezpečno.

3. Po návratu zpět karanténa, nebo negativní test

Všichni lidé, kteří se ze svých cest vrátí zpět do vlasti, budou muset minimalizovat možnost nákazy na území ČR šířit.

„Pokud se člověk vrací, tak buď musí být covid negativní prokázaným testem, nebo musí absolvovat čtrnáctidenní karanténu,“ vysvětlil opatření ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Podle jeho náměstka Romana Prymuly se bude negativní test na koronavirus kontrolovat přímo na hranicích. Informace o lidech, kteří ho mít nebudou, získají hygienici, kteří následně budou moci kontrolovat dodržování karantény.

Test by měli lidé podstoupit na území cizího státu. Původní oficiální informace zněla, nestačí použít negativní test, který si pořídili v Česku ještě před odcestováním ze země. Musí však být starý nejvýše 4 dny. Po zasedání krizového štábu Jan Hamáček ovšem připustil, že bude český test dostačovat, pokud nebude starší čtyř dní.

4. Cesty cizinců do Česka

Ačkoliv vláda deklaruje otevření hranic, nařízení vlády i dál stanovuje zákaz cizinců cestovat na území Česka. Má to však víc výjimek.

Zákaz neplatí na ty, kteří mají v Česku trvalý či přechodný pobyt delší než 90 dní, anebo na jejich a české rodinné příslušníky.

Neplatí to ani pro občany EU, kteří přes Česko cestují do domovské země, pro cizince, jejichž vstup je v zájmu České republiky (a mají k němu tedy od úřadů souhlas) i pro přeshraniční pracovníky - tzv. pendlery - nebo žáky a studenty, kteří v Česku studují.

Dále mohou na území Česka vstoupit pracovníci mezinárodní dopravy, servisu kritické infrastruktury, diplomaté a úředníci mezinárodních organizací, lidé v naléhavých mimořádných situací nebo lidé, kteří do Česka vstupují za účelem obchodu (avšak nejvýše na 72 hodin).

Naléhavou situací je podle nařízení vlády přeshraniční přejezd záchranářů nebo Horské služby, převoz krve a jiného biologického materiálu, podstoupení zdravotnických zákroků, plnění povinnosti uložené soudem (třeba soudní předvolání), vyzvednutí nebo odvoz rodinných příslušníků, včetně aut na letištích, nezbytná péče o blízké, pohřby, svatby nebo jiné humanitární situace.

Všichni cizinci uvedení ve výjimkách musejí předložit negativní test na koronavirus. I ten má ale své výjimky - nemusejí ho předkládat cizinci ze služeb sociálních, zdravotnických nebo služeb kritické infrastruktury. Nutný není ani pro ty, kteří do Česka přicestují za naléhavou situací nejvýše na 24 hodin.

Pracovníci mezinárodní dopravy nebo diplomati se testu vyhnou, pokud do ČR necestují na déle než 14 dní. Příhraniční zemědělci na test také nemusejí, pokud v Česku stráví méně než 24 hodin.

Všichni nečeští občané musejí po vstupu na české území tuto skutečnost také nahlásit některé krajské hygienické stanici.

Další otázky a odpovědi jsou k dispozici na tomto odkaze webu Ministerstva zahraničních věcí.

Reklama

Související témata:

Doporučované