Hlavní obsah

Přehledně: Kdo otvírá a kde postačí samotest?

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační obrázek.

Reklama

aktualizováno •

Seznam Zprávy přináší přehled toho, jaké služby se pro Čechy po několika měsících opět od pondělí 31. května otevírají. Stále jsou však od 6 let podmíněny očkováním či testováním – samotesty budou přípustné jen v restauracích.

Článek

Ministerstvo zdravotnictví zmírňuje podmínky pro omezení služeb kvůli rozhodnutím Nejvyššího správního soudu. Chce se jim ale bránit ústavní stížností, řekl po jednání vlády ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Nebudou tak dál uzavřené restaurace, bary, herny a kasina nebo vnitřní bazény, ale návštěvníci budou muset mít testy.

Restaurace

Restaurace a další stravovací zařízení budou moci od pondělí otevřít vnitřní prostory. Hostů bude moci být tolik, kolik je míst k sezení. U stolu budou moci sedět nejvýše čtyři hosté, nutné bude dodržování rozestupů nebo nošení ochrany úst a nosu mimo konzumaci. Povinné budou nadále negativní testy na koronavirus, očkování nebo potvrzení o prodělání nemoci covid-19.

„Mimořádné opatření stanovuje, že od pondělí budou otevřené provozovny stravovacích služeb s tím, že v těchto provozovnách budou režimová opatření, která známe. Prokázání očkování, prodělání nemoci nebo testování. V případě restaurací je stejný režim jako na zahrádkách. Budou tam omezení ohledně ochranných prostředků mimo konzumaci, bude umožněno pouze tolik hostů, kolik je míst k sezení,“ řekl po jednání Vojtěch.

Restaurace budou podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha jediná zařízení, kde bude umožněno se prokázat samotestem. V tomto případě to lze udělat čestným prohlášením nebo přímo testem s negativním výsledkem či potvrzením o negativním samotestu z práce. Na všech ostatních místech bude platit jen test z oficiálního odběrového centra.

Jak se prokázat v restauraci?

Zákazník je oprávněn vstoupit do vnitřních a vnějších prostor provozovny stravovacích služeb, nevykazuje-li klinické příznaky onemocnění covid-19 a je-li, s výjimkou dítěte do 6 let věku, na místě schopen:

i) prokázat, že splňuje podmínky stanovené v bodu I/17 (očkování atd., pozn. red.), nebo

ii) prokázat potvrzením od zaměstnavatele, že absolvoval nejdéle před 72 hodinami test na stanovení přítomnosti antigenu viru SARS-CoV-2, který je určen pro sebetestování nebo povolený Ministerstvem zdravotnictví k použití laickou osobou, s negativním výsledkem, nebo

iii) doložit čestné prohlášení, resp. čestné prohlášení svého zákonného zástupce, že ve škole nebo školském zařízení absolvoval nejdéle před 72 hodinami test na stanovení přítomnosti antigenu viru SARS-CoV-2, který je určen pro sebetestování nebo povolený Ministerstvem zdravotnictví k použití laickou osobou, s negativním výsledkem, nebo

iv) doložit podstoupení preventivního antigenního testu na stanovení přítomnosti antigenu viru SARS-CoV-2, který je určen pro sebetestování nebo povolený Ministerstvem zdravotnictví k použití laickou osobou, na místě s negativním výsledkem.

Bazény a koupaliště

V bazénech a na koupalištích bude platit limit jednoho člověka na 15 metrů čtverečních vodní a odpočinkové plochy v její bezprostřední blízkosti. Bude nutná ochrana dýchacích cest jen při vstupu nebo v odpočinkových zónách, nikoliv ve vodě. Lidé se při vstupu budou muset prokázat negativním testem na koronavirus, který podstoupili v oficiálním odběrovém centru, certifikátem o očkování nebo dokladem o prodělání nemoci covid-19 v posledních 180 dnech.

Sauny, wellness, solné jeskyně

V saunách, wellness nebo solných jeskyních bude smět být kapacita naplněna maximálně na 30 procent. Lidé se při vstupu do všech výše zmíněných provozů budou muset prokázat negativním testem na koronavirus, který podstoupili v oficiálním odběrovém centru, certifikátem o očkování nebo dokladem o prodělání nemoci covid-19 v posledních 180 dnech.

Hudební, taneční a herní kluby

Od pondělí se budou moci s omezeními otevřít také hudební, herní, taneční či společenské kluby a diskotéky. Na rozdíl třeba od restaurací a dalších služeb návštěvníci budou muset mít antigenní či PCR testy na koronavirus provedené zdravotníkem, nikoli samotesty.

Přestože se mohou otevřít diskotéky, nesmí se v nich podle opatření tancovat. Podle ministra zdravotnictví je to z epidemického hlediska logické. „Tanec nesporně znamená mnohem vyšší kontakt mezi lidmi, zadýchávání se, šíření choroby,“ řekl ministr. „Jsem přesvědčen o tom, že lidé mohou přijít, sednout si, pobavit se, konzumovat, ale tanec jakožto nějaká činnost, která se vztahuje ke kontaktu mezi lidmi, umožněna v tuto chvíli není,“ oznámil po jednání vlády Vojtěch.

Lidé se kromě testů budou moci prokázat potvrzením o prodělání nemoci nebo očkování proti covidu-19. Budou muset nosit ochranné prostředky dýchacích cest, dodržovat rozestupy, k dispozici budou moci být pouze místa na sezení.

Herny a kasina, konference

Herny a kasina budou moci také obnovit provoz. Po rychlejším uvolňování, mimo jiné právě otevření kasin nebo zvýšení limitu účastníků u konferencí a kongresů, volala například Hospodářská komora.

Zvýší se i limit počtu účastníků na kongresech či konferencích na 250 uvnitř i venku. Dosud byly kongresové akce povoleny s účastí nejvýše 50 lidí uvnitř a 100 venku. Hospodářská komora ale namítala, že na kulturní akce ve vnitřních prostorách může už od 24. května přijít až 500 lidí, využít je přitom možné maximálně 50 procent kapacity. Akcí pod širým nebem se může účastnit až 1 000 lidí. Žádala o sjednocení podmínek.

Vláda podle Vojtěcha chce respektovat rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, proto plán uvolňování zrychlila. Sám by ale byl za pozvolnější otevírání jednotlivých zařízení, uvedl.

Reklama

Doporučované