Hlavní obsah

Od moře rovnou do karantény. Na seznamu je další země, projděte si mapu

Foto: Seznam Zprávy

Mapa pravidel cestování po Evropě.

Reklama

aktualizováno •

Češi vracející se ze Španělska nově musí do karantény nebo na test. Naopak seznam zemí, kde Češi musejí po příjezdu zamířit do karantény, se nedávno rozšířil o Norsko a Slovinsko.

Článek

Od 24. srpna Česko vyřadí Španělsko - s výjimkou Kanárských ostrovů - ze seznamu bezpečných zemí. Čeští turisté tak při návratu ze země po tomto datu budou muset předložit negativní test na covid-19, nebo jít do karantény.

Karanténa ale čeká Čechy i v některých zemích po příjezdu. Například ve Slovinsku v ní musí strávit 14 dní. Lublaň totiž přidala Česko na takzvaný žlutý seznam států. Týká se to ale jen pobytů v zemi, průjezd Slovinskem je pro Čechy nadále umožněn bez omezení, pouze ho musí člověk zvládnout za méně než 12 hodin.

Karanténa se navíc netýká turistů, kteří si rezervaci zajistili před 6. srpnem. Pro vstup do Slovinska ale budou potřebovat negativní test na covid-19. V zemi je nyní několik set Čechů.

Slovinsko ale není jediné, které českým turistům vstup do země podmiňuje karanténou. Tady je kompletní přehled pravidel pro vstup a návrat z evropských zemí a některých světových destinací.

Evropa

V Evropě jsou momentálně tři země, kam se český turista nedostane: Finsko, Litva a Moldavsko. Tato opatření platí skutečně pouze pro turismus a cestování bez udání důvodů. Za výjimečných okolností nebo v případě pracovní cesty je vstup povolen.

Nově se ale rozšířil seznam zemí, kam se Češi dostanou pouze s negativním testem na covid-19 nebo kde musí podstoupit karanténu. K Bosně a Hercegovině, Kypru, Estonsku, Islandu, Irsku, Lotyšsku, Rusku a Ukrajině se přidaly také Norsko a Slovinsko.

Turistické destinace se z pohledu cestování dělí do čtyř kategorií:

1. Země, kam mají Češi zakázaný vstup

2. Státy, kde je nutné se při příjezdu vykázat negativním testem nebo zamířit do karantény

3. Místa, z nichž se po návratu do Česka turisté musí vykázat negativním testem nebo podstoupit karanténu

4. Země zcela bez omezení

Omezení ale platí i pro zámořská území některých států, na jejichž pevninskou část mohou Češi vstoupit bez dodržování jakýchkoliv dalších pravidel. Test nebo karanténa je vyžadována po Češích v Grónsku, na Madeiře, na Azorských ostrovech a v zámořských územích Francie.

V Řecku dosud museli Češi počítat s komplikací jen v případě, že místo letadla zvolili cestu autem. Na silničních hraničních přechodech je třeba prokázat se negativním výsledkem PCR testu, který nesmí být starší 72 hodin a musí být doprovázen potvrzením negativní diagnózy v anglickém jazyce. Nově ale od 17. srpna musejí mít test i Češi, kteří zemi navštíví letecky - a i v tomto případě maximálně tři dny starý.

Pak je tu ještě skupina zemí, kam se Češi sice dostanou, po návratu se ale musí nahlásit krajské hygienické stanici a nechat se do tří dnů otestovat nebo zůstat na 14 dní v karanténě. Týká se to Albánie, Běloruska, Bosny a Hercegoviny, Kosova, Černé Hory, Severní Makedonie, Srbska, Švédska, Rumunska, Ukrajiny a Ruska. Z ostatních zemí se lze vracet bez omezení.

Svět

Na rozdíl od Evropy jsou pravidla pro cestování do ostatních částí světa striktnější. Negativní test je potřeba po návratu do Česka ze všech států vyjma Austrálie, Japonska, Kanady, Korejské republiky, Nového Zélandu, Thajska a Tuniska.

Tyto vyjmenované země - až na Tunisko - ale spojuje to, že vstup do nich je buď zakázán, nebo je nutné si sjednat zvláštní výjimku. Co se Tuniska týče, mohou tam Češi cestovat, ale bez nutnosti předložit negativní PCR test jen v rámci organizovaných zájezdů.

Situace ve zbytku světa se velmi často mění. Od 1. července bylo například možné opětovně cestovat na Bahamy, už 19. července byla ale zavedena nová opatření a turisté se musí vykazovat negativním PCR testem vydaným akreditovanou laboratoří a ne starším 10 dnů. Ostrov Grand Bahama je ale pro mezinárodní lety zcela uzavřen.

Od 30. července se pak otevřely hranice Brazílie. Ministerstvo zahraničních věcí ale před cestou důrazně doporučuje kontaktovat brazilské velvyslanectví v Praze pro potvrzení aktuálních podmínek vstupu.

S různými omezeními lze také cestovat do Egypta, Kostariky, Dubaje, Turecka nebo na Maledivy. Naopak nejen pro české turisty jsou uzavřené například Filipíny, Indonésie, Izrael, Indie, Kapverdy, Katar, Kuba, Maroko, Seychely, Srí Lanka či Vietnam.

Reklama

Doporučované