Hlavní obsah

Přehledně na jednom místě. Co potřebujete vědět o návratu fotbalové ligy

Foto: Profimedia.cz

Fotbalová liga se vrací po 11 týdnech. Dostanou se fanoušci vůbec na stadion a co kompenzace pro permanentkáře?

Reklama

Liga se vrací po dlouhých jedenácti týdnech. Jak probíhala odstávka soutěže, jak byly kluby spokojeny s poskytnutým časem na přípravu? Dostanou permanentkáři peníze zpět a kdo bude smět na stadiony po uvolnění režimu?

Článek

Den „D“ je tu. Po téměř dvou a půl měsících hráči znovu vyběhnou na trávník a liga zažije očekávaný restart. Cesta k obnově soutěže byla trnitá pro všechny zúčastněné a podílelo se na ní nespočet lidí.

S ostrým nástupem pandemie to v březnu vypadalo na téměř jistý konec soutěže. S nárůstem počtu nakažených každým dnem rapidně klesala šance a vůbec vidina návratu Fortuna ligy.

Až 11. března Ligová fotbalová asociace rozhodla, že se následující dvě ligová kola odehrají bez diváků za zavřenými dveřmi. Jen o den později ale musela vydat prohlášení nové, a to kvůli rozhodnutí vlády o vyhlášení nouzového stavu, z něhož mimo jiné vyplýval zákaz pořádání veřejných akcí s účastí více než třiceti osob. Liga tak byla na neurčito „vytažena ze zásuvky“.

Dlouho po rozhodnutí o kompletním přerušení soutěže se nic nedělo a ze strany LFA nepřicházely žádné nové informace. To se změnilo až 14. dubna, kdy po rozhodnutí vlády informovala Ligová fotbalová asociace o vytvoření tréninkového manuálu. Ten reagoval na rozvolňování opatření a možnosti tréninku profesionálních sportovců v menších skupinách od 20. dubna.

Následně, konkrétně 27. dubna, schválil ligový výbor LFA opětovné zahájení soutěže k 25. květnu. Na prvního máje LFA informovala i o změně v tréninkovém manuálu, jež týmům nově dovolovala kontaktní cvičení, která byla předtím zakázána, a zvýšil se i počet povolených osob v jedné tréninkové skupině.

„Čas na přípravu byl dostatečný“

Současně s uvedením konkrétního data návratu soutěže přizpůsobily týmy kondiční a herní přípravu, na kterou tedy měly zhruba měsíc. „Čas na přípravu byl dostatečný, hodně se to časově podobalo klasickému přípravnému období v létě nebo v zimě. Nejdůležitější bylo, že byl prostor na odehrání přípravných zápasů. Bez nich by byl opětovný vstup do ligy složitější,“ sdělil Seznam Zprávám tiskový mluvčí FK Jablonec Martin Bergman.

Obdobně délku a průběh přípravy na obnovení soutěže komentoval i Baník Ostrava. „Připravovali jsme se v rámci daných možností dle aktuálních zdravotních opatření. Nejprve individuálně, pak po skupinkách, v poslední fázi společným tréninkem. Podmínky byly pro všechny kluby stejné a věříme, že jsme na restart připraveni kvalitně tak, abychom uhájili současné postavení v tabulce,“ komentoval návrat k zápasovému režimu tiskový mluvčí Baníku Ostrava Marek Lorenc.

Dle plánu probíhala i příprava pražské Sparty, která nechce zanedbat ani organizaci samotných zápasů a dodržování zdravotních opatřeních. „Připravujeme se po dvou liniích. A-tým se chystá na restart ligy po sportovní stránce, organizační složky klubu připravují opatření, abychom naplnili všechna bezpečnostní a hygienická pravidla a respektovali nařízení Ministerstva zdravotnictví ohledně počtu osob, které mohou být při utkání přímo na stadionu,“ přiblížil Seznam Zprávám přípravu Letenských Ondřej Kasík, ředitel komunikace Sparty.

Kluby upravovaly přípravu v návaznosti na prohlášení vlády a Ligové fotbalové asociace. Dle vyjádření zástupců týmů byl klubům poskytnut dostatek informací a kluby byly s prací LFA spokojené. „Informací ohledně nouzového stavu a přerušení ligy bylo dostatek. I během uvolňování opatření jsme dostávali informace, jak máme postupovat,“ vyjádřil se za Jablonec Martin Bergman.

Méně optimistické už bylo vyjádření Baníku, dle výjimečnosti celé sitace je to ale z pohledu klubu pochopitelné. „Celá společnost zažila situaci, na kterou neexistují žádné metodické příručky a přesně stanovené postupy. Některá rozhodnutí tudíž přicházela hekticky, což ale bylo dáno opravdu výjimečností celé pandemie. Obecně lze říct, že informovanost byla dostatečná,“ shrnul Marek Lorenc, tiskový mluvčí Baníku Ostrava.

Dostane rozvolňování omezení část fanoušků na stadiony?

Kluby v současnosti musí řešit hned několik zásadních otázek. Realita blízkých dní totiž může být například povolení přímé účasti omezeného počtu diváků na stadionu. Dle posledních zpráv připadají v úvahu hned tři modely čítající buď 300, 500 nebo dokonce 1000 osob v hledišti. V takovém případě musí vedení týmů rozhodnout, kdo z fanoušků dostane přednost, a své rozhodnutí musí i náležitě vysvětlit.

I z toho důvodu tak kluby konkrétní řešení podobné situace komentovat nechtějí a odpovídají spíše okrajově. „V případě, že se počet osob zúčastněných na utkání dostatečně zvýší, jsme připraveni poskytnout místa na tribuně pro několik kategorií permanentkářů. Přesný klíč v tuto chvíli prozrazovat nechci, jen dodám, že se bude v první řadě jednat o ty nejvěrnější držitele permanentek,“ prozradil Seznam Zprávám Martin Bergman, tiskový mluvčí FK Jablonec.

„Prioritu představuje komfort pro obě mužstva, včetně realizačních týmů, dále je potřeba udržet alespoň minimální standardy operačního a organizačního týmu. Propočítáváme, jakým způsobem bychom ve všech modelech mohli věnovat část kapacity našim fanouškům. I když by se na první pohled mohla čísla 300 a 500 zdát jako relativně vysoká, z pohledu zajištění profesionální organizace utkání příliš mnoho prostoru v našich propočtech nemáme. Například Bundesliga ve svých propočtech na 300 osob s fanoušky na stadionu vůbec nepočítá. Prioritu by dostali držitelé našich sezonních vstupenek,“ komentoval případné rozvolnění opatření z pohledu pražské Sparty Ondřej Kasík.

Co permanentkáři?

Téměř stoprocentní ale je, že u větších týmů se na stadion rozhodně nedostanou všichni držitelé sezonních permanentek. „Aktuálně je to velké téma a připravujeme směrem k našim držitelům permanentních vstupenek sdělení, které se objeví na internetových stránkách klubu,“ nechtěl za Spartu blíže specifikovat Ondřej Kasík.

Konkrétněji plán kompenzace pro držitele sezonních vstupenek představil zástupce FK Jablonec. Klub ze severu Čech má prodaných zhruba 1200 permanentek na letošní sezonu. „Máme plán, jak kompenzovat zápasy, na které se majitelé permanentek nedostanou. Bude to formou poukazu v určité finanční hodnotě, nicméně fanoušci budou mít možnost se kompenzačního poukazu vzdát ve prospěch klubu, pro který je tato situace také velmi složitou, zejména co se týče příjmů z utkání,“ přiblížil Seznam Zprávám Martin Bergman.

Jasný plán má například už i Slovácko. Vedení klubu plánuje držitele sezonních permanentek z této sezony, tedy ročníku 2019/20, finančně zvýhodnit při nákupu permanentky na sezonu příští.

Baník zatím žádosti o kompenzace sezonních permanentek neřeší a věří v podporu fanoušků. „Z posledních týdnů a měsíců víme, že situace se může měnit z hodiny na hodinu. Co platí dnes, nemusí platit za dva týdny. Počkáme si na další vývoj. Prozatím jsme žádné reklamace řešit nemuseli. Baník má obecně skvělou komunitu fanoušků, kteří koupi permanentky v prvé řadě vnímají jako podporu svého oblíbeného klubu, a vesměs chápou, že klub za současný stav nenese žádnou vinu a jedná se o zásah vyšší moci,“ reagoval na dotaz Seznam Zpráv tiskový mluvčí Baníku Ostrava Marek Lorenc.

Na prvních příčkách v počtu prodaných sezonních vstupenek je i pražská Slavia. Dle tiskového mluvčího Michala Býčka úřadující mistr na letošní sezonu prodal hned 12 000 permanentek. Vedoucí celek tabulky zatím konkrétní podobu kompenzace pro vlastní permanentkáře nechtěl komentovat. Je ale pravděpodobné, že se přikloní ke stejnému kroku jako Slovácko, tedy cenovému zvýhodnění současných permanentkářů při nákupu sezonní vstupenky na příští ročník.

Reklama

Doporučované