Hlavní obsah

Přehledně: Návrat sociálního a zdravotního pojištění. Odkdy začít platit?

Foto: Pexels

Ilustrační fotografie.

Reklama

Kvůli epidemii koronaviru vláda odpustila povinné minimální zálohy na zdravotní a sociální pojištění. Tisíce živnostníků ušetřily nemalé částky. Povinnost v placení se ale vrací.

Článek

Co je dobré vědět?

Živnostníci nemuseli platit zálohy za pojistné od března do srpna.

O odpuštění záloh nebylo nutné žádat – nařízení fungovalo automaticky a plošně.

Povinnost odvádět zálohy se od září vrací.

Při minimální výši záloh ušetřili živnostníci téměř 30 tisíc korun.

Proč se přestalo platit?

Vláda v březnu rozhodla, že živnostníci nebudou muset půl roku platit zdravotní a sociální pojištění. Cílem bylo podpořit zejména nejmenší OSVČ (osoby samostatně výdělečně činné), které musely kvůli restrikcím spojeným s epidemií koronaviru pozastavit nebo omezit své podnikání.

V praxi to znamenalo, že živnostníci, kteří platili minimální pojistné, při hlavní činnosti ušetřili měsíčně 4 896 korun, konkrétně 2 544 korun na sociální a 2 352 korun na zdravotní pojištění. Za půl roku to v součtu činí téměř 30 tisíc korun.

Jediným odvodem zůstala platba nemocenského pojištění, pokud si ho OSVČ dobrovolně platí.

Nařízení o odpuštění placení záloh fungovalo plošně a automaticky pro všechny živnostníky. A to bez ohledu na to, jestli provozují hlavní nebo vedlejší výdělečnou činnost.

Co když platím vyšší než minimální pojistné?

Pokud odvádí živnostník minimální zálohy, v období mezi březnem a srpnem tohoto roku nemusel nic platit. Jestliže už zaplatil pojistné za březen, budou tyto peníze automaticky použity jako platba za září. První zálohy v tom případě musí lidé poslat až v říjnu.

Ty OSVČ, které platí zálohy na sociální a zdravotní pojištění vyšší, než je stanovená minimální úroveň, doplatí za dané období jen rozdíl mezi minimálními a skutečnými platbami. Doplácet ho budou až příští rok při podání přehledů o příjmech a výdajích za letošek.

Jak je to s platbami?

Povinnost opět platit zálohy se vrací od září.

Za tento měsíc je nutné zaplatit zálohu na sociální pojištění, a to od 1. do 30. září. Výše minimální zálohy je pro letošní rok již zmiňovaná částka 2 544 korun.

Záloha na zdravotní pojištění je splatná od 1. září do 8. října a její minimální výše je 2 352 korun.

Jaké jsou další důležité informace?

Živnostníci a podnikatelé se nemusí bát, že by měli kvůli půlroku neplacení pojištění nižší důchod. V budoucnu se na období mezi letošním březnem a srpnem bude pohlížet stejně, jako kdyby pojistné platili.

Odpuštění záloh na sociální pojištění vyšlo podle ministerstva práce a sociálních věcí zhruba na 2,5 miliardy korun měsíčně. U zdravotního pojištění částka vychází asi o miliardu méně. Celkem tak odpuštění těchto plateb vyšlo státní rozpočet zhruba na 24 miliard korun.

Kvůli koronaviru panoval zmatek při podávání přehledů za minulý rok. Ten pro pojišťovnu měli živnostníci po odkladu podat nejpozději do 3. srpna. Deset dnů po nejzazším termínu odevzdání vydalo ministerstvo zdravotnictví zprávu, že je nově možné přehled podat do 18. září, a to bez hrozeb sankcí. Stejné datum platí i u přehledu pro správu sociálního zabezpečení.

Reklama

Doporučované