Hlavní obsah

Přehledně po jednání vlády: Jak budou vypadat Velikonoce

Foto: vláda.cz

Vicepremiér Karel Havlíček.

Reklama

Vláda dnes projednala i nové kompenzace podnikatelům a rozhodla o prodloužení současných. Seznam Zprávy přinášejí i přehled bodů, na nichž se dnes kabinet neshodl a jež by měl řešit v nejbližší době.

Článek

Vláda na dnešním zasedání rozhodla o pokračování některých kompenzací pro firmy a podnikatele zasažené epidemií covidu-19. Zatím nerozhodla o možném rozvolnění opatření před 12. dubnem a nehlasovala ani o vyšší frekvenci pravidelného testování ve firmách.

Farmářské trhy zůstávají zavřené

Drobní zemědělci a zástupci farmářských tržišť v uplynulých měsících poslali vládě několik dopisů, ve kterých si stěžovali na diskriminaci a vyzývali ji, aby co nejdříve povolila provoz farmářských trhů. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) je však podle dnešních slov jeho kolegyně, ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO), neústupný a trhy zatím nechává zavřené.

„Všichni tomu rozumíme, když drobní farmáři těžko nesou, že některé zboží je možné prodávat v supermarketech, ale oni je prodávat nemohou. Nicméně pan ministr zdravotnictví i hlavní hygienička řekli, že jakékoliv opatření, které by přes Velikonoce zvedlo mobilitu, nepustí,“ vysvětlila vicepremiérka Schillerová.

Se svátečními nákupy souvisí i další omezení, které ovšem vyplývá z platného vládního usnesení v boji proti koronaviru, kdy ve státní svátky mohou fungovat jen čerpací stanice, lékárny či prodejny na letištích nebo nádražích.

Na Velký pátek budou muset mít všechny obchody zavřeno, běžně nesmějí být prodejny nad 200 metrů čtverečních podle zákona o prodejní době v maloobchodě v provozu jen na Velikonoční pondělí.

Zákaz cestování mezi okresy trvá

Lidé přes Velikonoce nemohou čekat ani otevření okresů. Ministr zdravotnictví Blatný se podle Schillerové na vládě ani nevyjádřil k tomu, že by zákaz cestování mezi okresy zrušil dříve než 12. dubna, kdy končí nouzový stav. „Možné uvolňování se musí vážit na miskách vah, musíme být opatrní. Absolutní prioritou jsou pro nás školy, u kterých pracujeme s termínem otevření 12. dubna,“ řekla vicepremiérka.

Testování ve firmách zůstává jednou za týden

Kabinet měl jednat také o možném zvýšení frekvence povinného testování ve firmách a u dalších zaměstnavatelů. Nyní se zaměstnanci testují jednou za týden, někteří politici, třeba ministr zdravotnictví, usilovali o povinný test jednou za pět dnů.

Vláda nakonec návrh neprojednala. „Řešili jsme to před vládou s ministrem zdravotnictví a premiérem. Tento týden je krátký, příští týden taky, tak by nedávalo smysl testovat jednou za pět dnů. Vyhodnocujeme postupně tři proběhlé vlny testování. Zítra téma otevřeme na zdravotním výboru, kde domluvíme další postup. Nejprve však chceme ověřit čísla,“ dodal ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Nové kompenzace pro podnikatele

Pro podnikatele zasažené epidemií vláda prodloužila tisícikorunový kompenzační bonus. Tisícovku denně nově dostanou i za duben. Dopad do státního rozpočtu odhaduje Schillerová na 9,9 miliardy korun. Žádat o bonus bude možné od 1. dubna.

Podnikatelé, kteří mají propad tržeb minimálně o 50 procent, budou moci od 12. dubna podávat žádosti v programu Covid – 2021. Žádat mohou o 500 korun na každého zaměstnance. Dalším programem bude Covid kryté náklady, který by měl být vypsán tento čtvrtek. „Oba programy jsou kombinovatelné s programem Antivirus. Není je možné kombinovat mezi sebou,“ upřesnil Havlíček.

Podporu z programu Covid Ubytování budou moci nově žádat další provozovatelé. „Na základě debaty s provozovateli ubytovacích zařízení jsme upřesnili kategorie. Nově mohou žádat kempy, chatové osady a apartmánové hotely,“ vyjmenovala ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO).

Reklama

Doporučované