Hlavní obsah

Přehledně: Podívejte se, kolik je volných lůžek pro pacienty s koronavirem

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Za posledních osm dní stoupl v Česku o tři čtvrtiny počet hospitalizovaných pacientů, kteří jsou ve vážném stavu v nemocnici. V některých nemocnicích zbývá poslední pár volných lůžek s kyslíkem. Jsou ale připravené rezervy.

Článek

Kvůli prudkému nárůstu počtu nakažených novým typem koronaviru se plní rychleji lůžka v nemocnicích.

V úterý podle údajů Ministerstva zdravotnictví onemocnělo dalších 4457 lidí. Oproti minulému pondělí pak na 1387 – tedy o dvě třetiny – vzrostl počet nemocných pacientů, kteří leží v nemocnici. Ještě více stoupl počet hospitalizovaných ve vážném stavu. A to o tři čtvrtiny na 326.

Například v brněnské fakultní nemocnici podle mluvčí Veroniky Plaché bylo ve středu na klinice infekčních chorob hospitalizováno 67 pacientů. Kapacita této kliniky je přitom 73 lůžek.

V rezervě má ale nemocnice dalších 22 lůžek na rehabilitačním oddělení.

„Pokud by počet pacientů stále narůstal, pak by Fakultní nemocnice Brno dokázala vytvořit další lůžka na klinice nemocí plicních a tuberkulózy. Nejen kvůli personálnímu posílení, ale hlavně pro potřebu většího počtu lůžek s akutní péčí by se musely začít omezovat některé operační úkony,“ doplnila Plachá.

V pražské Všeobecné fakultní nemocnici pak bylo na začátku tohoto týdne hospitalizováno třicet pacientů s koronavirem. Ani tady zatím nemuseli podle ředitele Davida Feltla vytvářet takzvaná rezervní lůžka.

Liberecko je na tom podle mapy Ministerstva zdravotnictví po Uherskohradišťsku aktuálně nejhůře. Je tu 305 lidí s koronavirem na 100 tisíc obyvatel.

Přímo v liberecké nemocnici se podle mluvčího Václava Řičáře léčí 31 pacientů s covidem. Plicní a infekční oddělení může pojmout až 50 pacientů.

„Počítáme s tím, že lůžek pro pacienty s covidem bude potřeba více. Někteří pacienti po operacích, respektive z lůžkových oddělení, kteří se běžně překládají na následnou péči, se budou přemisťovat do dceřiných nemocnic ve Frýdlantu a Turnově,“ uvedl Řičář.

Případně by podle něho mohla nemocnice uvolnit ještě desítky lůžek na rehabilitačním oddělení.

A třeba nemocnice v Karlových Varech má k dispozici 20 lůžek na infekčním oddělení a deset lůžek pro pacienty s podezřením na covid je vyčleněno na interně.

V karlovarské nemocnici bylo k úternímu večeru 21 nakažených pacientů, z toho pět na intenzivní péči a čtyři z nich na umělé plicní ventilaci.

Reklama

Doporučované