Hlavní obsah

Přehledně: Podnikatelé v nesnázích mohou čerpat státní podporu

Foto: Seznam Zprávy

Ministerstvo financí aktualizovalo nový liberační balíček.

Reklama

Vláda oprášila jarní scénář a navzdory prohlášením, že uzavření ekonomiky nepřipustí, musí řada podnikatelů přerušit činnost. Na jakou pomoc státu mají nárok?

Článek

Kvůli vývoji koronavirové epidemie bude od čtvrtka od 06:00 h do konce nouzového stavu, který je aktuálně platný do 3. listopadu, uzavřen maloobchod. Výjimku mají prodejny základního sortimentu. Výjimku bude tvořit prodej potravin, sortimentu drogerií, lékáren, optik, květinářství a dalších vybraných provozů, které jsou vypsány na webových stránkách vlády.

Kromě toho bude podobně jako na jaře zakázán prodej služeb v provozovnách. Rozhodla o tom ve středu vláda.

Ve velkých nákupních centrech budou otevřeny pouze prodejny potravin, drogerie, lékárny a několik dalších provozoven, které budou upřesněny v usnesení kabinetu, uvedl ministr zdravotnictví Roman Prymula.

O poskytnutí podpory ze strany státu pro podnikatele se jednalo už během minulého týdne. Řada programů prodloužila svou platnost. Nyní vláda také rozšířila seznam, podle kterého mohou podnikatelé podporu čerpat.

Tady je přehled toho nejdůležitějšího.

Příspěvek na nájem

Podnikatelé z uzavřených nebo výrazně omezených oborů mohou v reakci na nová opatření žádat o pomoc. Jednou z forem je například dotace na komerční nájem. Stát podnikatelům přispěje za červenec, srpen a září 50 procent. Ministerstvo průmyslu a obchodu, které pokračování programu Covid Nájemné připravilo, bude žádosti přijímat online přes informační systém až do 21. ledna. Vyčleněno je 1,2 miliardy korun.

Kdo může o příspěvek zažádat?

O příspěvek na nájem mohou žádat všichni podnikatelé, kterým vláda v souvislosti s bojem proti koronaviru dříve nebo s platností od čtvrtka zavřela či výrazně omezila provoz. Kompenzaci budou moci získat už v následujících dnech.

Příspěvek OSVČ

Příspěvek osobám samostatně výdělečně činným (OSVČ), tzv. kompenzační bonus, 500 korun denně a odklady plateb některých daní mohou nově využít i obory zasažené dnes oznámenými novými opatřeními. Původně se týkal oborů omezených od 14. října.

Ministerstvo financí již dříve upozornilo, že stačí, aby podnikatelé finanční správě zaslali oznámení, že splňují podmínky generálního pardonu ohledně daní, a to i e-mailem.

Kompenzační bonus se podle vyjádření vlády týká všech zasažených segmentů, a to i těch, které jsou zasaženy nepřímo a jejichž činnost je závislá na uzavřených provozech.

Antivirus A

Firmám, kterým vláda nařídila kvůli šíření epidemie zavřít, proplatí stát celé mzdy pracovníků i s odvody. Mohou o ně žádat z programu Antivirus. Z programu se vyplácejí dva druhy příspěvků. Pro uzavřené provozy je příspěvek A. Vláda minulý týden rozhodla o tom, že stát proplatí celé mzdy i s odvody do 50 000 korun. Tuto podporu bude zatím poskytovat do konce roku.

Covid Kultura

Umělci a podnikatelé v kultuře budou moci žádat o dotaci v pokračování programu Covid Kultura, který se otevře tento týden ve čtvrtek. Na pomoc je v něm vyčleněno nejméně 750 milionů korun. Podporu budou moci dostat ti, kdo měli kvůli zavedeným opatřením proti šíření koronaviru zbytečně vynaložené náklady, či nemohli kvůli opatřením pokračovat ve své umělecké nebo kulturní činnosti.

Pro jednotlivce je určena jednorázová podoba 60 000 korun do konce roku a podnikatelé mohou v rámci uznatelných nákladů žádat až o deset milionů korun.

Koho se podpora týká?

Podpora je určena výkonným umělcům, odborným technickým profesím a subjektům podnikajícím v kultuře na marně vynaložené výdaje, které vznikly ve spojitosti s organizací kulturních akcí a kontinuální činností v kultuře v období od 10. března 2020 do 31. prosince 2020 a byly v souvislosti s mimořádnými opatřeními vlády omezeny, přesunuty, nebo zrušeny.

Jednorázová podpora 60 tisíc korun je určena pro fyzické osoby působící v profesionálním umění, tedy v oblasti hudby, divadla, tance.

U subjektů podnikajících v kultuře jde o podporu na pokrytí marně vynaložených výdajů v rozhodném období od 1. října 2019 do 20. listopadu 2020.

Zdroj: MF ČR

Zájezdoví autobusoví dopravci

Zájezdoví autobusoví dopravci dostanou na pokrytí ztrát z krize od státu až miliardu korun. Kompenzace budou vypláceny za sedačku a den. Krize v Česku zasáhla až 2000 zájezdových dopravců provozujících dohromady asi devět tisíc autobusů. Podle sdružení Česmad Bohemia až polovině z nich hrozí krach. Informaci o podpoře autobusových dopravců zveřejnila vláda v minulém týdnu.

Dotace by měly kompenzovat ztráty dopravců od březnového začátku nouzového stavu až do konce letošního června. Stát totiž zohlední zamrznutí trhu až do konce minulého školního roku. Stát bude peníze rozdělovat podle emisních tříd autobusů a jejich kapacity. Nejvíce, až 135 korun za sedačku a den, dostanou dopravci s nejekologičtější emisní třídou EURO VI. Oproti původnímu návrhu by program neměl limitovat ani autobusy vyrobené před rokem 2000.

Daně podnikatelům

Podnikatelům, kteří byli zasaženi novými vládními opatřeními proti šíření koronaviru, ministerstvo financí automaticky odloží všechny úhrady DPH, daně z příjmu a silniční daně od středy 14. října do konce roku. O odložení úhrady daní rozhodlo ministerstvo už v minulém týdnu.

Podpora se týká podnikatelů s převažujícím oborem činnosti, na který vládní zákazy přímo míří. MF upozornilo, že stačí, aby podnikatelé finanční správě zaslali oznámení, že splňují podmínky generálního pardonu ministryně financí, a to i e-mailem.

„Například provozovatelé fitness center či hospodští tak po zaslání oznámení budou mít odloženo placení vybraných daní do konce letošního roku. Aby se podnikatelům vše zjednodušilo, tak oznámení půjde poslat finanční správě i e-mailem, jako to bylo v případě kompenzačních bonusů. Poplatníci, na které se generální pardon nevztahuje, mohou o odklad platby daně zažádat individuálně,“ uvedla Schillerová.

Reklama

Doporučované