Hlavní obsah

Přehledně: Povinné testování ve firmách v otázkách a odpovědích

Foto: Seznam Zprávy

Přinášíme otázky a odpovědi na to, jak testovat ve firmách.

Reklama

Nejpozději od pátku musí své zaměstnance testovat všechny firmy s více než 49 zaměstnanci. Jak testování připravit? A jaké podmínky platí u samotestování? SZ Byznys připravil stručný přehled.

Článek

Už od středy musí větší firmy začít pravidelně a plošně testovat své zaměstnance, kteří nejsou na režimu home office. V pátek se k nim přidávají i menší firmy s 50 a více zaměstnanci. Mají pak zhruba týden na otestování všech zaměstnanců.

Přistoupit k tomu mohou několika způsoby. Buď pomocí závodního lékaře, nasmlouvaných zdravotníků, nebo díky novince – autotestům, s nimiž může test provést i nezdravotník či zaměstnanec sám. Stát bude testy částečně proplácet. Jaké jsou podmínky?

Které firmy a od kdy musí začít testovat?

Od středy 3. března platí povinné testování v podnicích nad 249 zaměstnanců, do 12. března musí být otestováni všichni zaměstnanci těchto firem.

Od pátku 5. března platí povinné testování pro firmy s 50 až 249 zaměstnanci, zaměstnanci těchto firem musí být otestování do 15. března.

Vláda schválila 15. března povinné testování i pro firmy od 10 do 49 zaměstnanců. Všechny své zaměstnance budou muset otestovat do 26. března.

Co když má firma víc poboček?

Do podmínky minimálně 50 zaměstnanců se počítají všichni zaměstnanci ve všech pobočkách. Pokud má firma v jedné pobočce 25 zaměstnanců a v druhé 30, má povinnost je testovat.

Co když má firma pobočky daleko od sebe?

Zaměstnanci z regionálních poboček nemusí jezdit za testy například do centrály firmy na druhém konci země, ale mohou se nechat otestovat sami v libovolném odběrovém místě.

Co když zaměstnanec pracuje mimo pracoviště?

Firma by mu měla umožnit podstoupit mimo pracoviště test, a to i doma (neplatí pro zaměstnance na home office).

Jak se firmy k testování mohou zapojit?

Testování může probíhat:

a) u závodního lékaře (podmínky)

b) u najatých certifikovaných zdravotníků (návod)

c) nákup antigenních autotestů (seznam Ministerstva zdravotnictví).

Co stát/zdravotní pojišťovny firmám zaplatí?

U testování najatými zdravotníky pokrývá každý test jednou za tři dny zdravotní pojištění (350 korun na test).

U samotestování dostane firma příspěvek 60 korun na test a stát proplatí za měsíc čtyři testy pro jednoho zaměstnance (celkem až 240 korun měsíčně na zaměstnance). Ceny autotestů se však liší, od 60 korun do několika stovek. První vyúčtování za měsíc březen se uskuteční v dubnu.

Jak je to u pracovníků na dohodu?

Autotesty se proplácí i u tzv. dohodářů, pokud platí nemocenské pojištění. Jde tedy o pracovníky na DPČ s příjmy nad 3500 Kč měsíčně a u pracovníků na DPP nad 10 000 Kč měsíčně.

Jaké platí podmínky pro samotestování?

Firma musí vyčlenit speciální místnost pro autotesty, zaměstnanci asistující u samotestování musí být vybaveni FFP2 respirátorem, ochrannými brýlemi a rukavicemi.

Informaci o provedení a výsledku testu zaměstnance včetně jeho čísla pojištěnce zaznamená pověřený zaměstnanec do přehledu o provedených testech. Jednou měsíčně musí firma vykázat pojišťovně počty provedených autotestů prostřednictvím zmíněného formuláře. V případě, kdy zaměstnanec provádí test doma, výsledek sdělí zaměstnavateli.

Faktury za zakoupené autotesty by si měla firma uschovat pro případnou kontrolu ze strany pojišťovny.

Jak fungují autotesty?

Testovaný si je schopný test provést sám, případně za asistence k tomu firmou stanoveného zaměstnance. Existují různé typy autotestů, kdy se stírá vzorek z nosu, úst nebo se odebírají vzorky slin či stolice.

Co když autotest vyjde pozitivní?

Pozitivní zaměstnanec musí odejít do izolace a kontaktovat lékaře, případně hygienickou stanici. Ti zaměstnanci nařídí PCR test, který by měl nákazu potvrdit.

Co když zaměstnanec vykazuje příznaky onemocnění covid-19?

Pak nesmí použít autotest. Zaměstnanec s příznaky by měl zůstat doma a případně kontaktovat lékaře, který může nařídit PCR test.

Platí nějaké výjimky?

Testování se nemusí provádět u lidí na home office a také u zaměstnanců, kteří prodělali covid-19, už se na ně nevztahuje karanténa a od prvního pozitivního testu neuběhlo více než 90 dní. Testování se také nemusí provádět u lidí, kteří nemají příznaky onemocnění a doloží negativní výsledek PCR nebo antigenního testu, který není starší než 48 hodin.

Jak funguje samotestování u OSVČ?

Podobně jako u firem. OSVČ si musí koupit autotesty v lékárně či přes distributora (seznam povolených testů). O proplacení musí požádat přímo pojišťovnu.

V případě pozitivního testu je třeba kontaktovat lékaře.

Hrozí nějaké sankce?

Za nedodržení povinnosti testovat bude podle ministryně Aleny Schillerové firmě opakovaně hrozit pokuta až 500 tisíc korun, zaměstnanci až 50 tisíc korun.

Další podrobnosti zveřejnilo ministerstvo na svých stránkách, případně v Průvodci testováním.

Reklama

Doporučované