Hlavní obsah

Přehledně: Proč Andrej Babiš neprošel testem Bruselu o střetu zájmů

Foto: Profimedia.cz

Andrej Babiš.

Reklama

Kontroloři Evropské komise došli v auditu k závěru, že Andrej Babiš je ve střetu zájmů, protože má stále vliv na skupinu Agrofert, kterou už dříve vložil do svěřenských fondů.

Článek

Pro pochopení reálného stavu se přitom není třeba prokousávat složitým jazykem auditních zpráv, stačí si vedle sebe poskládat informace z veřejně dostupných zdrojů. Z nich vyplývá, že Babiš stále drží páky na ovládání Agrofertu.

Do jaké míry je skutečně využívá, není z pohledu právních předpisů směrodatné. Pro konstatování střetu zájmů je určující pouhé riziko.

Seznam Zprávy přinášejí čtenářům přehledné shrnutí důležitých faktů:

Auditoři se Babišovu střetu zájmů věnují na 60 stranách z celkových 238, které dokument obsahuje. Klíčovým argumentem auditorů Evropské komise při rozhodování o tom, zda je, nebo není český premiér ve střetu zájmů, je trojí role Moniky Babišové.

Právě argumentem manželky vyvracejí evropští experti hlavní obhajobu Andreje Babiše, že „své bývalé firmy převedl do svěřenských fondů, a naplnil tak lex Babiš“.

„Manželka pana Babiše je nejen osobou blízkou, jak ji definuje zákon zakladateli svěřenských fondů. Zároveň je členem rady protektorů, kteří dohlížejí na chod těchto fondů. A to dokonce takzvaným rodinným protektorem, kterého jmenuje a odvolává zakladatel fondů,“ popisují auditoři svůj argument, proč i po námitkách českých úřadů proti předběžné zprávě trvají na tom, že Babiš ve střetu zájmů je.

Audit dostalo Česko minulý pátek. Kontroloři v něm po Česku chtějí vrátit zpět 285 milionů a 266 tisíc korun za dotace, které přidělilo firmám z holdingu Agrofert.

Jde celkem o devět dotací, které šly například na inovativní sirná hnojiva Lovochemie, slavnou linku na toustový chleba Penamu nebo sušárny osiva společnosti Cerea. Tato částka se týká nejen střetu zájmů Andreje Babiše, ale také dalších pochybení, která auditoři dopodrobna rozebírají na dalších více než 160 stranách.

Babiš dokument označil za konečný, rozhodnutí ale definitivní podle něho není. „Auditor vlastně vyzývá Českou republiku, aby informovala, zda přijme, nebo nepřijme závěry toho auditu. Takže přijme, nebo nepřijme,“ uvedl premiér. Až dorazí český překlad auditu, má Česko podle něho podat do 60 dnů zprávu o provádění doporučení z prověrky.

Reklama

Související témata:

Doporučované